d7d 02.01.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 I zrobił słusznie. Nie było zapałką, wyglądało dobrze (proporcjonalnie) i miało nośność i był słupem żelbetowym. Odchudzanie słupów to częsta przypadłość inwestorów. A później jest płacz i zgrzytanie i kiepski wygląd i okładanie styropianem. Ciekawe o ile zwiększa się nośność takiego słupa fi 20cm obłożonego styropianem i tynkiem cienkowarstwowym PS Ja bym takiego bubla nie przepuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 02.01.2020 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 d7d ile taki slup moze unieść ton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.01.2020 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 d7d ile taki slup moze unieść ton? Zrób zdjęcie i pokaż jak to wygląda. Jaki jest fundament i jak jest połączony słup z fundamentem i z "górą" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2020 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 d7d zdjecia usunalem bo mnie te komentarze wku...ly. Dodam tykko ze slupy stoja już 3 lata i nic sie nie dzieje tylko takie zapałki sa. Chciałem zapytać czy to wytrzyma akw do konstruktora podejde najlwpiej https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BTB1-0002-0044/c/Kukulski.pdf Tu bardzo prosto opisano to co chce wiedzieć pytek.. Swoją droga zastanawia mnie dlaczego pytek pyta (ma jakieś obawy ?) po trzech latach. Skoro dokonali razem z Kerbudem takiej samowoli budowlanej dlaczego nie zgłosił tego wcześniej na etapie adaptacji? Postanowił to zrobić po realizacji i żąda teraz obliczeń. Nie kumam takiej postawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Pytam bo chce to wizualnie zmienić ale nie styropianem tylko obudować to jakoś ? Może tak :https://www.materialesmenday.com/ladrillo-columna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Pytam bo chce to wizualnie zmienić ale nie styropianem tylko obudować to jakoś ? Może tak : https://www.materialesmenday.com/ladrillo-columna Rozumiem Twoje rozgoryczenie tylko że napierasz na podpowiadających i chcesz rzeczowej odpowiedzi jak temat jest trudny do ugryzienia i to przez Ciebie.Twoje obawy czy wytrzyma czy nie zamieć chcesz na poprawę wizualną tego słupa? Popraw mnie jak się mylę. Przecież wiesz ,że to jest konstrukcja nośna. Dla Twojego projektu ktoś już wcześniej dokonał obliczeń jak powinien wyglądać dany słup. Ty to zmieniłeś uznając z jakiegoś powodu ,że 30 cm za grubo to zrobię zapałkę 20 cm.Dla estetyki która jak sam widzisz Ci się nie podoba? Weź jakiegoś inżynierka od konstrukcji nośnych i powiedz ,że chcesz na ten cienki słup jakiejś mocnej otuliny wzmacniając tym samym nośność i poprawiają wizualnie wygląd . Dlaczego o ty wspominam by Cie trochę uspokoić. Kumpel budował chałupę .Reanimował po dziadkach, Zostawił ściany zewn ,wyburzył środek połączył 3w1 jednym dachem i zapragnął do tego ceramiki odpowiedzialny architekt zgodził się pod jednym warunkiem ,że podeprze dach aż 6 metalowymi słupami na betonowych podporach zgodnych ze sztuką budowlaną.Pięknie je obudował i są ikoną tej całej budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Niektórzy takie facjatki jak ja mają na słupach drewnianych 16x16 i wytrzmuje.Drzewo a beton to przepaść. Na poddaszu też mam słupy drewniane, które sprowadzają ciężar na ściany nośne i pewnie tego jest ze 20 ton z takiego słupa dewnianego na konstrukcje ściany. Nie rozumiem tego dlaczego tak kiepsko wszyscy się na to upatrują, że słaby słup. Przecież te 3 tony opierają się na 4 punktach podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 03.01.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Niektórzy takie facjatki jak ja mają na słupach drewnianych 16x16 i wytrzmuje.Drzewo a beton to przepaść. Na poddaszu też mam słupy drewniane, które sprowadzają ciężar na ściany nośne i pewnie tego jest ze 20 ton z takiego słupa dewnianego na konstrukcje ściany. Nie rozumiem tego dlaczego tak kiepsko wszyscy się na to upatrują, że słaby słup. Przecież te 3 tony opierają się na 4 punktach podparcia. Jak wiesz lepiej, to po co się pytasz? Dziwię się, ze śpisz spokojnie..... Ja bym nikogo z moich bliskich do takiego domu nie wprowadziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) .... Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Ale zes teraz napisal. Merytoryczna wypowiedz kogos kto nawet nie wie jak zbrojenie na budowie ukrecic. Jakbym wam napisal ze w projekcie mialem 6 petow a dalem 5 to komwntarze byly by te same. Ze slaby slup niedozbrojony i jak to jarmar powiedzial niekonatrukcyjny. To kobieta Ci napisała. Ma także obawy. Nie napinaj się tak. Mimo tej żałosnej polemiki masz mnóstwo poprawnych podpowiedzi , a Ty brniesz w zamęt ponownie. Może wytłumacz tu , po co to zrobiłeś i zmieniłeś konstrukcje? Co kierowało tym pomysłem? Twoje pytania zresztą bardzo poważne . czy nie wpłynie to na nośność tego słupa. CZY TAKI SŁUP TO WYTRZYMA ? Możesz wkleić fotki tego monstrum nośnego? Edytowane 3 Stycznia 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.01.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Ale zes teraz napisal. Merytoryczna wypowiedz kogos kto nawet nie wie jak zbrojenie na budowie ukrecic. Jakbym wam napisal ze w projekcie mialem 6 petow a dalem 5 to komwntarze byly by te same. Ze slaby slup niedozbrojony i jak to jarmar powiedzial niekonatrukcyjny. Szkoda że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Zrobiłeś słupy z jakiegoś betonu , czy je wibrowałeś sam wiesz jak pielęgnowałeś ten beton sam wiesz. Jeżeli wykonałeś wszystko zgodnie z zasadami możesz przyjąć że na ściskanie beton ma tyle co powinien mieć wg norm. Jeżeli zaniedbałeś wibrowanie, np używając młotka zamiast wibratora dolałeś Ty lub majster wody do mieszanki, lub zrobiłeś jeszcze coś niezgodnego ze sztuką masz beton kilka klas gorszy co za tym idzie mniejsza wytrzymałość. A wytrzmałośc na ściskanie dla swojego betonu sobie wygogluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.01.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Jeśli się zawali to będzie biadolił: A na forum pisali że..... Ano pisali (wybrane cytaty): Ja bym takiego bubla nie przepuścił Na razie to jest samowola budowlana Napisałem Ci w pierwszym poście 4 pręty w okrągłym słupie nie spełnia warunków konstrukcyjnych dla takiego słupa, obliczeniowo już konstrukcja leży. ...... W zasadzie można go uznać za słup betonowy nie żelbetowy. ...zmiana jest nieodpowiedzialna i jest godna potępienia. KB chyba ma oczy z tyłu głowy a rozumu nie posiada. Ktoś z jakiegoś powodu zaprojektował 706cm2 ... mamy powierzchnię 314cm2. (po twojej samowolnej zmianie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 To jest wypowiedz jamara na temat słupów:gdzieś znalazłem na tym forum"Tak uogólniając w domkach slupy maja po 3 metry wzrostu i w 98% 25x25 z 4 fi 12 ma spory zapas nośności. Nie znam slupów tylko wmurowywanych, poza książkowymi rozwiązaniami z przed lat i aż się wierzyć nie che że takie coś ktoś wrysował (świadomie). Co do dziwnych pomysłów -odradzam. Dlaczego - już piszę. Słupy wykonuje się w "dedykowanych" szalunkach. Tektura, deski, szalunki drobno wymiarowe systemowe co komu pasuje.Szalowanie bloczkami zalewowymi to maks 4-5 warstw. Słup to wys kondygnacji często wiec kolo 3-3,5 metra to sporo bloczków nie przeznczonych na takie obciążenie. Słup musi być wibrowany, idę o zakład że taki szalunek w czasie wibrownia szlak trafi........... Inna metoda "wibrow" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.01.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Słup betonowy L=260cm fi 200mm z betonu B20 ma dużą nośność. Tylko nie wiadomo jak wygląda słup o którym mowa w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 03.01.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 chłop chce od was usłyszeć że wytrzyma a wy go tak tłamsicie a ja ci napisze że się złamie ! i teraz leż i myśl ! w sumie człowiek jest głupi. jakby odchudzić strop tak o 4 głupie centymetry betonu na tysiące by się zaoszczędziło... czyli... tysiące wyrzucone w ...beton ! oj oj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) ... Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.01.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Generalnie wygląda nieźle ale może mam słaby wzrok.Kotwienie górą w podciągach a dołem to jest posadzka (z bloczkami betonowymi dookoła)?Na jakim poziomie względem posadzki wejściowej jest góra stopy fundamentowej?Spód na -1,00m a góra na +/-0,0m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) .... Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) .... Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 03.01.2020 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) ... Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts