Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie budynku gospodarczego, garażu wolnostojącego

Koziol1006

Recommended Posts

Witam, proszę o porade czym ogrzać budynek gospodarczy 53m2 żeby było w miare tanio i efektywnie. Ogrzewanie to nie ma być ogrzewaniem całodobowym. Jestem " dłubkiem" i czasami lubie coś porobić, pomajsterkować. Myslałem nad piecykiem wolnostojacym, dmuchawa czy kurtyna powietrzna. Proszę o radę w temacie. Pozdrawiam

"Dłubek" - stolarz czy mechanik, nie istotne, bo prawie każdy techniczny wie, że kurtyna powietrzna nie służy do ogrzewania pomieszczeń. Piecyk - co to jest, koza ? Takie pomieszczenia użytkowane okazjonalnie to tylko dmuchawa elektryczne 3-faz.lub gazowa, z regulacją. Elektryczna jest tańsza.

Trochę samodzielności = w każdym hipermarkecie budowlanym są. Nazywają się nagrzewnice.3 kW/230V to trochę mało jak na 50 m kw, lepiej 5..6 kW/400V.Moc każdego rodzaju ogrzewania zależy od potrzeb czyli wymaganej temperatury wewnętrznej, od temperatury zewnętrznej i od termoizolacyjności pomieszczenia.

Interesuja mnie porady osób, które maja doświadczenie czyli grzeja właśnie w takim garażu np. Podobnym urządzeniem a nie teoretyków. Oczywiście, ze moge zobaczyć nawet i na stronie producenta ale interesuja mnie fakty, czy to sie sprawdza bo kupić i to w markecie szrota to każdy "Janusz" umie. O termoizolacje i straty ciepła sie nie pytam, budynek bedzie ocieplony odpowiednio. Forum jest do wymiany doświadczeń a nie porad w stylu Panie co sie Pan pytasz przecie napisane jest w markecie ze moc ogrzeje 50m 2 a guzik prawda co tam wypisuja w marketowym bublu interesuje mnie jak jest naprawde.

Albo koza - ale niebezpieczna ( można spalić garaż), Jak coś z wodą to zamarznie i drogie, Grzejnik elektryczny - jak na chwilę to ok . .

Klima może utrzymać temp dogrzać dość tanio i niezamarza.

To kwestia ile będziesz siedzaiął w garażu. Istotne jest nawet co bedziesz robił. Jak stolarkę to masz paliwo , a jak będzesz miał odlewnie mosiądzu to też bedzie ciepło. Spawanie też grzeje. A jak bedziesz lakierował to może wybuchnąć itp itd

Klima to 4000-5000 zł

Głównie to troche mechaniki i lurebulding (wytwarzanie przynet wędkarskich) hmm tylko klima to też zużycie energii a główni zależy mi na grzaniu bo jakby to było również chłodzenie to fakt super.... Wiem narazie zakupie dmuchawe lub ewentualnie grzejnik (ciekawe czy 1 da rade) a po sezonie zobacze może będzie potrzeba chlodzenia to wtedy założe taką klime. Dzieki

Można samemy zrobić grzejnik na propan , ale taki który wyrzuca apaliny na zewnątrz. Taki kawałek rury z palnikiem np do lutowania. DUrza moc , ale niebezpieczne. Może są jakieś gotowe

Znalazłem taki "

https://optymalsystem.pl/grzejnik-gazowy-ogrzewacz-mora-6140-4-2-kw-p-45.html

Edytowane przez fachman19

Wiem narazie zakupie dmuchawe lub ewentualnie grzejnik (ciekawe czy 1 da rade) a po sezonie zobacze może będzie potrzeba chlodzenia to wtedy założe taką klime.

Klimą będziesz grzał ze 3x taniej, niż zwykłym grzejnikiem. Nie wiem, czemu mieszasz do tego chłodzenie - do grzania dosyć szybko klima się zwróci.

Ale jak grzanie tylko na chwilę co jakiś czas, to brałbym promienniki podczerwieni. Zwłaszcza, jak nie chcesz grzać całej przestrzeni, a tylko jakiś kawałek.

Albo koza - ale niebezpieczna ( można spalić garaż), Jak coś z wodą to zamarznie i drogie, Grzejnik elektryczny - jak na chwilę to ok . .

Klima może utrzymać temp dogrzać dość tanio i niezamarza.

To kwestia ile będziesz siedzaiął w garażu. Istotne jest nawet co bedziesz robił. Jak stolarkę to masz paliwo , a jak będzesz miał odlewnie mosiądzu to też bedzie ciepło. Spawanie też grzeje. A jak bedziesz lakierował to może wybuchnąć itp itd

Klima to 4000-5000 zł

Coś ty z tymi 5-cioma tysiącami wyjechał ??:D w warsztacie ok 40m2 zamontowaliśmy sobie klimę 3,5 kw i było fajnie ciepło tylko to było ponad 10 lat temu a teraz za 1100 pierwszą lepszą klimę kupisz i pewnie wydajniejsza niż wtedy ta nasza a za 2,5 tys masz z montażem sensowną klimę lub za 500 zł używaną i gościa co ci zrobi próżnię i wpuści trochę czynnika. (od biedy LPG można zapodać ) nie róbcie tego w domu :D

Coś ty z tymi 5-cioma tysiącami wyjechał ??:D w warsztacie ok 40m2 zamontowaliśmy sobie klimę 3,5 kw i było fajnie ciepło tylko to było ponad 10 lat temu a teraz za 1100 pierwszą lepszą klimę kupisz i pewnie wydajniejsza niż wtedy ta nasza a za 2,5 tys masz z montażem sensowną klimę lub za 500 zł używaną i gościa co ci zrobi próżnię i wpuści trochę czynnika. (od biedy LPG można zapodać ) nie róbcie tego w domu :D

Ale ja nie składam oferty i zakładam ,że to ma być coś dobrego. Jak ciebie stać na tanie to montuj tanio. Można nawet ze złomu 3 klim złożyć jedną i będzie jeszcze taniej.

Tanio, to koza z długą rurą.

Najmniejszy koszt inwestycji.

Zależy, ile tam będziesz spędzać czasu.

Najlepsza to klima, ale musisz przeliczyć, kiedy na nią zarobisz.

Pośrednie rozwiązania są takie trochę kosztowne w użytkowaniu.

Do kozy kupisz węgla, odpalisz od góry i na kilka godzin spokój.

Tylko przy gazowaniu jest mniej ciepła niż przy paleniu koksu (po odgazowaniu).

Interesuja mnie porady osób, które maja doświadczenie czyli grzeja właśnie w takim garażu np. Podobnym urządzeniem a nie teoretyków. Oczywiście, ze moge zobaczyć nawet i na stronie producenta ale interesuja mnie fakty, czy to sie sprawdza bo kupić i to w markecie szrota to każdy "Janusz" umie. O termoizolacje i straty ciepła sie nie pytam, budynek bedzie ocieplony odpowiednio. Forum jest do wymiany doświadczeń a nie porad w stylu Panie co sie Pan pytasz przecie napisane jest w markecie ze moc ogrzeje 50m 2 a guzik prawda co tam wypisuja w marketowym bublu interesuje mnie jak jest naprawde.

Rusz zwłoki i poszukaj takich miejsc.

Zobacz jak i czym grzeją i co z tego wychodzi.

Ma być tanio?

Koza z długą rurą i... chrust w własnego lasu, zbieranie zwozenie, magazynowanie , noszenie, palenie, czyszczenie kozy, dokładanie co chwila - jest ciepło i tanio, ale czasu na dłubanie brak.

Dłubiesz czasem, tak od święta?

Nagrzewnica nadmuchowa na gaz z butli.

Butla to 110kWh energii.

45zł/110 kWh = 0,41zł kWh więc do przeżycia.

Pstryk, 5 minut i - ciepło.

Dłubiesz non-stop? Codziennie i godzinami?

Raczej klima.

DOBRA.

W inwestycji nie za tanio ale się sprawdzi i nawet wychłodzi latem.

Klima, ale TANIO?

No da się... "tymi ręcami" poskładana z kilku szrotów.

Porady osób co takie problemy rozwiązują nie zrozumiesz. To jeszcze za trudne dla Ciebie.

Możesz tylko w nie uwierzyć lub nie.

Fakty Cię interesują...

Poszukaj ich u kogoś lub... stwórz własne.

Zbuduj co wybierzesz i wtedy bedziesz w stanie ocenić - ma to sens czy nie.

Adam M.

Nieprawda. Najtaniej to ze trzy takie promienniki wyjdą. Do tego robi się ciepło w kilkadziesiąt sekund (jednak chwilę się rozgrzewają) - a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt minut, jak koza.

CCC.

Wszystko zależy od kosztów inwestycji i czasu przebywania.

Plus nośnik energii.

A czasu, nie podano.

Dochodzi jeszcze prostota obsługi, ale ta, musi zarobić na siebie.

To nie dom, gdzie są pewne uwarunkowania.

Tu, zależy od inwestora. Tylko.

Edytowane przez klaudiusz_x