Naszprycowany 03.01.2020 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Chcę wystartować na wiosnę z budową i jestem w trakcie załatwiania przyłączy i szukania projektanta do projektu indywidualnego.. Mam ogólny zarys budynku i moich potrzeb. Wskażcie co warto zmienić w pomieszczeniach odległościach. Chcę budować ile się da samemu. Konstrukcja : Płyta fundamentowa 20cm XPS Sciany BK 500 24cm + styro grafit 25cm Sufit celuloza 30-50cm Grzanie kablami w wylewce na płycie 6cm z zatopionymi rurami od podłogówki(Dla alternatywnego źródła na przyszłość. + Klima w salonie lub korytarzu. Dach czterospad wiązary 30stopni okap 100cm Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Naszprycowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 03.01.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Tak na szybko,to zamiast łazienki 1 = większy pokój + garderoba.Zwiększyłbym kuchnie o 50cm kosztem spiżarki ?Pralnie zamienić na łazienkę 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naszprycowany 03.01.2020 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 W pralni/ Pomieszczeniu techn. Chce umieścić elektrykę wodę i rekuperacje aby instalacje mieć mniej więcej w środku budynku oraz blisko do podłączy. W obecnym domu nie mam potrzeby aby wydzielać pomieszczenie na garderobę , po prostu każdy ma swój pokój z szafami w wiatrołapie również szafy na kurtki i szaliki. Potrzebuję 3 oddzielne pokoje i 4ty dla przyszłego potomka.Czy ta kuchnia naprawdę jest taka mała? 6 metrów zabudowy i przejście w środku na 145cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.01.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 W pralni/ Pomieszczeniu techn. Chce umieścić elektrykę wodę i rekuperacje aby instalacje mieć mniej więcej w środku budynku oraz blisko do podłączy. W obecnym domu nie mam potrzeby aby wydzielać pomieszczenie na garderobę , po prostu każdy ma swój pokój z szafami w wiatrołapie również szafy na kurtki i szaliki. Potrzebuję 3 oddzielne pokoje i 4ty dla przyszłego potomka.Czy ta kuchnia naprawdę jest taka mała? 6 metrów zabudowy i przejście w środku na 145cm. Mi się kuchnia podoba - brak szafek narożnych. Powiększenie kuchni nic więcej nie da, tylko zwiększy odstęp między rzędami szafek, który już teraz (145cm?) jest na skraju ergonomii (wg mnie optimium to 120cm). Trochę w tym układzie brakuje blatu/stoliczka na szybkie posiłki/kawę. Fakt, niedaleko jest jadalnia, ale te parę dodatkowych kroków w życiu codziennym jednak robi różnicę (szczegółnie przy małych dzieciach). Pomysł Elfir na kuchnię bardzo fajny, wart rozważenia, choć minusem szafka narożna. Jaka dokładnie ma być funkcja spiżarki? Jest dość spora. Tylko, że przy dobrze ocieplonym domu na płycie to w tym pomieszczeniu temp. nie będzie jakoś znacząco niższa niż w reszcie domu, a więc i wachlarz produktów możliwych do długoterminowego przechowywania w tych warunkach nie jest zbyt szeroki. Chyba, że tam miejsce na dodatkowe lodówki/zamrażarki plus składzik na resztę różnych gratów, które nie zmieściłyby się w pom. tech.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naszprycowany 12.01.2020 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) W spiżarni sporo słoików i przetworów wekowanych dwie zamrażarki, lubimy zbierać polne zioła i robić z nich przetwory, uprawiamy dużo własnych owoców i warzyw. zastanawiam się nad wielkością pokoi i czy ten 3ci jest na pewno nizebędny? Chciałbym aby kuchnia nie była połączona(otwarta na salon/jadalnię) w kuchni rządzi jedna osoba. Ogrzewanie kablami było by najtańsze w instalacji dla mnie około 4kpln z sterownikami. Co myślicie o niskich oknach 80cm? Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Naszprycowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 myślałam, że masz trójkę dzieci. Bo na potrzeby biura/gościnnego nie potrzebujesz ta dużego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naszprycowany 12.01.2020 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Dwójka dorosłych ,córka 16lat i moja mama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 dla twojej mamy przydałby się bardziej odosobniony pokój (mógłby mieć osobny mały taras), żeby nie przeszkadzało jej codzienne życie rodziny (słuchanie muzyki przez nastolatkę czy oglądanie późną nocą telewizji). I warto pomyśleć o tym, by do jej łazienki można było wjeżdżać wózkiem (uwzględnić potencjalną przyszłą niepełnosprawność). czy mając trzypokoleniową rodzinę planujesz nocować gości, by był potrzebny pokój gościnny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 13.01.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Ja ma być babcia to by bym zrobiła w ogóle inny projekt , taki w którym ona mieszka osobno na przestrzeni okolo 25m2. Sama sobie taki zrobiłam gdzie sypialnia13m2 jest z łazienką 4,5m2 i garderobą 5m2. Sypialnia graniczy z wiatrołapem. Gdybym kiedy miała taką potrzebę to nic prostszego jak podciągnąc wode do kuchni (garderoby) od łazienki , wybić drzwi do wiatrołapu,zalepić od strony korytarza i mam osobne mieszkanie ze wspólnym wiatrołapem. Poszłabym w tą strone. Jak chcesz mogę ci wysłać rzut na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naszprycowany 13.01.2020 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Dziękuje za wpisy i pomysły, właśnie za to uwielbiam to forum muratora to znaczy za ludzi którzy mogą mnie nakierować na inne myślenie podać pomysł. Mam teraz sporo ciekawych propozycji do przemyślenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts