niktspecjalny 01.02.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 D7d wciskaj ta popelinę innym. Odpowiedział Ci człowiek z wykształceniem budowlanym .Pomógł, wyliczył, a Ty go tak zbeształeś.Tak w niego uwierzyłeś i co tak naprawdę to trzeba czekać j/w . Jak stoi to dobrze jak się zawali to o czymś zapomniałeś w tych swoich wyliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 01.02.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Jak stoi to dobrze jak się zawali to o czymś zapomniałeś w tych swoich wyliczeniach. Praktyka jest taka, że robi się elementy przewymiarowane, choćby po to, żeby zniwelować nieprzewidziane błędy wykonawcze. Raczej to będzie +20-30% więcej, ale czasami jest dużo więcej. Ostatnio się mocno zdziwiłem, bo, według mnie, ktoś przesadził o 100%. Ale ja rozumiem ten sposób myślenia i uważam, że on jest jak najbardziej w zgodzie z rozsądkiem. Wracając do tematu wątku. Nigdy bym się nie zgodził na odchudzenie takiego słupa, jako wykonawca i jako inwestor. Jako wykonawca, zabrałbym swoje zabawki i poszedł gdzie indziej, jako inwestor, wymusiłbym poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 01.02.2020 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 (edytowane) . Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.02.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Poźniej poczekaj na odpowiedź Konstruktora, wróć na FM i podziel się wiadomościami. Może wtedy coś zrozumiesz. Nie oczekujesz zbyt dużo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 01.02.2020 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 (edytowane) .. Edytowane 1 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Nie oczekujesz zbyt dużo?? Ja nie ale autor tematu chyba tak. Zamiast dziękuję jest "nie bijcie piany". Ten sam temat @jacekwit założył na innym Forum Konstruktor budowlany http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/konstrukcje-zelbetowe,31/slup-betonowy,15995.html i gdzie zadał m.in. takie pytanie pobrałem program z internetu specbud jest tam moduł słup żelbetowy. Próbowałem go policzyć ale wprowadzając dane czyli: średnica 200mm wysokość 2,70m obciążenie 50 KN Program wyrzuca, że warunek smukłości nie wychodzi. Mam prośbę Może mi Pan to przeliczyć ? Tak trudno wrzucić to w program ? Przecież macie narzędzia. Nie możecie tego zrobić tylko ? Przecież to was nic nie kosztuje ? Ja nie chce obliczeń tylko konkretne wartości nośności. Dostał m.in. takie odpowiedzi: od GRAITEC-SUPPOTR Trudno jest korzystać z oprogramowania nie będąc projektantem - trzeba mieć świadomość co się wprowadza. Jeżeli program wyrzuca przekroczenie smukłości to podejrzewam, że błędnie ustawił Pan długości wyboczeniowe. Obecna norma nie stawia wymogów ograniczenia smukłości, chociaz podejrzewam, że wiekszość projektantow stosuje ciagle zalecenie <100. Niestety obliczen nie dostarcze, bo gdyby tak liczyc wszystko na forach to konstruktor zostalby bez pracy. Jeżeli ciagle ten slup po moich i kolegow zapewnianiach nie odpuszcza to zalecam to po prostu komus zlecic, chociaz dziwi mnie ta upartość. i od Om3K Tutaj znajdziesz podstawowe zasady konstrukcji słupów żelbetowych. [link widoczny dla zalogowanych] Przypomniało mi się stwierdzenie profesora Starosolskiego, który zwykł mawiać, "Wyniki obliczeń z programów komputerowych należy traktować jako błędne, dopóki uprawniony projektant swoim podpisem nie stwierdzi, że są prawidłowe." i od gln Każdy z nas ma codziennie do wykorzystania 24h - bogaty, biedny, mądry, głupi. W tym i w śmierci wszyscy są równi. Jak kto wykorzystuje swój czas, to jego sprawa. Nie jęcz tylko bądź wdzięczny ludziom, że się z tobą dzielą za darmo wiedzą zawodową i poświęcają Ci czas, który mogliby wykorzystać inacej. Jak Cię tak to męczy to wrzuć w ogłoszenia, że zlecisz sprawdzenie - pewnie ktoś się zaoferuje. i od gln Koledzy z forum, Wasze rady służą jako narzędzie do sprzeczki na muratorze. Występujecie kolektywnie jako lokalny konstruktor. i od GRAITEC-SUPPORT Ten temat jest już dłużej bez sensu- 4 strony gadania o tym samym czyli niczym. Sam sobie udowodniłeś, że wyszło Ci tyle samo co z moich szacowanych obliczeń, ale ciągle chcesz drążyć. Może lepiej sprzedaj ten dom Very Happy i od stanislove Dawno nie było tu tak zabawnie Smile Temat na 5 minut i 3 linijki rozbity na kilkadziesiąt odpowiedzi na dwóch forach. W tym czasie można było zrobić tyle wspaniałych i pożytecznych rzeczy i policzyć pewnie kilkaset podobnych słupów Smile Koledzy, znowu wyszło, że kto pomaga charytatywnie, ten frajer. Prawdy życia są jak prawa fizyki , niezmienne i niewzruszone. Wg jacekwit jesteśmy AMATORZY a nie FACHOWCY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 01.02.2020 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Brak słów na Ciebie D7d co ty udowadniasz że siedząc w dzień w dzień na forum chcesz poprawiać konstruktorow. Mam projekt że jest zapas nośności a ty nadal wprowadzasz zamęt. Powyrywałeś wypowiedzi z kontekstu dla ciebie wygodne i co ? Dlaczego starasz się poprawiać konstruktora. Ja wiem że on jest konstruktorem a o tobie wiem tylko tyle że siedzisz w dzień w dzień w gogle i na forum muratora. I co ty chcesz udowodnić mi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Brak słów na Ciebie D7d co ty udowadniasz że siedząc w dzień w dzień na forum chcesz poprawiać konstruktorow. Mam projekt że jest zapas nośności a ty nadal wprowadzasz zamęt. Powyrywałeś wypowiedzi z kontekstu dla ciebie wygodne i co ? Dlaczego starasz się poprawiać konstruktora. Ja wiem że on jest konstruktorem a o tobie wiem tylko tyle że siedzisz w dzień w dzień w gogle i na forum muratora. I co ty chcesz udowodnić mi ? Jak tematy tak się zamykają i pieniacze nie mają piany to efekt jest jeden. Zaraz szybko znajdą następny.Dobrze ,ze to skończyłeś zanim zacząłeś. Będą Ci to pamiętać i już nigdy Ci nie pomogą bo na nich najechałeś.Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 01.02.2020 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 O jakiej pomocy wy mówicie skoro po tym jak mi mówicie żebym się udał do konstruktora robię to dostaje wyniki obliczeń zapewnienie na piśmie o nośności i bezpieczeństwie dzielę się z wami wynikami i co ? Pojawia się D7d i co robi podważa pracę konstruktora. Więc mnie nie oceniajcie że się w...en bo to jest poniżej pasa zachowanie ze strony D7d. Sam nie chciał policzyć ale analizować i snuć rozważania pierwszy. Podważa pracę konstrukora.Jeszcze przytacza jakieś historie z forum konstruktora żeby mnie oczernić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 01.02.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Jacku, nikt nikogo nie poprawia. Oczekiwałeś poparcia, dowodu na to, że masz rację. Można by rzec, darmowych obliczeń. Negowałeś pomysł by zlecić to konstruktorowi. W końcu, nie dostając jednoznacznej odpowiedzi za darmo, zleciłeś obliczenia. Teraz wozisz się po wszystkich, bo tego nie policzyli kiedy prosiłeś. Skąd ta agresja wobec ludzi, którzy byli jedynie racjonalni. Trauma z dzieciństwa? Rodzice nigdy nie zgadzali się z Tobą i narzucali własne zdanie? Odbierałeś to jako brak wsparcia? Tak bardzo potrzebujesz potwierdzenia słuszności własnych przekonań, że na jego brak (tego potwierdzenia) odpowiadasz agresją i chamstwem.Ty nie potrzebujesz konstruktora tylko psychologa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Jacku, nikt nikogo nie poprawia. Oczekiwałeś poparcia, dowodu na to, że masz rację. Można by rzec, darmowych obliczeń. Negowałeś pomysł by zlecić to konstruktorowi. W końcu, nie dostając jednoznacznej odpowiedzi za darmo, zleciłeś obliczenia. Teraz wozisz się po wszystkich, bo tego nie policzyli kiedy prosiłeś. Skąd ta agresja wobec ludzi, którzy byli jedynie racjonalni. Trauma z dzieciństwa? Rodzice nigdy nie zgadzali się z Tobą i narzucali własne zdanie? Odbierałeś to jako brak wsparcia? Tak bardzo potrzebujesz potwierdzenia słuszności własnych przekonań, że na jego brak (tego potwierdzenia) odpowiadasz agresją i chamstwem. Ty nie potrzebujesz konstruktora tylko psychologa. Pozdrawiam. :jawdrop:. Trochę za odważnie na koniec, jak powiedział i wskazał koniec topiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 01.02.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Służyłem w siłach szybkiego reagowania. Tak, myślę, że jestem odważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Za https://pl.wikipedia.org/wiki/Psychoterapia Psychoterapia – stosowanie metod psychologicznych, zwłaszcza opartych o regularny kontakt międzyludzki, w celu pomocy osobom zmagającym się z różnorodnymi problemami. Psychoterapia służy poprawie dobrostanu i zdrowia psychicznego, rozwojowi relacji i umiejętności społecznych, może dotyczyć zmiany lub radzenia sobie z dokuczliwymi zachowaniami, przekonaniami, obsesjami, myślami lub emocjami. Niektóre techniki psychoterapeutyczne są uznane za oparte na dowodach naukowych metody leczenia określonych zaburzeń psychicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Służyłem w siłach szybkiego reagowania. Tak, myślę, że jestem odważny No i widzisz co robisz.Jeśli takie oskarżenia uważasz za słuszne to naprawdę odważny jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 01.02.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Ale to widać gołym okiem. Koleś ma problem natury konstrukcyjnej i psychicznej zarazem. Zdrowie psychiczne jest równie ważne jak omawiany słup. Może czas o tym pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 01.02.2020 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 D7d prawda zabolała widzę. Skoro do takiego poziomu sięgasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Mnie nie zabolała. Znam takie zachowania jak twoje. Przypomnij sobie swoje wpisy na temat Forumowiczów z Forum Murator. Nie byłeś kulturalny. Jest to bardzo delikatne określenie. Cytaty z forum "Konstruktor budowlany" są prawdziwe. I twoje i Forumowiczów. Podałem linka - każdy może przeczytać całą dyskusję. Dyskuowałeś na obu forach nie informując o tym. Nam pisałeś że dyskutujesz z :konstruktorem" a to było inne forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.02.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Miesiąc temu w #7 napisałem co zrobić, lecz "pytający ałtor " wolał udowadniać swoje racje. I tak toczy sie życie we Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 01.02.2020 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Odniesienie do Polski nie ma sensu. Za granicą jest tak samo. Darujmy sobie atakowanie ojczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 01.02.2020 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 D7d"Kończ waść, wstydu oszczędź” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts