Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna

Recommended Posts

... Nie wprowadzaj ludzi w błąd swoją ignorancją.

.

Nie Tobie to oceniac, poza tym w przyszłosci oby niedalekiej paliwa stałe będą zabronione, zabronione juz w Krakowie, Rabce i wielu innych miejscowosciach. Coraz wiecej samorzadów zabrania instalowania kotłow na paliwa stałe w nowych budynkach. Po co komu doradzac to co moze byc w niedalekiej przyszłosci zabronione. Owszem mozna dla uzyskania Ep przy WG (poki nie jest zabroniona) zainstalowac kocioł na pellet, kolektory, koze, klime, ale trzeba to faktycznie zainstalowac, zmiana w trakcie potwierdzone podpisem KB jest oszustwem bo nie ma przeliczonej powtornie CHE ktora po zmanie nie spełni wymagan WT2021. Zreszto po co ta dyskusja,problem masz Ty, masz alergię na moje wpisy, tak faktycznie nie masz nic innego do roboty niz sledzenie moich wypowiedzi i mojego PP?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie Tobie to oceniac, poza tym w przyszłosci oby niedalekiej paliwa stałe będą zabronione, zabronione juz w Krakowie, Rabce i wielu innych miejscowosciach. Coraz wiecej samorzadów zabrania instalowania kotłow na paliwa stałe w nowych budynkach. Po co komu doradzac to co moze byc w niedalekiej przyszłosci zabronione. Owszem mozna dla uzyskania Ep przy WG (poki nie jest zabroniona) zainstalowac kocioł na pellet, kolektory, koze, klime, ale trzeba to faktycznie zainstalowac, zmiana w trakcie potwierdzone podpisem KB jest oszustwem bo nie ma przeliczonej powtornie CHE ktora po zmanie nie spełni wymagan WT2021. Zreszto po co ta dyskusja,problem masz Ty, masz alergię na moje wpisy, tak faktycznie nie masz nic innego do roboty niz sledzenie moich wypowiedzi i mojego PP?

No brawo. Wszyscy mieszkają w Krakowie, Rabce czy innych miejscowościach gdzie jest zakaz :eek: Wymienisz jakich oprócz Wrocławia? Następny geniusz, który jest za całkowitym zakazem. Podobno umiesz liczyć to proszę policz i energii elektrycznej i gazu potrzeba, aby wprowadzić w życie togo co proponujesz. Czekam z niecierpliwością.

Co do Krakowa i małopolski to tutaj masz ustawę. Polecam zapoznać się, bo się nie pomyliłem.

UCHWAŁA Nr XXXII/452/17 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO z dnia 23 styczna 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa małopolskiego ograniczeń i zakazów w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw

Tam jest napisane, że kotły 5. klasy – zarówno automatyczne jak i ręczne – są dopuszczone "do ruchu" bezterminowo. Oczywiście poza Krakowem, więc nie Tobie oceniać. Tym bardziej te na pellet i takie jak te. KLIK. Doucz się.

Przepraszam, ale wróć i zobacz kto odpisał komu pierwszy. Na pewno nie ja tobie :lol2:

No i jeszcze raz dla tych co rozumieją inaczej lub mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Pytanie było takie

No i tak z ciekawości czy przy wt2021 jest możliwość mieć wentylację grawitacyjna?

Dajesz się poznać jako fajny i miły kolega co zaprasza obce osoby z FM do swojego domu na oględziny WG. To może zrobisz kolejną miłą przysługę nam ,posiadaczom WM i napiszesz czemu grozi nam na pewno grzyb. Będę trzymał kciuki by złe moce skłaniające do : nieudzielania odpowiedzi, odpowiadania nie na temat, mijania się z prawdą nie przeszkodziły Ci w tej ,jakże wyczekiwanej przez wielu, odpowiedzi.

Pozdrawiam Tomraider

Rozumiem, że nie wierzysz iż Twoja WM jest zagrzybiona. Ja twierdzę, że jest z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, chyba, że dopiero ją zamontowałeś.

Jedynym wyjściem, żebyś się przekonał jest pobranie wymazów i przekazanie ich do akredytowanego laboratorium. Nie wiem jak z dojściem u Ciebie do kanałów wentylacyjnych, ale myślę, że nawet próba pobrana na wyciągnięcie ręki wystarczy. Takie badanie nie jest drogie. Myślę, że zmieścisz się be 100zł. Mam kolegę (handlowca) w akredytowanym laboratorium. Jak odezwiesz się na priv mogę przekazać Ci kontakt. Podeśle Ci wymazówki.

Wyniki będziesz mógł zamieścić nawet tu na forum.

No brawo. Wszyscy mieszkają w Krakowie, Rabce czy innych miejscowościach gdzie jest zakaz :eek: Wymienisz jakich oprócz Wrocławia? Następny geniusz, który jest za całkowitym zakazem. Podobno umiesz liczyć to proszę policz i energii elektrycznej i gazu potrzeba, aby wprowadzić w życie togo co proponujesz. Czekam z niecierpliwością.

Co do Krakowa i małopolski to tutaj masz ustawę. Polecam zapoznać się, bo się nie pomyliłem.

UCHWAŁA Nr XXXII/452/17 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO z dnia 23 styczna 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa małopolskiego ograniczeń i zakazów w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw

Tam jest napisane, że kotły 5. klasy – zarówno automatyczne jak i ręczne – są dopuszczone "do ruchu" bezterminowo. Oczywiście poza Krakowem, więc nie Tobie oceniać. Tym bardziej te na pellet i takie jak te. KLIK. Doucz się.

Przepraszam, ale wróć i zobacz kto odpisał komu pierwszy. Na pewno nie ja tobie :lol2:

No i jeszcze raz dla tych co rozumieją inaczej lub mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Pytanie było takie

Inne miejscowosci to chociazby uzdrowiska (a jest ich co najmniej kilka)w granicach stref A, B i C ochrony uzdrowiskowej na Dolnym Sląsku. Tych miejscowosci bedzie sukcesywnie przybywało czy sie Tobie to podoba czy tez nie.

Odnosnie uchwały antysmogowej to ona nie przeszkadza lokalnym samorządom zakazywac w nowych budynkach stosowania kotłow na paliwo stałe. Podaj zapis który to uniemozliwia. Mam informacje od moich klientów ze ich lokalne MPZP zabraniają stosowac kotły na paliwo stałe w nowych budynkach i nie jest to tylko Małopolska..

Rozumiem, że nie wierzysz iż Twoja WM jest zagrzybiona. Ja twierdzę, że jest z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, chyba, że dopiero ją zamontowałeś.

Jedynym wyjściem, żebyś się przekonał jest pobranie wymazów i przekazanie ich do akredytowanego laboratorium. Nie wiem jak z dojściem u Ciebie do kanałów wentylacyjnych, ale myślę, że nawet próba pobrana na wyciągnięcie ręki wystarczy. Takie badanie nie jest drogie. Myślę, że zmieścisz się be 100zł. Mam kolegę (handlowca) w akredytowanym laboratorium. Jak odezwiesz się na priv mogę przekazać Ci kontakt. Podeśle Ci wymazówki.

Wyniki będziesz mógł zamieścić nawet tu na forum.

A jak mam rury, które posiadają właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antystatyczne to tyż grzyb?

.

Grzyb w kanale z powłoką bakteriobójczą, transportującym aktualnie powietrze o temp 16C i wilgotności względnej 35%....??

Jeśli tam jest grzyb, to w domu, w którym mam wyższą wilgotność względna (i bezwzględna) - 22C i 44% - miałbym pieczarkarnię :)

To, co Ty sobie twierdzisz nie jest specjalnie przekonywujące.

Edytowane przez fotohobby

Z mojego doświadczenia właściciele WG nie mają tak naprawdę ŻADNEJ wentylacji. Jeśli maja nawiewniki na oknach to pozamykane (bo wieje zimnem) .

Jak nie ma nawiewu to nie ma i wywiewu no chyba że kratka wywiewna działa jako nawiewna i powstaje piękna cofka i cały syf z kanału leci do domu.

Przy "sprawnie" działajacej WG nie ma żadnej kontroli nad nią , bo jej działanie zależy od różnic temperatur.

Siedzą we własnym smrodzie , bez żadnej wentylacji. Okna mokre , grzybek wychodzi przy oknach i później pytanie na forum czemu okna są mokre od wewnątrz , co to za czarne kropki koło okna , czemu grzyb się pojawił ...

Taka właśnie wentylacja ...

Wietrzenie NIC nie daje , bo człowiek cały czas "zanieczyszcza" powietrze i jest wymagana stała wymiana powietrza ...

A już widzę jak ludzie maja pootwierane nawiewniki jak na zewnątrz jest minusowa temperatura. Taka chłodna "bryza" z dworu sądzę że wielu od razu "ochłodzi" ;)

Nie wiem skąd się biorą takie bzdury że jak się ma WM to nie można otwierać okien ? Kto takie bzdury wymyśla ? U mnie na wiosnę/lato WM działa a okna mam pootwierane bo mieszkam w takim miejscu że głupotą było by siedzieć przy zamkniętych szczelnie oknach.

Edytowane przez kaszpir007

Jedynym wyjściem, żebyś się przekonał jest pobranie wymazów i przekazanie ich do akredytowanego laboratorium.

Znajdź mi miejsce w domu czy w jego otoczeniu, z którego wymazy nie wyhodują grzybów. To, że są zarodniki, to (niemal) pewne. To, że filtry WM większość z nich zatrzymają - to zaleta WM. W nawiewnikach czy dziurach w uszczelkach w oknach WG będziesz miał więcej syfu.

Chłopie nie zarzucaj mi, że coś doradzam aby ktoś oszukał. Widać ewidentnie masz problem, ale wiadomo dlaczego. Proste jak drut. Podałem to co jest zgodne z prawem.. Jest wiele osób, które chcąc mieć pellet, bo np sami go robią. Kocioł zgazowujący drewno się łapie? Może ma ktoś swój las? Nie wprowadzaj ludzi w błąd swoją ignorancją.

No i ponawiam pytanie z usuniętych postów :rolleyes:

Czy PC PW lub jeszcze lepiej gruntówka, PV i kominek w łapie się na WG?

Ale znikają szybko, nie zdążyłem się rozwinąć. Ciekawe pytanie.

Znajdź mi miejsce w domu czy w jego otoczeniu, z którego wymazy nie wyhodują grzybów. To, że są zarodniki, to (niemal) pewne. To, że filtry WM większość z nich zatrzymają - to zaleta WM. W nawiewnikach czy dziurach w uszczelkach w oknach WG będziesz miał więcej syfu.

Myślę ,że przeciętnemu Kowalskiemu takich wymazów nie zrobią . Wydaje mi się ,że wkraczasz w strefę bardziej szkodliwych bakterii jakie w domu się panoszą. Sama WG ma ich znacznie mniej i gdyby dochodzić stricte tylko jej całego nazwę to ciągu to należałoby wymazy;) pobierać w bardzo bliskim tylko jej otoczeniu. Dużo powiedział także o grzybie WM co mnie bardzo zastanowiło dlaczego i gdzie.

Ale znikają szybko, nie zdążyłem się rozwinąć. Ciekawe pytanie.

No pewnie, że znikają. Mnie to wcale nie dziwi. Niektórzy mogą innych obrażać i nic im się nie dzieje. Gdybym ja napisał to co ten gość i obrażał innych i nazywał ORMO, złodziejami (to o tych co nie mają PP) itp itd to już dawno bym dostał bananem. No ale to taka forumowa rzeczywistość.

No i zostało na tym, że wprowadzają zakaz wszędzie tam gdzie on napisał..Porażka.

No pewnie, że znikają. Mnie to wcale nie dziwi. Niektórzy mogą innych obrażać i nic im się nie dzieje. Gdybym ja napisał to co ten gość i obrażał innych i nazywał ORMO, złodziejami (to o tych co nie mają PP) itp itd to już dawno bym dostał bananem. No ale to taka forumowa rzeczywistość.

No i zostało na tym, że wprowadzają zakaz wszędzie tam gdzie on napisał..Porażka.

Wiesz co mnie w tym zastanawia rozmawiając o tym co niesie za sobą temat topiku : wentylacja grawitacyjna jaka role pełni tu spółka asolt i jego giermek znany nam moderator. To już jemu nie można się przeciwstawić , powiedzieć , a wręcz wytknąć w których miejscach mówi nieprawdę albo mija się z prawdą . To jest bardzo zatrważający styl wypowiedzi asolta.

Mam informacje od moich klientów ze ich lokalne MPZP zabraniają stosowac kotły na paliwo stałe w nowych budynkach i nie jest to tylko Małopolska..
trudno się z tym nie zgodzić jak wypowiada to PP.

Wiesz co mnie w tym zastanawia rozmawiając o tym co niesie za sobą temat topiku : wentylacja grawitacyjna jaka role pełni tu spółka asolt i jego giermek znany nam moderator. To już jemu nie można się przeciwstawić , powiedzieć , a wręcz wytknąć w których miejscach mówi nieprawdę albo mija się z prawdą . To jest bardzo zatrważający styl wypowiedzi asolta. trudno się z tym nie zgodzić jak wypowiada to PP.

No tak jest, a pytanie było proste

No i tak z ciekawości czy przy wt2021 jest możliwość mieć wentylację grawitacyjna?

Odpisałem, jaka jest możliwość wszystko zgodnie z prawem.

I co odpisał

Dalej doradzaj innym aby w 2021 montowali kocioł na pelety i WG tylko w celu obejscia Ep. ...

Jakie obejście? Jakie oszustwo? On może mnie obrażać, pomawiać, a innych nazywać oszustami i złodziejami, tak jak np. architektów i co moderatorzy z tym zrobili? No zrobili. Potem się dziwią. Sorki, ale kolejny raz potwierdza to poziom moderacji. Taka okrutna prawda. Konstytutywną krytykę trzeba umieć przyjąć, ale to trzeba mieć to coś w sobie. Jak to jeden z nich ładnie napisał - klasę. Nie wiem kto działał, więc piszę ogólnie.

Odpisze chociaz zaraz ten post bedzie usuniety.

Kontekst ORMO uzyłem dlatego ze bardzo sie interesowałes brakiem chlowym zresztą mojego PP, nic nie musiałes zglaszac ani donosic. Sprawa jest midzy mną a pracownikiem serwisu odpowiedzialnym za abonament PP. To powinno Tobie wystarczyc, ale nie, lepiej było poddawac w watpliwosc moje słowa i dalej drązyc temat. Nic dziwnego ze posty są kasowane, wolałbym zeby nie ale nie mam na to wpływu. Natomiast słowa o złodziejach były tylko porównaniem ze najgłosniej krzyczy ten który chce odwrocic od siebie uwagę.

Szkoda ze niektórzy biora to dosłownie, ale wszystkiego tłumaczył nie bedę. Wiem ze jestem hejtowany tu na forum praktycznie od początku. Jedni hejterzy odchadza, zastepują ich nowi, wpisujecie w tą sztafete. Po co Wam to potrzebne? Moze jekies dowartosciowanie, podniesienie swojego ego. Moza ja powinienem dac was (tzn Ciebie i NS) do ignorowanych jak to zrobił TomRaider.

a innych nazywać oszustami i złodziejami, tak jak np. architektów.

Przegladam w roku kilkaset projektów, wiem jakie sa wyniki CHE w tych projektach, porównuję z wynikami moich obliczen, doskanale widze gdzie było liczone a gdzie były wpisy bez obliczen tylko w celu uzyskania PNB. Chcesz zagluszyc prawde kasowniem wpisów przez moderatorów. Bronisz oszustów którzy wykorzystują brak weryfikacji obliczen CHE w starostwach. Ty chcesz prawdy, jakim trzeba byc obłudnym aby popierac takie działania?

Kontekst ORMO uzyłem dlatego ze bardzo sie interesowałes brakiem chlowym zresztą mojego PP, nic nie musiałes zglaszac ani donosic. Sprawa jest midzy mną a pracownikiem serwisu odpowiedzialnym za abonament PP. To powinno Tobie wystarczyc, ale nie, lepiej było poddawac w watpliwosc moje słowa i dalej drązyc temat. Nic dziwnego ze posty są kasowane, wolałbym zeby nie ale nie mam na to wpływu. Natomiast słowa o złodziejach były tylko porównaniem ze najgłosniej krzyczy ten który chce odwrocic od siebie uwagę.

Szkoda ze niektórzy biora to dosłownie, ale wszystkiego tłumaczył nie bedę. Wiem ze jestem hejtowany tu na forum praktycznie od początku. Jedni hejterzy odchadza, zastepują ich nowi, wpisujecie w tą sztafete. Po co Wam to potrzebne? Moze jekies dowartosciowanie, podniesienie swojego ego. Moza ja powinienem dac was (tzn Ciebie i NS) do ignorowanych jak to zrobił TomRaider.

Chłopie nie masz PP, chwilowo nie chwilowo. Mało istotne. Nie masz nie piszesz. Proste jak drut. Do tego zarzucasz innym spam. Dobre. CNC też nie ma i nie udziela się na forum. Kumasz.

Nie tylko tobie zwracam uwagę o PP, jakbyś nie wiedział.

Czyli to ja jestem złodziejem? Czekam na udowodnienie tego stwierdzenia albo to odszczekasz?

Innego użytkownika nazwałeś hipokrytą. Nie tylko mnie obrażasz.

Jaki ty biedny jesteś. Hejtowany. Się ubawiłem. Co do dowartościowania i podniesienia ego, to to już gdzieś było. Co wy z tym macie. Kompleksy jak cholera.

PS. Prośba do moderatorów a nie usuwanie tego wpisu do czasu wyjaśnienia przez @asolta dlaczego nazwał mnie złodziejem. Czekam na dowody. Dziękuję.

Przegladam w roku kilkaset projektów, wiem jakie sa wyniki CHE w tych projektach, porównuję z wynikami moich obliczen, doskanale widze gdzie było liczone a gdzie były wpisy bez obliczen tylko w celu uzyskania PNB. Chcesz zagluszyc prawde kasowniem wpisów przez moderatorów. Bronisz oszustów którzy wykorzystują brak weryfikacji obliczen CHE w starostwach. Ty chcesz prawdy, jakim trzeba byc obłudnym aby popierac takie działania?

Jakie działania. Co pellet jest łamaniem prawa? Znów mnie oskarżasz? To ty jesteś oszust, bo wiele lat żerowałeś na forum. Taka prawda.

Rocznie kilkaset projektów? No niezły jesteś.

No super. Mąż mojej przyjaciółki jest architektem i kiedyś z rozmiłowałem na tematach tych niby twoich teorii i oszustów. Skwitował, że to jest chore to co ty tutaj wypisujesz. Zresztą nawet w wątku gazowym, były poruszane tematy kominka i PNB. Faktycznie sami oszuści. No i Ci KB. Też oszuści. U mnie w rodzinie samie firmy budowlane, KB znam wielu i żadnej nie jest oszustem tak jak to sugerujesz.Jak masz takie dowody na łamanie prawda to zgłaszałeś to do sądu?

Pamiętasz słynną stopką na FM jednego z forumowiczów . Było w niej napisane ,że asolt mija się z prawdą itp. Pamiętasz ? Pełnisz tu na FM swoją misję ,procederu ,który uaktywnia się wtedy kiedy sprytnie odsuwasz od siebie uwagę

Natomiast słowa o złodziejach były tylko porównaniem ze najgłosniej krzyczy ten który chce odwrocic od siebie uwagę.

wtrącając w to inne osoby oczerniając je by poruszać się po FM w chwale. Nie pojmuje jak czytam te twoje ,tylko twoje wizje i dlaczego chcesz mieć w nich zawsze rację. Wiesz ile ty błędów popełniłeś do których się nie chcesz przyznać? Ja wiem i nie wchodzę z tobą w dyskusję ,która prowadzić może tylko do jednego. Twojego fałszywego zwycięstwa.