krzysiekkozinski 28.12.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 WitamZmieniam bojler z 80 na 150 l i postanowiłem przerobić trochę instalację. Chcę dodać naczynie przeponowe. Moje pytanie czy zawór bezpieczeństwa dać za naczyniem przeponowym a przed bojlerem jak na filmie kospela na YTbie ( moja instalacja jest taka sama) czy przed naczyniem i bojlerem jak zasugerował mi sprzedawca w sklepie instalacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 28.12.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Jak w załączniku.Sugeruje rozwiązanie 1 Dla bojlera o pojemności 150l wielkość naczynia przeponowego 12l Należy ustawić odpowiednie ciśnienie wstępne w naczyniu bo inaczej nie będzie widoczne dla systemu=tak jakby go nie było Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 28.12.2019 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Jak w załączniku.Sugeruje rozwiązanie 1 Dla bojlera o pojemności 150l wielkość naczynia przeponowego 12l Należy ustawić odpowiednie ciśnienie wstępne w naczyniu bo inaczej nie będzie widoczne dla systemu=tak jakby go nie było Naczynie mam właśnie 12 litrowe. Na jaką wartość powinno być to ciśnienie wstępne nastawione? Naczynie to Flamco Airfix A 12 z ciśnienie wstępnym 4 bary. Bojler to wymiennik poziomy grzany tylko grzałką. Zawór bezpieczeństwa, który mi polecono do mojej instalacji to https://afriso.pl/katalog-online/afriso/zawor-bezpieczenstwa-do-elektrycznych-podgrzewaczy-wody/produkt/42234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 28.12.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Ten zawór to to drugie rozwiązanie czyli dwa w jednym jak proszek czy szampon)Ja wolę osobno zawór bezpieczeństwa i osobno zawór zwrotny ale na tym AF8 też będzie działać.Ciśnienie w naczyniu zależy czy masz wodę z sieci czy z hydroforu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 28.12.2019 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Woda jest z sieci miejskiej w centrum miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.12.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Jest reduktor ciśnienia wody?powinien być jak z sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Czy taki reduktor może być zainstalowany w domu czy musi być zaraz za wodomierzem czyli w moim przypadku w studzience przy ogrodzeniu? Będę też zakładał zespół filtrów i myślałem żeby ten reduktor dać za tą grupą filtrów. Będzie ok? Wrócę jeszcze do tego naczynia przeponowego- jego nastawa powinna być jakoś procentowo ustawiona w stosunku do reduktora?No i sam reduktor na ile go ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Czy taki reduktor może być zainstalowany w domu czy musi być zaraz za wodomierzem czyli w moim przypadku w studzience przy ogrodzeniu? Będę też zakładał zespół filtrów i myślałem żeby ten reduktor dać za tą grupą filtrów. Będzie ok? Wrócę jeszcze do tego naczynia przeponowego- jego nastawa powinna być jakoś procentowo ustawiona w stosunku do reduktora?No i sam reduktor na ile go ustawić? Im wcześniej reduktor, tym lepiej. Filtry też mogą oberwać zbyt wysokim ciśnieniem. Do tego IMO warto reduktor wybrać z sitkiem - wyłapie najgrubszy syf. Jak nie masz specjalnych wymogów (osmoza, system nawadniania czy inne urządzenia zamontowane w domu), to bym reduktor ustawił na 3 bary. Ciśnienie wstępne ustawiasz tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.12.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Czy taki reduktor może być zainstalowany w domu czy musi być zaraz za wodomierzem czyli w moim przypadku w studzience przy ogrodzeniu? Będę też zakładał zespół filtrów i myślałem żeby ten reduktor dać za tą grupą filtrów. Będzie ok? Wrócę jeszcze do tego naczynia przeponowego- jego nastawa powinna być jakoś procentowo ustawiona w stosunku do reduktora?No i sam reduktor na ile go ustawić? Kieruj sie rozsadkiem. Reduktor ,jeżeli już w ogóle, w domu. Na zewnątrz może zamarznąć.Zaraz po głównym zaworze doprowadzającym wodę z wodociągów filtr sznurkowy, potem zawór zwrotny,jak wymagany, potem reduktor dobrany pod względem wydajności i ciśnienia jakie potrzebujesz. Pamiętaj że przy dużym poborze wody z sieci o temp.8 stopni filtr i reduktor będą się wychładzać i będzie na nich kondensować para wodna, więc nie montuj ich np. w wilgotnej piwnicy. Zawór bezpieczeństwa i ewentualnie reduktor oraz nastawy naczynia wzbiorczego dobierzesz dopiero po zamontowaniu manometru w obecnej instalacji który pokaże jakie ciśnienie masz w sieci.Zawór bezpieczeństwa zamontuj tam i w taki sposób że jak zadziała to upuszczona woda nie będzie miałą szans kogoś przypadkowo poparzyć i/lub zalać innych urządzeń pod napięciem np.pralki itp. pozdrawiam Tomraider. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 A jak zamienię reduktor z grupą filtrów? Studzienka jest dość mała i wolałbym nie musieć tam już nic więcej montowac. Zrobiłbym tak:Zawór kulowyReduktor Grupa filtrów Zawór kulowyBędzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.12.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 A jak zamienię reduktor z grupą filtrów? Studzienka jest dość mała i wolałbym nie musieć tam już nic więcej montowac. Zrobiłbym tak: Zawór kulowy Reduktor Grupa filtrów Zawór kulowy Będzie ok? Po co w ogóle Ci reduktor, za dużo masz kasy? Myślałem że zgodnie z tematem wątku interesujesz się głównie zaworem bezpieczeństwa.Jaki problem masz w ciśnieniem wody z sieci? Jakie ciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.12.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Jeżeli już to za wodomierzem musi być zawór antyskażeniowy.Reduktor cśnienia wskazany,w sieci mogą być skoki ciśnienia.Jak dopakuje 5atm to będzie kapać z ZB nie mówiąc o tym że przy wysokim ciśnieniu cierpi armatura.Montaż reduktora to raczej na dzień dzisiejszy standard a autor temat zrobi jak uważa Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Z zaworem już wiem. Jakie jest ciśnienie to nawet nie wiem bo nigdy mnie to nie interesowało a nigdy też nie było jakiś problemów z wodą. O reduktor pytam, właśnie ze względu na brak wiedzy o ciśnieniu a tym samym nie wiem czy ciśnienie wstępne na naczyniu jest wystarczające. Jeżeli się da to pewnie ze wolałbym tego nie kupować ale jak inaczej to ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 W studzience jest zawór antyskazeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Czy takie rozwiązanie będzie ok?Zawór kulowy Reduktor Grupa filtrów Zawór kulowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.12.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Możesz się przekonać jakie jest ciśnienie w sieci.Wystarczy wkręcić gdzieś w instalację manometr powiedzmy do 10bar Może się zdarzyć że ciśnienie może mieć większą wartość w nocy kiedy jest mniej użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.12.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Z zaworem już wiem. Jakie jest ciśnienie to nawet nie wiem bo nigdy mnie to nie interesowało a nigdy też nie było jakiś problemów z wodą. O reduktor pytam, właśnie ze względu na brak wiedzy o ciśnieniu a tym samym nie wiem czy ciśnienie wstępne na naczyniu jest wystarczające. Jeżeli się da to pewnie ze wolałbym tego nie kupować ale jak inaczej to ogarnąć? Nie znając ciśnienia sieci nie dobierzesz nastaw naczynia wzbiorczego i nie dobierzesz zaworu bezpieczeństwa. Manometr kup i zamontuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.12.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Jeżeli już to za wodomierzem musi być zawór antyskażeniowy. Nie musi. chyba że wodociągi od tego uzależniaja dostawę wody a to rzadkość. montowanie zaworów antyskażeniowych czy reduktorów to fajna dobrze płatna fucha dla instalatorów. [Reduktor cśnienia wskazany,w sieci mogą być skoki ciśnienia. Wodociagi miewają skoki ciśnienia ale zawsze są to spadki a nie wzrosty. [Jak dopakuje 5atm to będzie kapać z ZB nie mówiąc o tym że przy wysokim ciśnieniu cierpi armatura.. Z ZB nigdy nie może nic kapać bo zarośnie syfem i może nie zadziałać prawidłowo, kapanie to dowód na żle zrobioną instalację i/lub żle dobrane i ustawione naczynie wzbiorcze. Jaka to armatura cierpi od ciśnienia 5 atm? [Montaż reduktora to raczej na dzień dzisiejszy standard a autor temat zrobi jak uważa Masowe naciąganie klientów to w dzisiejszy czasach to standard, kuzynce instalator zaproponował montaż zaworu antyskażeniowego na gotowo za 380 zł uzasadniając potrzebę jego montażu taką oto bajką że będzie mniejsze zużycie wody w domu. pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekkozinski 29.12.2019 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Dzięki wszystkim za pomoc. Zacznę od sprawdzenia jakie jest ciśnienie w sieci a potem sie zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts