Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie dwóch mieszkań 40m2

zbynio_

Recommended Posts

Szanowni forumowicze

posiadam mieszkanie salon z aneksem+nieduża sypialnia - wszystko łącznie ok. 40m2. Powiększa mi się rodzina i potrzebujemy więcej miejsca :) Mam potencjalną możliwość połączenia swojego mieszkania z przylegającym - o podobnym metrażu.

Co bym chciał osiągnąć:

- 1 duży salon ze strefą wypoczynkową

- 1 duża sypialnia rodziców, z garderobą

- 2 (ew. 1) mniejsze pokoje dla dzieci

- zwiększyć przestrzeń roboczą kuchni (lub zrobić osobną kuchnię)

- łazienka zostaje tam gdzie jest

- wejście do mieszkania będzie jedno - tam gdzie do mojego.

Mieszkanie sąsiednie w kolorze jasnozielonym. Ściany cienkie i na biało to działówki, które można usuwać/wykuć drzwi. W załączeniu przesyłam 2 obrazki, jeden z obecną aranżacją, drugi pusty, z prośbą o naniesienie własnych pomysłów.

Nasze wnioski:

- dużo miejsca jest tracone na komunikację (przedpokoje)

- problemem okazują się dwa bliźniacze salony, o zbliżonej powierzchni.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

koncepcja.jpgkoncepcja pusta.jpg

Może przedstawię swoje pomysły. Salon bliźniaczy połączyć z moim na wysokości kuchni (koło lodówki), tam by była sypialnia z garderobą. W mojej starej sypialni pokój dla dziecka, drugi mniejszy pokój w sąsiednim mieszkaniu powiększyć poprzez zlikwidowanie łazienki, i skomunikować nie przez sypialnię rodziców a przez ściankę za szafą w moim przedpokoju. Otwór drzwiowy pomiędzy dużym pokojem w sąsiednim mieszkaniu a resztą zamurować. W przedpokoju sąsiedniego mieszkania schowek.

Wszystko bazuje na założeniu że obecna kuchnia zostaje i dodałbym wyspę z płytą, tylko czy w moim salonie zmieszczę taką kuchnię i strefę wypoczynkową + mały stół jadalniany?

Dzięki za ciekawą propozycję. Z grubsza założenia zostały spełnione, natomiast w tym układzie najważniejsze miejsce mieszkania (salon z kuchnią) to pokój z loggią, obecny salon został przeznaczony na sypialnię (i powiększoną kuchnię). Dodatkowo aby to uzyskać, poświęcono część powierzchni na korytarz.

Zależałoby mi jednak, aby salon z kuchnią pozostał w pomieszczeniu w którym jest obecnie - z uwagi na bardziej centralnie rozłożony układ (salon jako "środek" mieszkania, na wprost wejścia) oraz na lepsze doświetlenie tego pokoju (więcej okien) i dużo ciekawszy widok za oknami niż z loggi. Dodatkowo zapomniałem dodać jednego okna (w załączniku już uzupełnione) - wyjście na mały balkon jest przez drzwi a zaraz obok jest okno - powoduje to, że nie możemy tam umieścić wysokiej szafy jak w przesłanym rozkładzie.

Zastanawiam się czy nie dałoby się zrobić "lustrzanego odbicia" przesłanej propozycji, czyli wykroić część pomieszczenia z pokoju z loggią aby powiększyć kuchnię, wtedy łatwiej byłoby zmieścić w obecnym salonie zestaw wypoczynkowy i stół jadalniany.

Dodatkowo czy druga łazienka będzie wskazana już przy 4-osobowej rodzinie? Na pewno będzie większa wygoda niż z używaniem tylko jednej, ale zastanawiałem się nad powiększeniem tego małego pokoju kosztem łazienki właśnie.

koncepcja pusta2.jpg

ja mam dwie łazienki na dwie osoby i jak któreś ma grypę żołądkowa, to druga łazienka jest wybawieniem.

problem leży w tym, że ściany nośne bardzo ograniczają sensowny podział wnętrza.

Masz jeden wąski i mały pokoik - łóżko małżeńskie tam nie wejdzie (w sensie wygodnego korzystania z niego).

Obecna wasza sypialnia ma wejście na salon, który chcesz zachować, czyli nie nadaje się na pokój dziecka.

Z drugiego salonu powstanie ładny, przestronny pokój. Ale nie da się go podzielić na dwa z powodu jednego okna.

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Dzięki za pomysły. Niektóre są naprawdę ciekawe, tylko że zakładają bardzo gruntowną ingerencję w układ ścian, a to już znacznie zwiększa skalę przedsięwzięcia. Niektóre (jak to z posta #7) będą niemożliwe do realizacji z uwagi na układ grzejników (pod balkonem grzejnika nie ma i nie da się go tam zamontować). Praktycznie we wszystkich ścianach pogrubionych na planie idą kominy, więc podciąg odpada.

Gdybyśmy chcieli zrobić wariant "sensowne minimum" czyli zostawić łazienkę i salon w obecnym miejscu, nie przestawiać ścian działowych, powiększyć kuchnię o kawałek blatu. Gdyby było za ciasno, będziemy szli w kierunku bardziej inwazyjnych zmian.

Wymyśliliśmy taki układ, chętnie usłyszymy opinię.

[ATTACH=CONFIG]441001[/ATTACH]

koncepcja-v2.jpg

Edytowane przez zbynio_

• 3 weeks później...

Bardzo mały salon z aneksem kuchennym w stosunku do pokoju dzieci. A może taki układ? Minusem tego projektu jest bardzo mała łazienka (gdyby udało się ja powiększyć kosztem garderoby [zrobić podciąg w ścianie nośnej] to byłoby idealnie. Można też pomyśleć o umieszczeniu pralki w szafie w garderobie.

7.jpg