Piotrekpp11 04.01.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 CześćMam pytanie, odnośnie przyłączenia do sieci wodociągowej. Według zakładu wodociągowego muszę podłączyć się do głównie nitki która znajduję się po drugiej stronie drogi asfaltowej oddalonej o kilkanaście metrów od działki. Jak wstępnie ustaliłem koszt podłączenia 5-7 tyś zł.Z drugiej strony przez moją działkę idzie już rura o średnicy 2 cale do domu sąsiada. Rura idzie 4 m od planowanego domu.Czy są jakieś przepisy warunki które uniemożliwiają mi to. Czy tylko nie bo nie zakładu wodociągowego. A żeby było śmiesznie na działce mam już własne ujęcie wody i nie zamierzam brać wody z wodociągów, muszę się podpiąć bo takie są warunki zabudowy. A przynajmniej tak mnie poinformowali w urzędzie że muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.01.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Cześć Mam pytanie, odnośnie przyłączenia do sieci wodociągowej. Według zakładu wodociągowego muszę podłączyć się do głównie nitki która znajduję się po drugiej stronie drogi asfaltowej oddalonej o kilkanaście metrów od działki. Jak wstępnie ustaliłem koszt podłączenia 5-7 tyś zł. Z drugiej strony przez moją działkę idzie już rura o średnicy 2 cale do domu sąsiada. Rura idzie 4 m od planowanego domu. Czy są jakieś przepisy warunki które uniemożliwiają mi to. Czy tylko nie bo nie zakładu wodociągowego. A żeby było śmiesznie na działce mam już własne ujęcie wody i nie zamierzam brać wody z wodociągów, muszę się podpiąć bo takie są warunki zabudowy. A przynajmniej tak mnie poinformowali w urzędzie że muszę. Poproś o uzasadnienie w wodociągach i/lub urzędzie - to oni powinni Ci podać podstawę prawną swoich decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.01.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Czy są jakieś przepisy warunki które uniemożliwiają mi to. Czy tylko nie bo nie zakładu wodociągowego. . Nie ma takiej podstawy prawnej aby żądać od inwestora korzystania z wodociągów i ich wody. Z drugiej strony przez moją działkę idzie już rura o średnicy 2 cale do domu sąsiada. Rura idzie 4 m od planowanego domu. . Czy sąsiad uzyskał od ciebie lub poprzedniego właściciela działki zezwolenie na poprowadzenie przez jej teren swojego przyłącza wodociągowego. Jeśli uzyskasz od sąsiada zgodę a średnica jego rury będzie pozwalała na przyłączenie drugiego gospodarstwa domowego to Urząd lub Zakład Wodociągów nie powinien widzieć żadnych przeszkód i stawiać jakichkolwiek trudności. Sąsiad natomiast ze względu na trasę przebiegu swojego przyłącza oraz służebność gruntową nie powinien stawiać trudności lub żądać żadnych opłat np. przesyłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts