Zbyszko.O 01.01.2020 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Witam W projekcie domu piętrowego mam zaprojektowaną wentylację mechaniczną. Kanały są umieszczone w ścianach nośnych - pojedyncze - jednokanałowe pustaki wentylacyjne do wprowadzenia elementów wentylacji mechanicznej - piony. Jednokanałowe pustaki wentylacyjne zaczynają się w ścianie od wysokości 1,9m nad podłoga parteru i później przez strop rura pcv następnie cały pion piętra pustaki wentylacyjne później przejście przez wieniec piętra rurą pcv aż do strychu , na strychu nad piętrem będzie centrala wentylacji mechanicznej. Sufit parteru jak i piętra będzie stanowił otynkowany strop monolityczny bez płyt karton gipsu stąd kanały wentylacyjne w ścianach. Wieńce i stropy zostały zaprojektowane przez konstruktora z uwzględnieniem takiego rozwiązania. Ściana nośna z pustaka Cerpol 25 P+W wymairy: wysokość 238 szerokość 375, grubość 250, a pustak wentylacyjny z fi 150 Cerpol ma wymiary Wysokość 250, Szerokość 188, grubość 188. Zastanawiam się czy patrzę na odpowiedni pustak wentylacyjny czy może w ściany nośne stosuję się inne pustaki wentylacyjne? Ktoś z was ma zastosowane pustaki wentylacyjne w ścianach nośnych? Jak to rozwiązaliście? Jakie pustaki zastosowaliście? Edytowane 1 Stycznia 2020 przez Zbyszko.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 02.01.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Ja mam w ścianie nośnej 5 kanałów wentylacyjnych w pustakach wentylacyjnych. Strop u mnie trzyma się naprawdę na 2 słupach (poza tymi pustakami wentylacyjnymi), a tam gdzie są pustaki wentylacyjne strop nie jest połączony zbrojeniem, więc pustaki wentylacyjne nie przenoszą obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko.O 16.01.2020 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Witam Zastanawiam się jak to jest rozwiązane bo ściana ma 25cm a pustak wentylacyjny 18/19cm ( otwór fi 150 ) Czym to się wypełnia aby dopasować się do grubości 25 pustaka ceramicznego? Cegłą pełną? To samo z wysokością: pustak ceramiczny dla ściany ma 23,8cm a wentylacyjny 25 cm Czy może są jeszcze inne pustaki wentylacyjne w ściany nośne? Czy w takim rozwiązaniu nie ma pęknięć pionowych? Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Zbyszko.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.04.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Witam Zastanawiam się jak to jest rozwiązane bo ściana ma 25cm a pustak wentylacyjny 18/19cm ( otwór fi 150 ) [ATTACH=CONFIG]439495[/ATTACH] Mam pustaki wentylacyjne 25 cm Leier Thermopor, takie same jak grubość ściany nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts