WojciechDudek 02.01.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Witam! Dom jednorodzinny, wolnostojący, ok. 150m2.Mam zamiar wymienić piec CO z węglowego na gazowy. Mam istniejące przyłącze gazu z PGNiG, do tej pory wykorzystywane do kuchenki gazowej i przepływowego podgrzewacza wody. Technicznie wszystko jest już ustalone z przyszłym wykonawcą.Pytanie: jakie formalności mam spełnić? Czy muszę uzyskać jakieś pozwolenie (zgłoszenie) od dostawcy gazu, czy administracji (urząd miasta, czy cokolwiek)? Szczerze mówiąc myślałem, że nic tego typu nie jest wymagane ale czytam różne artykuły i w niektórych piszą o pozwoleniu na budowę (!).Proszę o pomoc, dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.01.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 1. Warunki dostawy od właściciela sieci gazowej. (BOK gazowni)2. Opinia kominiarska (minimalna wysokość i kubatura!!) 3. Projekt przebudowy.4. Pozwolenie na budowę. 5. Zgłoszenie kandydata na KB, zgł. budowy i dziennik budowy.6. Wykonanie przebudowy (piec/komin/ instalacja gazowa).7. Protokół odbioru kominiarskiego.8. Protokół odbioru instalacji gazowej (niekiedy koniecznośc zdjecia istniejącego licznika, założenie zwory).9. Wypełniony dziennik budowy, zgłoszenie zakończenia budowy.10. Uruchomienie urządzenia przez serwisanta.11. Wpis w karcie gwarancyjnej.12. LGDB = Leżenie Do Góry Brzuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts