polacek 25.12.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Witam, Gdy podpisywałem umowę z PGE na przyłącz energii elektrycznej do działki Pani pytała czy będzie pompa Ciepła, odpowiedziałem że nie, ale zmieniłem decyzję i będzie pompa Ciepła + instalacja fotowoltaiczna, czy teraz nie będzie problemów gdy zainstaluję pompę ciepła, a w umowie tego nie ma ? Czy Warto coś zmienić w umowie gdy planuję pompę ciepła i fotowoltaikę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.12.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Wystąpić z wnioskiem o zmianę w/w umowy i/lub aneks do istniejącej.Resztę szczegółów u Dystrybutora energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 25.12.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 W umowie masz podaną moc umowną, jeśli uważasz, że po montażu pc ją przekroczysz to zmieniaj. Akurat fotowoltaika w zimie mało daje, a pc najwięcej bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 25.12.2019 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Dlatego masz dwa okresy rozliczeniowe, w słoneczne miesiące pradukujesz wiecej i zimę odbierasz nadwyżkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.12.2019 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Dlatego masz dwa okresy rozliczeniowe, w słoneczne miesiące pradukujesz wiecej i zimę odbierasz nadwyżkę Okresy rozliczeniowe mają tylko tyle, że ZE musi uznać, że na samym końcu okresu wyprodukowałeś prąd, gdy nie mogą udowodnić czegoś innego. Więc wolą dwanaście okresów, bo wtedy prąd przepada najdalej 13 miesięcy od wyprodukowania (ten, wyprodukowany tuż po odczycie licznika). Przy półrocznych okresach przepadnie dopiero po 18 miesiącach a przy rocznym dopiero po dwóch latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.12.2019 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Czy Warto coś zmienić w umowie gdy planuję pompę ciepła i fotowoltaikę ? A masz w umowie coś o zakazie używania PC? Może (co jest nieprawdopodobne) chciała Ci zaproponować G12as, która formalnie jest dla grzejących prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 26.12.2019 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Okresy rozliczeniowe mają tylko tyle, że ZE musi uznać, że na samym końcu okresu wyprodukowałeś prąd Nie rozumie. Skoro wyprodukuje nadmiar prądu i później będę chciał ten nadmiar odebrać to energetyka jeszcze musi się na to godzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Nie rozumie. Skoro wyprodukuje nadmiar prądu i później będę chciał ten nadmiar odebrać to energetyka jeszcze musi się na to godzić ? Po roku przepada. Tak stoi w przepisach. Im krótsze okresy rozliczeniowe, tym mnie do tego "roku" musi ZE dodać, bo ma pewność, że wyprodukowałeś ponad rok wcześniej. Powiedzmy, że 1 lipca 2019 oddałeś do sieci 10kWh. I od tego czasu ciągle masz przynajmniej tyle na "lokacie" w z ZE. Jak masz okres rozliczeniowy co pół roku, to te 10kWh przepadnie Ci dopiero 31 grudnia 2020r. Bo ZE nie wie, czy te 10kWh wyprodukowałeś 1 lipca, czy 31 grudnia, jeżeli odczyt robi co pół roku. Jak masz odczyty co miesiąc, to te 10kWh przepadnie 31 lipca 2020r. bo ZE wie, że wyprodukowałeś nie później, niż 31 lipca 2019r. Oczywiście jak wcześniej zużyjesz całą "lokatę" to nie robi to różnicy. Czyli im częstsze odczyty, tym lepiej dla ZE - raz, że szybciej przepadną kWh, dwa, że im krótsze okresy rozliczeniowe tym wyższa opłata stała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 26.12.2019 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Z tego co napisałeś wynika że dla mnie bardziej opłacalne są odczyty co miesiąc bo mam rok na wykorzystanie nadwyżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Z tego co napisałeś wynika że dla mnie bardziej opłacalne są odczyty co miesiąc bo mam rok na wykorzystanie nadwyżki Nie rok, a "do" 13 miesięcy Przy odczytach co pół roku masz "do" 19 miesięcy. Naprawdę to pierwsze uważasz za korzystniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 26.12.2019 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Tak czy siak 65 tyś trzeba wydać na PC i FV dla domu 200m2 Edytowane 26 Grudnia 2019 przez polacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.01.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Po roku przepada. Tak stoi w przepisach. Im krótsze okresy rozliczeniowe, tym mnie do tego "roku" musi ZE dodać, bo ma pewność, że wyprodukowałeś ponad rok wcześniej. Powiedzmy, że 1 lipca 2019 oddałeś do sieci 10kWh. I od tego czasu ciągle masz przynajmniej tyle na "lokacie" w z ZE. Jak masz okres rozliczeniowy co pół roku, to te 10kWh przepadnie Ci dopiero 31 grudnia 2020r. Bo ZE nie wie, czy te 10kWh wyprodukowałeś 1 lipca, czy 31 grudnia, jeżeli odczyt robi co pół roku. Jak masz odczyty co miesiąc, to te 10kWh przepadnie 31 lipca 2020r. bo ZE wie, że wyprodukowałeś nie później, niż 31 lipca 2019r. Oczywiście jak wcześniej zużyjesz całą "lokatę" to nie robi to różnicy. Czyli im częstsze odczyty, tym lepiej dla ZE - raz, że szybciej przepadną kWh, dwa, że im krótsze okresy rozliczeniowe tym wyższa opłata stała. Przechodzi ludzkie pojęcie te głupoty co wypisujesz. Ty nawet nie śmierdzisz PV a tak wszystkim doradzasz Energia wprowadzona do sieci 1lipca jest do odebrania do lipca roku następnego W liczniku są uzyski i pobór rejestrowany co miesiąc a licznik co 15 min. wysyła sygnał do ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 W liczniku są uzyski i pobór rejestrowany co miesiąc a licznik co 15 min. wysyła sygnał do ZE No popatrz - a mój nic nie wysyła. Musi do niego podejść człowiek z czymś takim: i odczytać. U mnie pojawia się co pół roku. Licznik zapamiętuje tylko poprzedni okres - cztery poprzednie w momencie odczytu są już zapomniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.01.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 No popatrz - a mój nic nie wysyła. Musi do niego podejść człowiek z czymś takim: i odczytać. U mnie pojawia się co pół roku. Licznik zapamiętuje tylko poprzedni okres - cztery poprzednie w momencie odczytu są już zapomniane. Interesuje mnie rozliczenie wprowadzonej energii a nie licznik jaki tam kto ma. Tak więc nie zmieniaj tematu Wypowiadasz się nie mając pojęcia jak wygląda rozliczenie w rzeczywistości i wprowadzasz forumowiczów w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts