Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

średnica słupa betonowego

Recommended Posts

Nie tak dobrze jak Ty. Nas nie uczyli wymiarowania konstrukcji na podstawie zdjęć 400x600pix.

jacekwit co chcesz usłyszeć: że jest dobrze? Dopóki się nie zawali, to jest dobrze. Wystarczy?

"Wymiarowanie konstrukcji" o której piszesz w temacie nie odbyło się tylko na podstawie zdjęć 400x600pix tylko na podstawie danych przedstawionych przez pytającego, wspomnianych zdjęć i mojej wiedzy i doświadczenia w oparciu o PN.

Ale, skoro Ciebie (Was) uczyli wymiarowania konstrukcji to pewnie wiesz o czym piszesz i też byś tyle potrafił.

Umiesz przyjąć schemat słupa, jego długości wyboczeniowe, mimośrody itp o czym wcześniej wspomniałeś..

Projektując taki słup wymiaruje się na podstawie rysunków architektonicznych i konstrukcyjnych i własnych założeń pracy konstrukcji.

Tutaj weryfikuje się nośność słupa niż wymiaruje czy projektuje słup.

I znasz różnicę między jednym a drugim.

O tym wiesz bo z pewnością Ciebie tego też uczyli.

Możesz (potrafisz) na podstawie przekazanych informacji i zdjęć oszacować nośność takiego słupa?

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Forgetit dobrze napisał. W każdej branży odpowiedź zdalna, to wróżenie z fusów. Tylko że u jasnowidzów nie ma zagrożenia życia. Tu jak sie na łeb zawali, to kto bedzie odpowiadał? Pytek zwali odpowiedzialnośc na forum? Że przeczytał w necie lub samodzielnie policzył?

Pierwszy raz coś takiego liczył :confused:

Ciekawe po co projket liczy konstruktor, potem jeszcze ktoś sprawdza?

Odpowiadać będzie Kierownik Budowy, Projektant, Wykonawca.

Nie odpowiada Inwestor (nawet jak sam policzył - nie ma uprawnień i nie przynależy do II)i też nie odpowiada autor wpisów na FM.

Obciążenie zebrane są prawidłowo.

A obciążenia klimatyczne , ani słowa ani kN o tym nie było.

od kiedy projekty domków jednorodzinnych podlegają sprawdzeniu ? Nie ma osoby sprawdzającej tego typu konstrukcji , To nie jest budynek użyteczności publcznej. ........... Jakbyś był budowlańcem to byś to wiedział.

Guzik prawda, nie przeznaczenie budynku determinuje obowiązek "sprawdzającego" a jego kubatura.

Odnośnie samowoli : zmiana zostałą wpisana w dziennik budowy za zgodą autora projektu (w tym wypadku kierownika) .

Kolejna guzik prawda. W tym przypadku wpis do DB to za mało ( w przypadku jak ktoś to zauważy ) minimum to projekt zamienny z odpowiednimi podpisami.

Ot teoretycy a weryfikacja słupa przez te trzy lata była. Pion trzyma i odległości między ścianami , a tym słupem mierzone były w czasie? Identyczne były? A jeśli ten słup obliczony był przez projektanta i kierownika zarazem, to zakładam że wie co zrobił i inwestor zwyczajnie niedoinformowany jedynie. Jacenty jeśli wierzysz swemu projektantowi i kierownikowi to wykończ swój słup estetycznie i zamieszkaj z rodziną . A spadkobierców, przezornie poinformuj o sprawie. W razie czego będzie wiadomo z kogo ściągać odszkodowanie. A nawiasem, jakieś szczeliny się pojawiły , powiększają się czy nie?

Jak nie wierzysz to weź tego innego konstruktora projektanta . Chcesz tanio to kopnij się polibudę tam przedstaw sprawę jakiemuś wykładowcy będą mieli fajny przypadek dydaktyczny . A ty tyle odpowiedzi ile liczy rocznik w tej uczelni + wypowiedź doktora najmniej.

Albo zapłać te kilka stówek jakiemuś konstruktorowi zrobi ci projekt zamienny . Jak twój nie raczył jeszcze załączyć do dokumentacji

• Like 1

Jajmar też się uważa za wielkiego specjalistę ale poza schematami standardowymi już się nie wypowie tylko krytykuje i zaprzecza sam sobie cztając jego wypowiedzi na forum.

Ja wiem kim jestem i forum ani mnie nie buduje ani nie dołuje więc nie wiem o co Ci chodzi.

Jajmar mozesz sie odnisć do tego co napisales a ja to przytoczylem o slupach fi 25 i 4 pretach fi 12?

Wyciągnąłeś fragment mojej wypowiedzi z jakiegoś wątku ""Tak uogólniając w domkach slupy maja po 3 metry wzrostu i w 98% 25x25 z 4 fi 12 ma spory zapas nośności." skoro pytasz odpowiem

Podtrzymuje co napisałem i nie widzę żadnej sprzeczności w tym co piszę.

Słupy w dużej mierze przenoszą siły ściskające ich nośność zależy głównie od przekroju poprzecznego i od klasy betonu. (pomińmy na razie zbrojenie)

Powinieneś wykonać słupy o pow ~700cm2

Wykonałeś ~310 cm2

Słup o którym pisałem że w 98% ma zapas nośności ma powierzchnie 625 cm2

Jak widać słupowi 25x25 bliżej do temu fi 30cm.

W którym momencie zaprzeczam sobie bo tego nie rozumiem?

A teraz jeszcze dochodzi zbrojenie które w kwadratowych slupach wg wytycznych normowych ma być minimum 4 pręty dla słupów okrągłych to minimum 6. Wspominasz że dałeś 4 pręty nie wiadomo jak są rozmieszczone, ale zakładając kwadrat to masz ich rozstaw ~11x11 cm

W slupie z cytatu rozstaw zbrojenia to ~21x21 cm

Widzisz różnicę?

Do tego Twoje słupy prawie na pewno nie są obciążone osiowo a mimośrodowo co ma znaczenie przy tak małych rozstawach zbrojeń.

Nie napisałem że to się zawali ale odniosłem się do tego że zmiana konstrukcji jest zmianą istotną i jako taka powinna być poparta zamiennym rysunkiem i podpisem projektanta ( może być on również kierownikiem)

Kolejna guzik prawda. W tym przypadku wpis do DB to za mało ( w przypadku jak ktoś to zauważy ) minimum to projekt zamienny z odpowiednimi podpisami.

Zamienny Projekt Budowlany bo zmiana średnicy słupa z fi300mm na 200mm jest zmianą istotną w sensie PnB?

Miałem już tu nie odpisywać, ale poproszę konkrety "gdzie" popłynąłem ? Konkretnie a nie lanie wody.

Jajmar, przecież w praktyce to jest tak, że nawet gdyby tą zmianę wpisali w projekt jako mało istotną to i tak w 99% urzędów to przejdzie. Wiele osób robi bardziej istotne zmiany w konstrukcji (świadomie lub nie) nigdzie tego nie zgłasza i wszystko przechodzi. A wcześniej to było z tym jeszcze ciekawiej. Przecież projekty domów z komuny, a nawet lat 90 rzadko oddają stan faktyczny budynku.

Podobnie jest z odbiorem budynków. Przynajmniej u mnie na domki jednorodzinne nikt nie jeździ osobiście. Piszesz, że jest to zależne od kubatury budynku- być może. Tylko u nas na takie 1000 parę m3 też nie przyjeżdżają, więc jak powiesz, że granicą jest np. 2000m3, to znowu Ci powiem to co powyzej- ponad 90% domów tej kubatury nie przekracza. A nawet gdyby przyjechali i stałby się cud to i tak nawet klasy użytego betonu by nie sprawdzili, a co dopiero reszty.

No i teraz skoro te zmiany przechodzą w urzędzie wpisane w projekcie jako mało istotne, to uważasz, że urzędnicy działają niezgodnie z prawem? Bo decyzja o odbiorze budynku ma przecież moc prawną. Tu napewno nie wchodziłbym tak głęboko i takie stanowisko uważałabym za błędne.

I jeszcze jedno:

Co do osób chcących usuwać posty- zgłosicie się na moderatorów i tam realizujecie. Tym bardziej, skoro uważacie, że robią oni coś źle, będziecie mogli z dumą i zawsze rzetelnym stanowiskiem poświęcić się forumowej społeczności :p

Pod tym ustrojem będziesz chodził ty, twoja rodzina i twoi goście i wielebny po kolędzie.

Na szczęscie z województwem łódzkim poza pięcioma kwaterami cmentarnymi przodków już mnie nic nie łączy, pod twój dach nawet przypadkiem nie trafię, więc mnie to ni ziębi, ni grzeje.

Skąpisz wydac parę złotych, aby mieć papier i pewność na zmianę konstrukcyjną?

Twój problem, Twój niespokojny sen. Pomijam jakość wykonania.

Całą pisaniną usiłujesz się utwierdzić że masz rację.

Jest jeszcze jeden szeroko stosowany sposób, .......... . Lecz też kosztuje:yes:

Najkrócej:

Sto postów aby dostać odpowiedź na pytanie:

- Chopaki! Będzie to stało?

- No pewnie! Na 100% Dopóki nie j.@nie.

Edytowane przez Bertha
Najkrócej...

Spotkałem się dziś z lokalnym konstruktorem i wyjaśniłem mu jak ten słupy są zbrojony i co na nich spoczywa. On popatrzył i stwierdził, że może to policzyć tylko nie ma najmniejszczego sensu tego robić. Ponieważ słupy są w stanie unieść kilkakrotnie więcej niż to co na nich stoi.

Wyjaśnił mi, żę słup w takim układzie i takim zbrojeniem może osiowo unieść nawet 65 KN czyli jakieś ponad 60 ton.

Rozwalił mnie tym stwierdzeniem. Wprawdzie powiedział, że wystąpią efekty II rzędu ale nośność i tak jest wtedy w granicach 20-30 ton. Czyli to moje nawet 5 ton nad słupami to jest nic. Zapytałem dlaczego ludzie takie grube słupy wykonują to stwierdził, że tylko po to aby wizualnie lepiej to wyglądało. Te słupy które mam są wystarczające.Może mi zrobić obliczenia ale musiał mu zapłacić.To naprawdę nie ma sensu wydawać pieniądze na coś takiego. Skasował tylko za przyjazd. Powiedział, że to co jest wizualnie smukłe nie oznacza że nienośnie. Jest kilkakrotny zapas nośności.

1. Chyba źle zapamiętałeś bo 65 kN to nie jest ok. 60 ton tylko ok. 6,5 tony.

2. Mam też wątpliwości czy efekty II rzędu w tym słupie mogą zmienić nośność tego słupa z 65 kN do 20-30 kN. Ciekawe jakie zrobił do tego założenia że mu tak wyszło. Chyba liczby podane z sufitu.

3. Słup ten przenosi obciążenie (w idealnym schemacie przegubowego zamocowania i długości 3,00m oraz obciążenia osiowego z uwzględnieniem smukłości) dużo większe niż wspomniane 65 kN przyjmując zbrojenie 5 prętami fi 12 A-IIIN. Oczywiście 5 prętów nie spełnia wymogów normowych zbrojenia słupa okrągłego.

Z tego powodu można przeliczyć nośność słupa jako betonowy lub kwadratowy o zastępczym przekroju.

4. Obciążenia z tej części konstrukcji na jeden słup nie wyniesie więcej niż ok. kilka ton, może 5 ton, może 10 ton. Na jeden słup wypadnie ok. 1/4 z powyższego.

5. Będąc konsekwentnym zalecam zapłacenie konstruktorowi za wydanie opinii popartej obliczeniami i podpisem wraz z uprawnieniami. :)