Piotrekpp11 04.01.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 CześćMam pytanie, odnośnie przyłączenia do sieci wodociągowej. Według zakładu wodociągowego muszę podłączyć się do głównie nitki która znajduję się po drugiej stronie drogi asfaltowej oddalonej o kilkanaście metrów od działki. Jak wstępnie ustaliłem koszt podłączenia 5-7 tyś zł.Z drugiej strony przez moją działkę idzie już rura o średnicy 2 cale do domu sąsiada. Rura idzie 4 m od planowanego domu.Czy są jakieś przepisy warunki które uniemożliwiają mi to. Czy tylko nie bo nie zakładu wodociągowego. A żeby było śmiesznie na działce mam już własne ujęcie wody i nie zamierzam brać wody z wodociągów, muszę się podpiąć bo takie są warunki zabudowy. A przynajmniej tak mnie poinformowali w urzędzie że muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251713-pod%C5%82%C4%85czenie-do-wodoci%C4%85g%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.01.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Cześć Mam pytanie, odnośnie przyłączenia do sieci wodociągowej. Według zakładu wodociągowego muszę podłączyć się do głównie nitki która znajduję się po drugiej stronie drogi asfaltowej oddalonej o kilkanaście metrów od działki. Jak wstępnie ustaliłem koszt podłączenia 5-7 tyś zł. Z drugiej strony przez moją działkę idzie już rura o średnicy 2 cale do domu sąsiada. Rura idzie 4 m od planowanego domu. Czy są jakieś przepisy warunki które uniemożliwiają mi to. Czy tylko nie bo nie zakładu wodociągowego. A żeby było śmiesznie na działce mam już własne ujęcie wody i nie zamierzam brać wody z wodociągów, muszę się podpiąć bo takie są warunki zabudowy. A przynajmniej tak mnie poinformowali w urzędzie że muszę. Poproś o uzasadnienie w wodociągach i/lub urzędzie - to oni powinni Ci podać podstawę prawną swoich decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251713-pod%C5%82%C4%85czenie-do-wodoci%C4%85g%C3%B3w/#findComment-7758258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.01.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Czy są jakieś przepisy warunki które uniemożliwiają mi to. Czy tylko nie bo nie zakładu wodociągowego. . Nie ma takiej podstawy prawnej aby żądać od inwestora korzystania z wodociągów i ich wody. Z drugiej strony przez moją działkę idzie już rura o średnicy 2 cale do domu sąsiada. Rura idzie 4 m od planowanego domu. . Czy sąsiad uzyskał od ciebie lub poprzedniego właściciela działki zezwolenie na poprowadzenie przez jej teren swojego przyłącza wodociągowego. Jeśli uzyskasz od sąsiada zgodę a średnica jego rury będzie pozwalała na przyłączenie drugiego gospodarstwa domowego to Urząd lub Zakład Wodociągów nie powinien widzieć żadnych przeszkód i stawiać jakichkolwiek trudności. Sąsiad natomiast ze względu na trasę przebiegu swojego przyłącza oraz służebność gruntową nie powinien stawiać trudności lub żądać żadnych opłat np. przesyłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251713-pod%C5%82%C4%85czenie-do-wodoci%C4%85g%C3%B3w/#findComment-7759312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts