19miki91 29.12.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Witam Razem z żoną kupiliśmy mieszkanie 69,80m2 w bloku. Marzył nam się salon z aneksem kuchennym oraz garderoba. Niestety po wyjęciu planów mieszkania okazało się, że ściana między salonem a kuchnią to nośna... Czy moglibyście pomóc w jakiś fajny sposób zaaranżować to mieszkanie? Jak ten długi przedpokój (7,2m2) wykorzystać do maksimum? Czy jest sens zburzyć ścianę między kuchnia a pokojem i stworzyć tam coś sensownego? Czy zostawić ten pokój i zaaranżować go na małą garderobę i czy jest sposób by wtedy powiększyć kuchnię? Czy jest sens łączyć łazienkę z WC? Proszę o pomoc i dziękuje z góry PS. Gdyby nie działało zdjęcie podsyłam link do zdjęcia na serwerze fotosik. https://www.fotosik.pl/zdjecie/645fce7b0e915ac4 Edytowane 29 Grudnia 2019 przez 19miki91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.12.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 cięzki przypadek:cool:Moze ktoś coś bardziej sensownego doradzi, bo ja tylko napiszę, ze mozna zrobić przestrzeń dzienną(kuchnię z salonem) w miejscu pod czerwoną krechą ( ścianą nośną)Łazienkę zrobić zamiast kuchni i mozna ją dodatkowo zmniejszyć na rzecz pokoju 7m obok .A w miejscu pokoju 23m2 zrobić 2 pokoje lub pokój z garderobą.Ale to nie rozwiązuje wielkości korytarza a nawet go powiększa.No i nie wiem jak się strony świata do tego mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 moim zadaniem, skoro w korytarzu jest tak ogromna wnęka na szafe, to robienie osobnego pom. garderoby nie ma sensu.Nośna ściana to nie problem, o ile masz trochę czasu - trzeba znaleźć konstruktora, który zrobi projekt podciągu, złożyć projekt na przebudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19miki91 30.12.2019 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Nośna ściana to nie problem, o ile masz trochę czasu - trzeba znaleźć konstruktora, który zrobi projekt podciągu, złożyć projekt na przebudowę. Zapomniałem dodać, że mieszkanie znajduje się na parterze w 10 piętrowym wieżowcu. Pozwolenie od wszystkich raczej mission impossible Trochę posiedziałem i coś takiego wyskrobałem. Wydaje mi się, że sensowna opcja na salon z aneksem kuchennym + wyspa, jeden pokój przeznaczony na garderobę (tymczasowo). Z kolei łazienka przeniesiona w zupełnie inne miejsce dalej od pionu ale z pewnym pomysłem. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 30.12.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Dla ilu osób to mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19miki91 30.12.2019 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Dla ilu osób to mieszkanie? Dla dwóch, w planach więcej. Oczywiście wtedy przeróbka garderoby na pokój a w przedpokoju i sypialni dorobienie szaf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 31.12.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 A nie lepiej zamiast garderoby mieć pokój, łazienkę zrobić obok, zamiast kuchni. Wtedy nie ma problemu z kominami i do tego masz okno w łazience, które w garderobie tylko wadzi.Natomiast garderobę zrobić obok sypialni, bez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.12.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) nie zrobisz łazienki w tym miejscu przecież. Nie ma pionu wod-kan, nie ma wentylacji. Na rzucie stół stoi za blisko lodówki - ciężko go obejść. ****Ja bym nie kombinowała z tym aneksem na siłę. Osobna kuchnia też ma sporo zalet - na przykład nie podziwia się z kanapy brudnych naczyń w zlewie. Pracująca zmywarka czy okap nie zagłuszają telewizora. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 03.01.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Jak będziecie mieli aneks i się jeszcze okaże(może, ale nie musi) że codziennie będziecie po zapachach czuli co sąsiad ugotował na obiad to salon nie będzie strefą wypoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.01.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 19miki91, jeśli ten aneks kuchenny jest marzeniem i koniecznością, to stworzenie strefy dziennej w miejscu małego pokoju i kuchni jest realną opcją, ale łazienka musi wtedy powstać w miejscu kuchni, a garderoba w miejscu, gdzie narysowałeś łazienkę. Pierwszym pomieszczeniem po prawej byłby wtedy mały pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts