wladziugse 06.01.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Witam, mam problem którego sam do końca nie rozumiem. Mieszkam z siostrą w starym domu, kiedy był budowany nie wiem, mam jedynie papiery że piętro dobudowywane było w 1939r. Zrobiliśmy generalny remont domu ja mam dół siostra górę. W tym domu nie było komina wentylacyjnego, wszystko pod piece kaflowe. Zrobiłem rura 75 wentylację w łazience podłączone do kominka w dachówce. Jednak mam problem ponieważ postanowiłem zrobić kuchnię z salonem w miejscu starego dużego pokoju około 30m2.Kupiłem wilgotniomierz ponieważ na jednej ścianę podczas gotowania ściana robi się mokra, przed świętami gdy gotowania było sporo to aż gdy włączyłem ledy w suficie podwieszanym to było widać jak woda w dwóch narożnikach ścieka po ścianach, wilgotność dochodziła wtedy do ponad 70% . Zamontowałem kominek z drugiej strony ściany i wstawiłem kratkę by polepszyć wentylację tego pomieszczenia niestety wentylacja ta nie działa tak jak bym tego oczekiwał... Dopiero gdy uchylenie okno to kratka powietrze jest wyciągane w innym przypadku nadmuchuje do domu... Ściany mają grubość 45 cm i nie są jeszcze ocieplone. Sciany są zimne jak dla mnie i nie wiem czy to ma na to wpływ, pale ekogroszkiem i w domu utrzymuje się temperatury 20-21 stopni.Jak "strzelałem" laserowym termometrem to ściany w niektórych miejscach mają 16-17 stopni... Sam już nie wiem co mam robić, w jednym narożniku już mi zdążył grzyb wyjść... Boje się że zaraz znowu będę musiał remontowac... Liczę na kogoś pomoc w tym temacie. Czy ocieplenie domu coś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 06.01.2020 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Dodam tylko że jak nie gotowały kilka dni to wilgotność utrzymuje się około 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Masz, oczywiście, piece kaflowe a nawet w nich palisz.Okna, oczywiście, są drewniane z mikronieszczelnościami. Poczytajhttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!Stare już ale aktualne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 07.01.2020 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Masz, oczywiście, piece kaflowe a nawet w nich palisz. Okna, oczywiście, są drewniane z mikronieszczelnościami. Poczytaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! Stare już ale aktualne. Adam M. Nie ma już piecu kaflowych to było kiedyś, pale ekogroszkiem ogrzewanie CO. Okna nowe 3 szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 08.01.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Wentylacja ci nie działa bo nie ma przepływu powietrza. Oprócz otworów kominowych musisz jakość wpuścić powietrze do mieszkania. W starych domach najpopularniejszym sposobem jest rozszczelnianie lub uchylanie okien (jesli nie ma nawiewników). Niestety to jest kosztem spadku temperatury w domu lub zwiększenia kosztów ogrzewania (i to znacznego), dlatego w wiekszosci przypadków w starych domach nie ma obiegu powietrza, ludzie żyją w wilgoci, dusznym klimacie, a grzybek na najbardziej narażonych ścianach porasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 08.01.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Poczytaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! Stare już ale aktualne. Cześć Adamie, Miło się czyta, ale wartość referatu jest niestety ograniczona przez brak obrazków, schematów i rysunków. Na przestrzeni lat się zagubiły się gdzieś w sieci... Czy mógłbyś je uzupełnić, jeśli to nie problem? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Poszukam po dyskach.Moze coś ocalało, ale ze dwa razy kompa zmianiałem od tego czasu, gdy to popełniłem.Jak zostało to wstawię (wyedytuję posty).Ciagle brak czasu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.01.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Zamontować nawiewniki do kilku okien. Czy w kuchni jest jakiś wyciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 09.01.2020 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Zamontować nawiewniki do koilku okien. Czy w kuchni jest jakiś wyciąg? Jest jedynie kratka i komin na zewnątrz domu. Kominek kupiłem na allegro jako wentylacyjny przyścienny. Myślałem już nad nawiewnika mi, a rekuperator typu prana by zdał też egzamin ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts