Koziol1006 30.12.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Witam, proszę o porade czym ogrzać budynek gospodarczy 53m2 żeby było w miare tanio i efektywnie. Ogrzewanie to nie ma być ogrzewaniem całodobowym. Jestem " dłubkiem" i czasami lubie coś porobić, pomajsterkować. Myslałem nad piecykiem wolnostojacym, dmuchawa czy kurtyna powietrzna. Proszę o radę w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 30.12.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 "Dłubek" - stolarz czy mechanik, nie istotne, bo prawie każdy techniczny wie, że kurtyna powietrzna nie służy do ogrzewania pomieszczeń. Piecyk - co to jest, koza ? Takie pomieszczenia użytkowane okazjonalnie to tylko dmuchawa elektryczne 3-faz.lub gazowa, z regulacją. Elektryczna jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol1006 30.12.2019 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Piecyk wolnostojący tak można powiedziec ze koza troche bardziej nowoczesna. Faktycznie kurtyny nie doczytałem, jeżeli Twoim zdaniem dmuchawa to jakiej firmy polecasz i jaka moc byłaby ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 31.12.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Trochę samodzielności = w każdym hipermarkecie budowlanym są. Nazywają się nagrzewnice.3 kW/230V to trochę mało jak na 50 m kw, lepiej 5..6 kW/400V.Moc każdego rodzaju ogrzewania zależy od potrzeb czyli wymaganej temperatury wewnętrznej, od temperatury zewnętrznej i od termoizolacyjności pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.12.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 tanie grzanie klimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol1006 31.12.2019 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Interesuja mnie porady osób, które maja doświadczenie czyli grzeja właśnie w takim garażu np. Podobnym urządzeniem a nie teoretyków. Oczywiście, ze moge zobaczyć nawet i na stronie producenta ale interesuja mnie fakty, czy to sie sprawdza bo kupić i to w markecie szrota to każdy "Janusz" umie. O termoizolacje i straty ciepła sie nie pytam, budynek bedzie ocieplony odpowiednio. Forum jest do wymiany doświadczeń a nie porad w stylu Panie co sie Pan pytasz przecie napisane jest w markecie ze moc ogrzeje 50m 2 a guzik prawda co tam wypisuja w marketowym bublu interesuje mnie jak jest naprawde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol1006 31.12.2019 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Hmm tylko koszt instalacji pewnie spory. Mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2020 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Albo koza - ale niebezpieczna ( można spalić garaż), Jak coś z wodą to zamarznie i drogie, Grzejnik elektryczny - jak na chwilę to ok . . Klima może utrzymać temp dogrzać dość tanio i niezamarza. To kwestia ile będziesz siedzaiął w garażu. Istotne jest nawet co bedziesz robił. Jak stolarkę to masz paliwo , a jak będzesz miał odlewnie mosiądzu to też bedzie ciepło. Spawanie też grzeje. A jak bedziesz lakierował to może wybuchnąć itp itd Klima to 4000-5000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol1006 01.01.2020 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Głównie to troche mechaniki i lurebulding (wytwarzanie przynet wędkarskich) hmm tylko klima to też zużycie energii a główni zależy mi na grzaniu bo jakby to było również chłodzenie to fakt super.... Wiem narazie zakupie dmuchawe lub ewentualnie grzejnik (ciekawe czy 1 da rade) a po sezonie zobacze może będzie potrzeba chlodzenia to wtedy założe taką klime. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Można samemy zrobić grzejnik na propan , ale taki który wyrzuca apaliny na zewnątrz. Taki kawałek rury z palnikiem np do lutowania. DUrza moc , ale niebezpieczne. Może są jakieś gotoweZnalazłem taki "https://optymalsystem.pl/grzejnik-gazowy-ogrzewacz-mora-6140-4-2-kw-p-45.html Edytowane 1 Stycznia 2020 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.01.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Wiem narazie zakupie dmuchawe lub ewentualnie grzejnik (ciekawe czy 1 da rade) a po sezonie zobacze może będzie potrzeba chlodzenia to wtedy założe taką klime. Klimą będziesz grzał ze 3x taniej, niż zwykłym grzejnikiem. Nie wiem, czemu mieszasz do tego chłodzenie - do grzania dosyć szybko klima się zwróci. Ale jak grzanie tylko na chwilę co jakiś czas, to brałbym promienniki podczerwieni. Zwłaszcza, jak nie chcesz grzać całej przestrzeni, a tylko jakiś kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 05.01.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Kozioł od razu bierz klimatyzator, np tutaj używany https://allegro.pl/oferta/klimatyzacja-gree-grzanie-chlodzenie-tanio-8824586093 plus montaż ale nie wiem na ten moment jakie to koszty, ale i tak jest to najlepszy i najtańszy sposób ogrzewania w twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol1006 06.01.2020 01:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Dzieki serdeczne jeszcze jest troche czasu bo dopiero w tym roku u bede przykrywał budynek alw wiadomo juz teraz trzeba myslec. Może faktycznie ten klimatyzator nawet z nizszej pułki będzie dobrym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 06.01.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Albo koza - ale niebezpieczna ( można spalić garaż), Jak coś z wodą to zamarznie i drogie, Grzejnik elektryczny - jak na chwilę to ok . . Klima może utrzymać temp dogrzać dość tanio i niezamarza. To kwestia ile będziesz siedzaiął w garażu. Istotne jest nawet co bedziesz robił. Jak stolarkę to masz paliwo , a jak będzesz miał odlewnie mosiądzu to też bedzie ciepło. Spawanie też grzeje. A jak bedziesz lakierował to może wybuchnąć itp itd Klima to 4000-5000 zł Coś ty z tymi 5-cioma tysiącami wyjechał ?? w warsztacie ok 40m2 zamontowaliśmy sobie klimę 3,5 kw i było fajnie ciepło tylko to było ponad 10 lat temu a teraz za 1100 pierwszą lepszą klimę kupisz i pewnie wydajniejsza niż wtedy ta nasza a za 2,5 tys masz z montażem sensowną klimę lub za 500 zł używaną i gościa co ci zrobi próżnię i wpuści trochę czynnika. (od biedy LPG można zapodać ) nie róbcie tego w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.01.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Coś ty z tymi 5-cioma tysiącami wyjechał ?? w warsztacie ok 40m2 zamontowaliśmy sobie klimę 3,5 kw i było fajnie ciepło tylko to było ponad 10 lat temu a teraz za 1100 pierwszą lepszą klimę kupisz i pewnie wydajniejsza niż wtedy ta nasza a za 2,5 tys masz z montażem sensowną klimę lub za 500 zł używaną i gościa co ci zrobi próżnię i wpuści trochę czynnika. (od biedy LPG można zapodać ) nie róbcie tego w domu Ale ja nie składam oferty i zakładam ,że to ma być coś dobrego. Jak ciebie stać na tanie to montuj tanio. Można nawet ze złomu 3 klim złożyć jedną i będzie jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 06.01.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 To ty za przeproszeniem pitolisz ? za niecałe 3 tys dostanę rotenso a to już sama szpica szpic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.01.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tanio, to koza z długą rurą.Najmniejszy koszt inwestycji.Zależy, ile tam będziesz spędzać czasu.Najlepsza to klima, ale musisz przeliczyć, kiedy na nią zarobisz.Pośrednie rozwiązania są takie trochę kosztowne w użytkowaniu.Do kozy kupisz węgla, odpalisz od góry i na kilka godzin spokój.Tylko przy gazowaniu jest mniej ciepła niż przy paleniu koksu (po odgazowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Interesuja mnie porady osób, które maja doświadczenie czyli grzeja właśnie w takim garażu np. Podobnym urządzeniem a nie teoretyków. Oczywiście, ze moge zobaczyć nawet i na stronie producenta ale interesuja mnie fakty, czy to sie sprawdza bo kupić i to w markecie szrota to każdy "Janusz" umie. O termoizolacje i straty ciepła sie nie pytam, budynek bedzie ocieplony odpowiednio. Forum jest do wymiany doświadczeń a nie porad w stylu Panie co sie Pan pytasz przecie napisane jest w markecie ze moc ogrzeje 50m 2 a guzik prawda co tam wypisuja w marketowym bublu interesuje mnie jak jest naprawde. Rusz zwłoki i poszukaj takich miejsc. Zobacz jak i czym grzeją i co z tego wychodzi. Ma być tanio? Koza z długą rurą i... chrust w własnego lasu, zbieranie zwozenie, magazynowanie , noszenie, palenie, czyszczenie kozy, dokładanie co chwila - jest ciepło i tanio, ale czasu na dłubanie brak. Dłubiesz czasem, tak od święta? Nagrzewnica nadmuchowa na gaz z butli. Butla to 110kWh energii. 45zł/110 kWh = 0,41zł kWh więc do przeżycia. Pstryk, 5 minut i - ciepło. Dłubiesz non-stop? Codziennie i godzinami? Raczej klima. DOBRA. W inwestycji nie za tanio ale się sprawdzi i nawet wychłodzi latem. Klima, ale TANIO? No da się... "tymi ręcami" poskładana z kilku szrotów. Porady osób co takie problemy rozwiązują nie zrozumiesz. To jeszcze za trudne dla Ciebie. Możesz tylko w nie uwierzyć lub nie. Fakty Cię interesują... Poszukaj ich u kogoś lub... stwórz własne. Zbuduj co wybierzesz i wtedy bedziesz w stanie ocenić - ma to sens czy nie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tanio, to koza z długą rurą. Najmniejszy koszt inwestycji. Nieprawda. Najtaniej to ze trzy takie promienniki wyjdą. Do tego robi się ciepło w kilkadziesiąt sekund (jednak chwilę się rozgrzewają) - a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt minut, jak koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Nieprawda. Najtaniej to ze trzy takie promienniki wyjdą. Do tego robi się ciepło w kilkadziesiąt sekund (jednak chwilę się rozgrzewają) - a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt minut, jak koza. CCC. Wszystko zależy od kosztów inwestycji i czasu przebywania. Plus nośnik energii. A czasu, nie podano. Dochodzi jeszcze prostota obsługi, ale ta, musi zarobić na siebie. To nie dom, gdzie są pewne uwarunkowania. Tu, zależy od inwestora. Tylko. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts