Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cóż, gabarytowo buduję obecnie podobny dom, 155m, z tym, że garaż jednostanowiskowy ale dach kopertowy.

mamy w domu SSZ + elektrykę, na ten moment wydane 300.000zł na robociznę + materiały. liczę, że drugie 300.000 pójdzie na doprowadzenie domu by zamieszkać, czyli dojść do deweloperki, zrobić kuchnię, łazienkę, wszędzie podłogi i sypialnię.

reszta z czasem, już po zamieszkaniu. o tarasie, kostce, płocie i trawie nawet nie myślę na razie, bo to lekko kolejne min 100.000zł, jeżeli chciałbym wszystko zlecić.

w moim przypadku (dom z poddaszem użytkowym) - powierzchnia po podłodze (wraz z garażem i pom. gosp.) to ok. 150m2. Obecnie SSO 230tys + zamówione już okna z roletami i drzwiami wejściowymi w cenie 40tys. + koszt bramy garażowej doliczam jakieś 4-5tys.

Nie liczę tu kosztów przyłączy do działki (jakieś 10-11tys.) oraz honorarium kierbuda - obecnie ok. 3 tys.

Stan deweloperski chciałbym mieć w cenie max 300tys.

Rozpoczynając budowę liczyłem, że stan deweloperski będzie w granicy 500-550 tys. "Trochę" niedoszacowane założenie ;-)

w moim przypadku (dom z poddaszem użytkowym) - powierzchnia po podłodze (wraz z garażem i pom. gosp.) to ok. 150m2. Obecnie SSO 230tys + zamówione już okna z roletami i drzwiami wejściowymi w cenie 40tys. + koszt bramy garażowej doliczam jakieś 4-5tys.

Nie liczę tu kosztów przyłączy do działki (jakieś 10-11tys.) oraz honorarium kierbuda - obecnie ok. 3 tys.

Stan deweloperski chciałbym mieć w cenie max 300tys.

Rozpoczynając budowę liczyłem, że stan deweloperski będzie w granicy 500-550 tys. "Trochę" niedoszacowane założenie ;-)

A masz juz tynki porobione, gotową instalacje w domu, parapety zewnętrzne i wewnętrzne, wylewki ?

Czyli masz juz to zrobione.

chyba się nie dogadamy ;-)

obecnie mam SSO

na doprowadzenie do stanu deweloperskiego muszę zrobić:

posadzki, sufit poddasza, ocieplenie dachu, instalacje wod-kan + elektryczne, tynki wewn., elewacje

do tego muszę doliczyć reku oraz pompę ciepła

i na to właśnie liczę kolejne 300tys.

obecnie mam SSO

posadzki, sufit poddasza, ocieplenie dachu, instalacje wod-kan + elektryczne, tynki wewn., elewacje

Teraz rozumiem:)

obecnie mam SSO

300 trochę może dużo, myślę, że mniej. wszystko zależy jak bardzo "szeroko" chcesz iść z bajerami w domu. ja mam podobne cele do zrealizowania, jedynie elektrykę już mam, no i ocieplam poddasze a nie dach a w miejsce Twojego kosztu rekuperacji ja chcę zamontować panele na dachu. zakładam zmieścić się w max 250k.

• 1 month później...
źle zadanie pytanie :) szukaj wycen do developerskiego potem możesz wydać 100 tys na wykończenie jak i 500 tys

Pomyślcie czy wam garaż potrzebny tak drogi jak salon nie jest ale pewnie z 2k za m2 wyjdzie na "gotowo" taki 2 stanowiskowy to pewnie ze 100 tys.

Wolnostojący chyba jeszcze droższy, a przy tym mniej funkcjonalny. Ja nie wyobrażam sobie nie mieć garażu w bryle budynku.

100 tysięcy powiadasz...... eeee chyba nie.

Wolnostojący chyba jeszcze droższy, a przy tym mniej funkcjonalny. Ja nie wyobrażam sobie nie mieć garażu w bryle budynku.

100 tysięcy powiadasz...... eeee chyba nie.

Garaż w bryle na pewno jest wygodniejszy. Wolnostojący ma tę zaletę, że możesz go zbudować po zakończeniu budowy domu, kiedy już wiesz, że nie popłyniesz finansowo. A jak popłynąłeś, to bez garażu da się mieszkać (ewentualnie ogarnąć blaszak za 2 tysie), a w niedokończonym domu ciężko....