zbynio_ 30.12.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Szanowni forumowicze posiadam mieszkanie salon z aneksem+nieduża sypialnia - wszystko łącznie ok. 40m2. Powiększa mi się rodzina i potrzebujemy więcej miejsca Mam potencjalną możliwość połączenia swojego mieszkania z przylegającym - o podobnym metrażu. Co bym chciał osiągnąć: - 1 duży salon ze strefą wypoczynkową - 1 duża sypialnia rodziców, z garderobą - 2 (ew. 1) mniejsze pokoje dla dzieci - zwiększyć przestrzeń roboczą kuchni (lub zrobić osobną kuchnię) - łazienka zostaje tam gdzie jest - wejście do mieszkania będzie jedno - tam gdzie do mojego. Mieszkanie sąsiednie w kolorze jasnozielonym. Ściany cienkie i na biało to działówki, które można usuwać/wykuć drzwi. W załączeniu przesyłam 2 obrazki, jeden z obecną aranżacją, drugi pusty, z prośbą o naniesienie własnych pomysłów. Nasze wnioski: - dużo miejsca jest tracone na komunikację (przedpokoje) - problemem okazują się dwa bliźniacze salony, o zbliżonej powierzchni. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynio_ 04.01.2020 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Może przedstawię swoje pomysły. Salon bliźniaczy połączyć z moim na wysokości kuchni (koło lodówki), tam by była sypialnia z garderobą. W mojej starej sypialni pokój dla dziecka, drugi mniejszy pokój w sąsiednim mieszkaniu powiększyć poprzez zlikwidowanie łazienki, i skomunikować nie przez sypialnię rodziców a przez ściankę za szafą w moim przedpokoju. Otwór drzwiowy pomiędzy dużym pokojem w sąsiednim mieszkaniu a resztą zamurować. W przedpokoju sąsiedniego mieszkania schowek. Wszystko bazuje na założeniu że obecna kuchnia zostaje i dodałbym wyspę z płytą, tylko czy w moim salonie zmieszczę taką kuchnię i strefę wypoczynkową + mały stół jadalniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 bez osobnej garderoby przy sypialni, ale z dużymi szafami i miejscem na pralnię z suszarką.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynio_ 06.01.2020 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Dzięki za ciekawą propozycję. Z grubsza założenia zostały spełnione, natomiast w tym układzie najważniejsze miejsce mieszkania (salon z kuchnią) to pokój z loggią, obecny salon został przeznaczony na sypialnię (i powiększoną kuchnię). Dodatkowo aby to uzyskać, poświęcono część powierzchni na korytarz. Zależałoby mi jednak, aby salon z kuchnią pozostał w pomieszczeniu w którym jest obecnie - z uwagi na bardziej centralnie rozłożony układ (salon jako "środek" mieszkania, na wprost wejścia) oraz na lepsze doświetlenie tego pokoju (więcej okien) i dużo ciekawszy widok za oknami niż z loggi. Dodatkowo zapomniałem dodać jednego okna (w załączniku już uzupełnione) - wyjście na mały balkon jest przez drzwi a zaraz obok jest okno - powoduje to, że nie możemy tam umieścić wysokiej szafy jak w przesłanym rozkładzie. Zastanawiam się czy nie dałoby się zrobić "lustrzanego odbicia" przesłanej propozycji, czyli wykroić część pomieszczenia z pokoju z loggią aby powiększyć kuchnię, wtedy łatwiej byłoby zmieścić w obecnym salonie zestaw wypoczynkowy i stół jadalniany. Dodatkowo czy druga łazienka będzie wskazana już przy 4-osobowej rodzinie? Na pewno będzie większa wygoda niż z używaniem tylko jednej, ale zastanawiałem się nad powiększeniem tego małego pokoju kosztem łazienki właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) ja mam dwie łazienki na dwie osoby i jak któreś ma grypę żołądkowa, to druga łazienka jest wybawieniem. problem leży w tym, że ściany nośne bardzo ograniczają sensowny podział wnętrza. Masz jeden wąski i mały pokoik - łóżko małżeńskie tam nie wejdzie (w sensie wygodnego korzystania z niego). Obecna wasza sypialnia ma wejście na salon, który chcesz zachować, czyli nie nadaje się na pokój dziecka.Z drugiego salonu powstanie ładny, przestronny pokój. Ale nie da się go podzielić na dwa z powodu jednego okna. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2020 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Mozna jeszcze wykombinować coś takiego: Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2020 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Może tak: Drzwi do sypialni rodziców suwane, szklane. W dzień rozsunięte, by nie ograniczać dostępu na balkon. Ścianka tv nie musi być do sufitu: Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.01.2020 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Możliwości aranżacji po woli się wyczerpują, ale proszę skonsultować zagadnienie, bo może możliwe jest zrobienie podciągu i układ funkcjonalny będzie można zaplanować inaczej. Które to jest piętro? Ile pięter ma budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynio_ 18.02.2020 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki za pomysły. Niektóre są naprawdę ciekawe, tylko że zakładają bardzo gruntowną ingerencję w układ ścian, a to już znacznie zwiększa skalę przedsięwzięcia. Niektóre (jak to z posta #7) będą niemożliwe do realizacji z uwagi na układ grzejników (pod balkonem grzejnika nie ma i nie da się go tam zamontować). Praktycznie we wszystkich ścianach pogrubionych na planie idą kominy, więc podciąg odpada. Gdybyśmy chcieli zrobić wariant "sensowne minimum" czyli zostawić łazienkę i salon w obecnym miejscu, nie przestawiać ścian działowych, powiększyć kuchnię o kawałek blatu. Gdyby było za ciasno, będziemy szli w kierunku bardziej inwazyjnych zmian. Wymyśliliśmy taki układ, chętnie usłyszymy opinię. [ATTACH=CONFIG]441001[/ATTACH] Edytowane 18 Lutego 2020 przez zbynio_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 09.03.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Bardzo mały salon z aneksem kuchennym w stosunku do pokoju dzieci. A może taki układ? Minusem tego projektu jest bardzo mała łazienka (gdyby udało się ja powiększyć kosztem garderoby [zrobić podciąg w ścianie nośnej] to byłoby idealnie. Można też pomyśleć o umieszczeniu pralki w szafie w garderobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts