Arek90 05.01.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam Posiadam kocioł Vaillant VC206/5-5 sterownik multimatic700(znajduje się w salonie na parterze) + VR70 + pogodówkaOgrzewanie podłogowe w całym domu - 190m2 po podłogach.2 obiegi (parter, poddasze) ze sprzęgłem oraz mieszaczem na poddasze. Na zdjęciu schemat mojego układu. Poddasze ocieplone pianą pur 25cmŚciany Ytong 24cm + 20cm styropianOkna przyzwoite 3 szyby.... Od 16.11.19 (uruchomienie kotła) do wczoraj tj 3.01.20 zużyłem 532m3 gazu.CWU wyłączone - dom jeszcze nie zamieszkały. Startowałem z wartości 12 stopni w domu do 20 zadanych.Przez pierwsze 2 tyg było intensywnie wietrzone. Sterownik ustawiony w tryb „termostat” Czy to zużycie nie wydaje się zbyt duże? Czy można coś pokombinować z ustawieniami? Tryb korekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 05.01.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Rozumiem, że to twój pierwszy sezon grzewczy? Przy pierwszym sezonie zawsze jest większe zużycie. Po za tym startowałes z 12 stopni, często wietrzone, więc to też zrobiło swoje. Oprócz tego takie zużycie na 190m2 wcale nie jest duże (przy pierwszym sezonie) . Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Denddalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 05.01.2020 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Rozumiem, że to twój pierwszy sezon grzewczy? Przy pierwszym sezonie zawsze jest większe zużycie. Po za tym startowałes z 12 stopni, często wietrzone, więc to też zrobiło swoje. Oprócz tego takie zużycie na 190m2 wcale nie jest duże (przy pierwszym sezonie) . Tak - pierwszy sezon Startowałem 1,5miesiaca po wylaniu posadzki Wilgotność na początku była około 80% Teraz jest 50% Teraz wychodzi około 10m3 na dobę.... bez CWU. Wydaje mi się trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 06.01.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 A w jaki sposób sterujesz ogrzewaniem? Czy kocioł grzeje cały dzień ale z niską mocą, czy co kilka godzin się załącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 06.01.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tak - pierwszy sezon Startowałem 1,5miesiaca po wylaniu posadzki Wilgotność na początku była około 80% Teraz jest 50% Teraz wychodzi około 10m3 na dobę.... bez CWU. Wydaje mi się trochę dużo. Pewnie myśłałeś, że za/mocny kondensat sprawi cud i grzał będzie nawet po odłączeniu gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.01.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Witam Posiadam kocioł Vaillant VC206/5-5 sterownik multimatic700(znajduje się w salonie na parterze) + VR70 + pogodówka Ogrzewanie podłogowe w całym domu - 190m2 po podłogach. 2 obiegi (parter, poddasze) ze sprzęgłem oraz mieszaczem na poddasze. Masz VR 70 i jeden mieszacz dla poddasza. Czy VR70 steruje mieszaczem?...... masz siłownik zaworu trójdrogowego? Masz na VR-700 dwie strefy i dwie krzywe grzewcze. Jakie one są i do której strefy jest przypisany sterownik. Jeśli jedna strefa pracuje w trybie TERMOSTAT a druga w trybia BRAK to zastanów się nad zainstalowaniem zdalnego sterowania VR91 Jaki zamysł miał instalator zakładając tylko jeden mieszacz i to akurat dla poddasza w którym to z regóły jest niższa temperatura ze względu na stosunek (liczbę) przegród zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Kocioł pracuje w trybie termostat czyli jak temperatura pomieszczenia osiągnie wartośc zadaną to kocioł się wyłącza Wyłączenie kilkanaście razy na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 VR70 steruje pracą mieszacza Afriso. Mam dwie strefy: Parter - krzywa grzewcza 0,30 i do tej strefy przypisany sterownik Multimatic 700 (tryb termostat) Poddasze - krzywa grzewcza 0,25 brak sterownika (tryb brak) Akurat u mnie było tak, że gdy obie strefy chodziło na „rowno” to u góry było o około 1,5-2 stopnie więcej. Wszak ciepło idzie do góry?)) I stad opcja mieszacza na górę aby była możliwość obniżenia temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tak... myślałem, że PGNIG będzie mi co miesiąc przelewało kasę..... Jeśli nie masz żadnej merytorycznej odpowiedzi to proszę zamilknij na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Pewnie myśłałeś, że za/mocny kondensat sprawi cud i grzał będzie nawet po odłączeniu gazu ? Tak... myślałem, że PGNIG będzie mi co miesiąc przelewało kasę..... Jeśli nie masz żadnej merytorycznej odpowiedzi to proszę zamilknij na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Masz VR 70 i jeden mieszacz dla poddasza. Czy VR70 steruje mieszaczem?...... masz siłownik zaworu trójdrogowego? Masz na VR-700 dwie strefy i dwie krzywe grzewcze. Jakie one są i do której strefy jest przypisany sterownik. Jeśli jedna strefa pracuje w trybie TERMOSTAT a druga w trybia BRAK to zastanów się nad zainstalowaniem zdalnego sterowania VR91 Jaki zamysł miał instalator zakładając tylko jeden mieszacz i to akurat dla poddasza w którym to z regóły jest niższa temperatura ze względu na stosunek (liczbę) przegród zewnętrznych VR70 steruje pracą mieszacza Afriso. Mam dwie strefy: Parter - krzywa grzewcza 0,30 i do tej strefy przypisany sterownik Multimatic 700 (tryb termostat) Poddasze - krzywa grzewcza 0,25 brak sterownika (tryb brak) Akurat u mnie było tak, że gdy obie strefy chodziło na „rowno” to u góry było o około 1,5-2 stopnie więcej. Wszak ciepło idzie do góry?)) I stad opcja mieszacza na górę aby była możliwość obniżenia temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 A w jaki sposób sterujesz ogrzewaniem? Czy kocioł grzeje cały dzień ale z niską mocą, czy co kilka godzin się załącza? Kocioł pracuje w trybie termostat czyli jak temperatura pomieszczenia osiągnie wartośc zadaną to kocioł się wyłącza Wyłączenie kilkanaście razy na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.01.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) VR70 steruje pracą mieszacza Afriso. Mam dwie strefy: Parter - krzywa grzewcza 0,30 i do tej strefy przypisany sterownik Multimatic 700 (tryb termostat) Poddasze - krzywa grzewcza 0,25 brak sterownika (tryb brak) Akurat u mnie było tak, że gdy obie strefy chodziło na „rowno” to u góry było o około 1,5-2 stopnie więcej. Wszak ciepło idzie do góry?)) I stad opcja mieszacza na górę aby była możliwość obniżenia temp OK! Problem w tym że na strefie 1 masz sterownik VR700 a nie masz możliwości sterowania czyli odłączenia tej strefy i obwodu od drugiej strefy i sterowanie opiera się ona tylko i wyłącznie o krzywą grzewczą bo tryb TERMOSTAT nie odłączy tylko tej strefy i nie zasili drugiej. Druga strefa jest jak mniemam na trybie BRAK więc pracuje non stop na obniżonych parametrach zasilania według niższej KG ale tak czy inaczej zasila oba obiegi bo nie masz możliwości odłączenia pierwszego i zasilania tylko i wyłącznie drugiego. Jesteś na początkowym etapie od zamieszkania więc zużycie musi być spore bo to jednak wilgoć i wietrzenie. Po drugie to temperatury są jeszcze w miarę jesienne więc stąd u góry utrzymuje się więcej niż na dole. Pierwszym pomysłem jest przełączenie drugiej strefy na tryb KOREKTA. Jeśli jednak w przyszłym sezonie irytować Cię będzie nadal spore zużycie to zainwestuj w VR91 i przypisz go do strefy 2. Kocioł nie będzie wtedy chodził na okrągło załączając się i wyłączając kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt razy na dobę ogrzewając dwa obwody instalacji tylko zacznie wyłączać się po osiągnięciu przez strefę 2 wyznaczonej temperatury lub zacznie regulować zaworem trójdrogowym odcinając drugą strefę i pracować tylko na pierwszą. Ideałem było by zastosowanie drugiego układu mieszajacego z siłownikiem i uzależnienie go od VR70 wtedy pełna automatyka mogła by czynić co jej się tylko podoba gdyż była by możliwość pracy kotła na jedną bądź drugą część instalacji oraz osobne ustawienie temperatur dla tych stref. Poddasze to z regóły pokoje dzieci i strefa noclegowa więc regulacja wyższej temperatury dziennej i niższej nocnej niezależnej od parteru jest OK.. a po drugie to na parterze są zyski z kuchni lub kominka więc odłaczenie tej strefy i praca tylko i wyłącznie na drugą była by ideałem Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 OK! Problem w tym że na strefie 1 masz sterownik VR700 a nie masz możliwości sterowania czyli odłączenia tej strefy i obwodu od drugiej strefy i sterowanie opiera się ona tylko i wyłącznie o krzywą grzewczą bo tryb TERMOSTAT nie odłączy tylko tej strefy i nie zasili drugiej. Druga strefa jest jak mniemam na trybie BRAK więc pracuje non stop na obniżonych parametrach zasilania według niższej KG ale tak czy inaczej zasila oba obiegi bo nie masz możliwości odłączenia pierwszego i zasilania tylko i wyłącznie drugiego. Jesteś na początkowym etapie od zamieszkania więc zużycie musi być spore bo to jednak wilgoć i wietrzenie. Po drugie to temperatury są jeszcze w miarę jesienne więc stąd u góry utrzymuje się więcej niż na dole. Pierwszym pomysłem jest przełączenie drugiej strefy na tryb KOREKTA. Jeśli jednak w przyszłym sezonie irytować Cię będzie nadal spore zużycie to zainwestuj w VR91 i przypisz go do strefy 2. Kocioł nie będzie wtedy chodził na okrągło załączając się i wyłączając kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt razy na dobę ogrzewając dwa obwody instalacji tylko zacznie wyłączać się po osiągnięciu przez strefę 2 wyznaczonej temperatury lub zacznie regulować zaworem trójdrogowym odcinając drugą strefę i pracować tylko na pierwszą. Ideałem było by zastosowanie drugiego układu mieszajacego z siłownikiem i uzależnienie go od VR70 wtedy pełna automatyka mogła by czynić co jej się tylko podoba gdyż była by możliwość pracy kotła na jedną bądź drugą część instalacji oraz osobne ustawienie temperatur dla tych stref. Poddasze to z regóły pokoje dzieci i strefa noclegowa więc regulacja wyższej temperatury dziennej i niższej nocnej niezależnej od parteru jest OK.. a po drugie to na parterze są zyski z kuchni lub kominka więc odłaczenie tej strefy i praca tylko i wyłącznie na drugą była by ideałem Na chwile obecna w momencie wyłączenia kotła pompa obiegowa na parter się wyłącza a pompa na poddasze chodzi non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.01.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Na chwile obecna w momencie wyłączenia kotła pompa obiegowa na parter się wyłącza a pompa na poddasze chodzi non stop. Jeśli nie masz dwóch układów mieszających i ich siłowników to chociaż obydwie pompy powinny być podłączone do modułu VR70. W ten sposób sterownik będzie miał możliwość załączenia obwodu który chce ogrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek90 06.01.2020 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Jeśli nie masz dwóch układów mieszających i ich siłowników to chociaż obydwie pompy powinny być podłączone do modułu VR70. W ten sposób sterownik będzie miał możliwość załączenia obwodu który chce ogrzewać Ale obie są podłączone do VR70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.01.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Ale obie są podłączone do VR70 Więc jest jak najbardziej OK. Optymalne rozwiązanie to tak jak zaznaczyłem próba z trybem KOREKTA dla strefy 2 a ostatecznie VR 91 umieszczony na poddaszu podłączony do szyny danych e-BUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts