barciak 05.01.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witajcie. Na Forum jestem nowy, więc pozwólcie, że tytułem wstępu się przywitam i napiszę kilka słów o sobie.Tak więc serdeczne "cześć" dla wszystkich Użytkowników!Krótko o mnie: 28-latek z Legnicy, który stoi przed ważnymi decyzjami dot. budowy / kupna domu. Od dłuższego czasu w mojej głowie rodził się plan dotyczący budowy domu. Niestety nie mam żadnego doświadczenia i wiedzy w tym temacie, nie mam również "szwagra", który mógłby mi pomóc sprawę ogarnąć. Dodatkowo, krąży wiele głosów odnośnie braku fachowców, 2 latach wyjętych z życia, czy logarytmiczne rosnących kosztach budowy (plan vs rzeczywistość). Porzuciłem więc myśl budowy domu i skupiłem się na kupnie jakiejś nieruchomości z rynku pierwotnego. Wiele osób doradziłoby zapewne kupno "dobrego" mieszkania, ale osobiście mam serdecznie dość uciążliwych sąsiadów i cen 5000 zł / m2 za stan surowy (takie ceny aktualnie obowiązują w Legnicy). Wolałbym zakupić malutki domek wielkości mieszkania (np. bliźniak) o powierzchni 65-75m2. 5 km od Legnicy w bardzo ciekawym, spokojnym i dobrze skomunikowanym miejscu powstaje nowa inwestycja, a w ramach niej parterowe bliźniaki o powierzchni 68m2. Inwestycja, o której piszę to Zielony Zakątek w Gniewomirowicach. Projekt bardzo przypadł mi do gustu, ale mówiąc wprost - nie mam pojęcia jak ocenić jakość tych domów. I tutaj wreszcie przechodzę do sedna sprawy - jakie pytania obligatoryjnie powinienem zadać deweloperowi przed kupnem domu? Kwestie finansowe - co tutaj jest najistotniejsze? Jak nie nadziać się na minę? Co sprawdzić? Kwestie techniczne - jakie kluczowe dane techniczne powinienem uzyskać? O co pytać? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Zazwyczaj deweloper buduje najniższym kosztem, z najtańszych materiałów. I jak mu się uda, to przemyci kilka innych oszczędności. Więc nie licz na dom energooszczędny - deweloper zbuduje minimum wymagane prawem. I pod to będzie miał na papierze podane wymagania techniczne. Dlatego najlepiej zacząć interesować się domem jeszcze w trakcie budowy. Czy faktycznie są robione poprawnie izolacje fundamentów i podłogi? Gdzie poprowadzona jest woda z rynien?Czy osiedle będzie miało utwardzoną i odwodnioną drogę dojazdową? Z tego co widzę, to NIE JEST BLIŹNIAK! To bardzo ważne z punktu widzenia prawa. To dom dwulokalowy. Będzie małą wspólnotą mieszkaniową, ze wszystkimi problemami, jakie to rozwiązanie za sobą pociąga. Pomiędzy lokalami jest zwykła ściana - jak trafi ci się głośny sąsiad, to warunki akustyczne takie same jak w bloku. W sumie czym planuje grzać ten dom deweloper? Prądem? Na rzutach nie ma komina, kotłowni. Ciekawe jak mieści się w wymaganiach na energię pierwotną? Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubary 30.07.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Myślę, że najprostszą metodą jest zapytanie.. o wszystko. Ponieważ my dokładnie tak zrobiliśmy. Deweloper musi udostępnić Ci wszystkie informacje o projekcie - a Internet to istna skarbnica wiedzy. Sprawdź czy proponowane materiały są dobrej jakości, czy są polecane, jakie są wady i zalety danych rozwiązań. Sprawdź czy spełniają normy. Po drugie - jeśli zdecydujesz się na zakup domu od dewelopera, to pilnuj budowy - bo różni są pracownicy budowlani, większość wyznaje zasadę "byle jak, byle do domu", więc warto przypilnować, żeby nie było niedoróbek. W sprawie wyboru dewe - poczytaj w necie opinie, albo nawet lepiej - popytaj ludzi, którzy mieszkają na osiedlach od niego. My dokładnie tak zrobiliśmy Wybralliśmy Lokum na podstawie opini z Internetu, po czym pojechaliśmy do Rozarium Tuchomskiego żeby zobaczyć domy i zrobić rekonesans. I opłaciło się, bo wybraliśmy dzięki temu dobrą firmę. Więc, podsumowując - musisz sięz ainteresować tematem i dużo, dużo czytać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian1512 19.05.2023 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) Wielkie dzięki za porady, mam w planach zakup nowego mieszkania dla siebie, jednak szukam porad, na co powinienem zwrócić uwagę podczas zakupu. Edytowane 27 Maja 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.05.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Posiadałem już własną działkę, dlatego zdecydowałem się na budowe domu. To były cięzke 3 lata, ale warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts