czeno 31.12.2019 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Czy wg Was faktycznie jest duzo lepszy/sprawniejszy? Jakie modele polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.12.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Plusy:- nie zamarza (o ile pracuje w domu bez basenu)- dzięki temu, że nie zamarza oferuje stałą sprawność odzysku na poziomie 75%- odzyskuje wilgoć jeśli wyposażony w rotor sorpcyjny - więc nie musisz ograniczać obrotów, wentylujesz jak chcesz Minusy:- cena - za cenę dobrej centrali z rotorem (np Flexit, Swegon, Salda itp) kupisz 2 sztuki takich central jak IzziFast- dodatkowy element ruchomy- nie stosuje się ich w szpitalach- gabaryty - nie ma modeli podwieszanych Moim zdaniem jest lepszy, ale nie za każdą cenę - zależy dla kogo.Jeśli nie masz kasy na markowy produkt, to lepiej pozostań przy tanich konstrukcjach z wymiennikiem przeciwprądowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.01.2020 02:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Plusy: - nie zamarza (o ile pracuje w domu bez basenu) - dzięki temu, że nie zamarza oferuje stałą sprawność odzysku na poziomie 75% - odzyskuje wilgoć jeśli wyposażony w rotor sorpcyjny - więc nie musisz ograniczać obrotów, wentylujesz jak chcesz Nie mam obrotowego. I tylko co do ostatniego mam wątpliwość - muszę zwiększać obroty, żeby wilgotność nie była ZA DUŻA jak nie ma mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.01.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Nie mam obrotowego. I tylko co do ostatniego mam wątpliwość - muszę zwiększać obroty, żeby wilgotność nie była ZA DUŻA jak nie ma mrozu. Poczekaj na mrozy. Sam jestem ciekaw jak IZZYFAST poradzi sobie z odzyskiem wilgoci, jak mu delta T na wymienniku skoczy powyżej 30K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 03.01.2020 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Na urządzenie chce przeznaczyć 12 do 15 tysięcy. Da się w tym przedziale kupić coś sensownego?Czy faktem jest że obrotowy schładza powietrze nawiewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.01.2020 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 W tych pieniądzach to raczej kupisz.Czy rotor schładza powietrze? - Tak.Ale tak samo jak w przypadku innych wymienników, są to marginalne (pomijalne) ilości odzyskanego chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 04.01.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Poczekaj na mrozy. Sam jestem ciekaw jak IZZYFAST poradzi sobie z odzyskiem wilgoci, jak mu delta T na wymienniku skoczy powyżej 30K Też jestem ciekaw. Obawiam się, że przy obecnych zimach może się okazać, że nie warto iść w reku z odzyskiem wilgoci dla powiedzmy 2 tygodni mrozu w całym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Obawiam się, że przy obecnych zimach może się okazać, że nie warto iść w reku z odzyskiem wilgoci dla powiedzmy 2 tygodni mrozu w całym roku. I przy reku bez odzysku, i przy WG i w taką pogodę jak teraz bez nawilżaczy miałem dużo poniżej 40% wilgotności. Teraz mam 50-60 (albo i więcej, jak zmniejszę moc wentylatorów na taką, która wystarcza do utrzymania CO2 w ryzach - bo utrzymanie wilgotności wymaga więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 04.01.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 I przy reku bez odzysku, i przy WG i w taką pogodę jak teraz bez nawilżaczy miałem dużo poniżej 40% wilgotności. Teraz mam 50-60 (albo i więcej, jak zmniejszę moc wentylatorów na taką, która wystarcza do utrzymania CO2 w ryzach - bo utrzymanie wilgotności wymaga więcej). Trochę dziwne wyniki miałeś przy WG. Ja przy takiej pogodzie i WG mam 40 - 45% wilgotności. Poniżej 40% jeszcze w tym sezonie grzewczym nie miałem. Na pewno można już jeden wniosek wyciągnąć, że odzysk w wymiennikach entalpicznych działa Wiele tu było opinii że to trochę ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 22.04.2020 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 - odzyskuje wilgoć jeśli wyposażony w rotor sorpcyjny - więc nie musisz ograniczać obrotów, wentylujesz jak chcesz A jak rotor nie ma specjalnej powłoki sorpcyjnej to odzyskuje czy nie? Myślałem, ze każdy rotor odzyskuje wilgoć. I czy z czasem/ze zużyciem ta możliwość odzysku wilgoci może spadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.04.2020 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Zwykły rotor też odzyskuje wilgoć.Taki sorpcyjny robi to lepiej z wyższą sprawnością - tego typu rotory stosują wyłącznie topowi (najdrożsi Skandynawscy producenci) Tak, sprawność odzysku wilgoci w przypadku konstrukcji sorpcyjnych zmienia się w czasie.Głównie ze względu na postępujące zanieczyszczenie i mechaniczną degradację powłoki.Jeśli ktoś stosuje dobre filtry powietrza, to mówimy tu o okresie czasu rzędy 10 lat i kilkuprocentowym spadku wydajności względem urządzenia nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.04.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Też jestem ciekaw. Obawiam się, że przy obecnych zimach może się okazać, że nie warto iść w reku z odzyskiem wilgoci dla powiedzmy 2 tygodni mrozu w całym roku. Deficyt wody to nie jest problem tylko w mroźne dni. Od początku roku deficyt jest bardzo wysoki. Nawet teraz, gdy temperatura nie spada poniżej zera jest deficyt około 4,5g/m3. W zależności od ciągu wentylacji mamy deficyt od kilku do kilkunastu kg wody na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.04.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Zwykły rotor też odzyskuje wilgoć. Taki sorpcyjny robi to lepiej z wyższą sprawnością - tego typu rotory stosują wyłącznie topowi (najdrożsi Skandynawscy producenci) Tak, sprawność odzysku wilgoci w przypadku konstrukcji sorpcyjnych zmienia się w czasie. Głównie ze względu na postępujące zanieczyszczenie i mechaniczną degradację powłoki. Jeśli ktoś stosuje dobre filtry powietrza, to mówimy tu o okresie czasu rzędy 10 lat i kilkuprocentowym spadku wydajności względem urządzenia nowego. Ja mam ventia/komfovent domekt zwykły rotor (ale robią też sorpcyjne). Mam wrażenie, że jakoś tak mniej odzyskuje wilgoci niż wcześniej. Ale może mi się też wydawać, bo użytkuje dopiero pół roku. I może wcześniej miałem więcej technologicznej to i warunki w domu inne. Będę musiał poobserwować dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts