Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik budowy - Jaki powinien być, jak go wybrać?

Recommended Posts

Witam

Stoję przed wyborem kierownika budowy. I tak się zastanawiam jaki powinien być dobry kierownik budowy? O co pytać wybierając kierownika budowy ( o ilość wizyt na budowie?, o doświadczenie ?) Ile teraz może kształtować się wynagrodzenie kierownika budowy - od czego ono zależy, żeby nie przepłacić i nie wyjść na głupca słysząc stawki?

Witam

Stoję przed wyborem kierownika budowy. I tak się zastanawiam jaki powinien być dobry kierownik budowy? O co pytać wybierając kierownika budowy ( o ilość wizyt na budowie?, o doświadczenie ?) Ile teraz może kształtować się wynagrodzenie kierownika budowy - od czego ono zależy, żeby nie przepłacić i nie wyjść na głupca słysząc stawki?

Musi to wg mojej oceny być osoba z polecenia to po pierwsze.Po drugie nie słuchaj takich głupkowatych podpowiedzi bo w kompleksy wpadniesz.Po trzecie co potencjalny Kierbud budował ,jego doświadczenie zawodowe to podstawa. Iloma budowami domów jednorodzinnych kierował? Lepiej żeby znał nowe technologie , a nie doświadczał się na twojej inwestycji to bardzo ważne.Zawsze już na początku możesz dokonać sprawdzenia Kierbuda poprzez jakąś firmę - rzeczoznawcę , czy mimo swojego doświadczenia budowa idzie zgodnie ze sztuką budowlaną.

Do sprawowania samodzielnej funkcji technicznej kierownika budowy wymagane są uprawnienia budowlane w odpowiednim zakresie oraz czynne członkostwo w samorządzie zawodowym PIIB lub IARP.

Co do zarobków to bardzo zróżnicowane ceny. W 2018 roku znajomi płacili Kierbudowi 5000 tyś brutto / miesiąc. Teraz nie wiem.

My zapłaciliśmy kierownikowi 600 zł zaliczki (nie chciał w sumie, my nalegalismy na to) i 2200 zł po odbiorze domu.

Młody facet, ale orientował się, sam swój dom wybudował niedawno.

Był przy każdym ważniejszym wydarzeniu, oglądał zbrojenia itd.

Po każdym etapie też był "odebrać", potem dzwonił i mówił swoje zdanie.

Gdy my dzwonilismy z jakimiś wątpliwościami, zawsze miał czas porozmawiać, doradzić.

Nie popuszczal wykonawcy. Kilka razy dowiadywalismy się od wykonawcy ze "Tomek go zmusił żeby...":) Mówił mu, że nie pozwoli nam (inwestorom) zapłacić za coś, jeżeli nie poprawią to czy to.

Samo to, że kierownik i wykonawca porozumiewali się jakby "poza nami" było fajne - dużo nam ułatwiło w życiu na początku budowy.

Jak zbieraliśmy papiery dk odbioru domu to też nam doradzil. Wysłał co potrzebne, pomógł uzupełnić wniosek itd.

Moim zdaniem to, że kierownik budowy jest młody, niekoniecznie jest minusem. Dzięki temu może mieć świeższe podejście. Może też mu się bardziej chcieć, bo np. dopiero wyrabia sobie renomę.

My z naszego byliśmy bardzo zadowoleni.

ja kierasa znalazłem na olx. zadzwoniłem do trzech zaprosiłem na rozmowę, przyjechało dwóch, jeden dooopa w korach, drugi inżynier na etacie z państwowej instytucji.

aktywny był na początku - odbiory zbrojeń, uwagi do projektu. po stanie surowym praktycznie nie mam z nim kontaktu. umowe mamy na 10 wizyt za 2500pln.

generalnie on nie jest od przyglądania się na bieżąco jak robi malarz czy hydraulik.

jak ktoś potrzebuje takiego co będzie doglądał budowy to od razu w rozmowie trzeba to zaznaczyć, mój o czymś takim słyszeć nie chciał.

Edytowane przez Janekk1234

ja kierasa znalazłem na olx. zadzwoniłem do trzech zaprosiłem na rozmowę, przyjechało dwóch, jeden dooopa w korach, drugi inżynier na etacie z państwowej instytucji.

aktywny był na początku - odbiory zbrojeń, uwagi do projektu. po stanie surowym praktycznie nie mam z nim kontaktu. umowe mamy na 10 wizyt za 2500pln.

generalnie on nie jest od przyglądania się na bierząco jak robi malarz czy hydraulik.

jak ktoś potrzebuje takiego co będzie doglądał budowy to od razu w rozmowie trzeba to zaznaczyć, mój o czymś takim słyszeć nie chciał.

W mojej ocenie jest to trochę absurdalne w nowocześniejszym budowaniu żeby Kierbud nie doglądał budowy. Nie jest od przyglądania się ale jest od odbierania poszczególnych etapów hydraulicznych także. Musi być przed rozpoczęciem i po zakończeniu etapu każdej budowy. Załóżmy hipotetycznie jak to jest u ciebie np.hydraulik - ekipa od ogrzewania podłogowego - wodnego ułoży rurki podłączy w układ a Kierbuda nie będzie ,panowie z mixokretem zaleją posadzki , a potem coś będzie nie halo jak to bywa tu na FM. Co wtedy pomoże ci twój Kierbud?

Pracowałem z kierownikami budowy w pierwszej połowie 2019 roku, uzgodniłem wynagrodzenie w wysokości 11000 zł / miesiąc

Na jakiej budowie pracowałeś z kierownikami budowy i na jakiej budowie uzgodniłeś takie wynagrodzenie ?

I dlaczego z kilkoma a nie z jednym? :D

PS Co robiłeś na tej budowie ?

W mojej ocenie jest to trochę absurdalne w nowocześniejszym budowaniu żeby Kierbud nie doglądał budowy. Nie jest od przyglądania się ale jest od odbierania poszczególnych etapów hydraulicznych także. Musi być przed rozpoczęciem i po zakończeniu etapu każdej budowy. Załóżmy hipotetycznie jak to jest u ciebie np.hydraulik - ekipa od ogrzewania podłogowego - wodnego ułoży rurki podłączy w układ a Kierbuda nie będzie ,panowie z mixokretem zaleją posadzki , a potem coś będzie nie halo jak to bywa tu na FM. Co wtedy pomoże ci twój Kierbud?

Czyli wg ciebie kierbud ma sprawdzać szczelność po hydrauliku? Jak? Z własnym manometrem? Instalację gazową też ma sprawdzać po gazownikach czy jest szczelna? Za te etapy odpowiada hydraulike i gazownik, oni to robią i oni to sprawdzają swoim sprzętem. Na co kierbud im nad głową?

Edytowane przez Janekk1234

Czyli wg ciebie kierbud ma sprawdzać szczelność po hydrauliku? Jak? Z własnym manometrem? Instalację gazową też ma sprawdzać po gazownikach czy jest szczelna? Za te etapy odpowiada hydraulike i gazownik, oni to robią i oni to sprawdzają swoim sprzętem. Na co kierbud im nad głową?

KB powinien być przy tm sprawdzeniu i własnym okiem i rozumem sprawdzić czy hydraulik i gazownik dobrze bada szczelność.

Czytasz pismo pisane? Gdzie napisałem ,że ma sprawdzać szczelność? .Napisałem ,że ma być przy rozpoczęciu etapu i jego zakończeniu.Czy ty wiesz co pisze i kto pisze DB? Ma być przy rozpoczęciu prac gazowniczych od skrzynki do domu .Ma uczestniczyć jak będzie wyglądał wykop pod gaz tak nawet wykop.Będzie mapka i jak np. coś będzie nie halo w wykopie to co zrobi gazownik ominie to to bez żadnej wstępnej inwentaryzacji bez powiadomienia Kierbuda? Gazownik sprawdzi szczelność po podłączeniu i zrobi zapis z nr. swoich uprawnień, a wiesz kto dokona ostatniego wpisu w DB?

Czytasz pismo pisane? Gdzie napisałem ,że ma sprawdzać szczelność? .Napisałem ,że ma być przy rozpoczęciu etapu i jego zakończeniu.Czy ty wiesz co pisze i kto pisze DB? Ma być przy rozpoczęciu prac gazowniczych od skrzynki do domu .Ma uczestniczyć jak będzie wyglądał wykop pod gaz tak nawet wykop.Będzie mapka i jak np. coś będzie nie halo w wykopie to co zrobi gazownik ominie to to bez żadnej wstępnej inwentaryzacji bez powiadomienia Kierbuda? Gazownik sprawdzi szczelność po podłączeniu i zrobi zapis z nr. swoich uprawnień, a wiesz kto dokona ostatniego wpisu w DB?

rozumiem że kierownik to ma być taki szef wszystkich szefów co wszystko sprawdza , toytoja załatwi i tablicę wypisze ;)

u mnie takie zadania spełniam ja. kierownik był od tego żeby mury stanęły zgodnie z projektem. do prac instalacyjnych się nie włączał.

oczywiście jak ktoś nie ma czasu ogarniać budowy to zatrudnia kierownika budowy co będzie pilnował " wszystkich etapów" , ale to już jak kto tam sobie tą budową organizuje to insza sprawa.

no dokładnie, dlatego dziwi mnie że ludzie pisza że kieras ma np. pilnować czy dobrze dziurę wykopali i czy pex nie cieknie.

Wiesz przynajmniej co napisał bertha? Gdyby na budowie był I ten i ten to ten drugi chybaby kontrolował siebie. Tych opcji nie da się połączyć na budowie. Pamiętaj i nie słuchaj głupich podpowiedzi bo pod żadnym pozorem nie można zatrudniać - łączyć funkcji Kierbuda z INI .Prowadzi to tylko co pisałem wyżej.................. pilnowałby sam siebie ot i wsio.

Wiesz przynajmniej co napisał bertha? Gdyby na budowie był I ten i ten to ten drugi chybaby kontrolował siebie. Tych opcji nie da się połączyć na budowie. Pamiętaj i nie słuchaj głupich podpowiedzi bo pod żadnym pozorem nie można zatrudniać - łączyć funkcji Kierbuda z INI .Prowadzi to tylko co pisałem wyżej.................. pilnowałby sam siebie ot i wsio.

wiem co Ty napisałeś, kierbud ma sprawdzać pexy czy nie ciekną i pilnować koparkowego czy wykop dobrze zrobił