Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom, ściany mokre 60% wilgotność

Recommended Posts

Witam, mam problem którego sam do końca nie rozumiem. Mieszkam z siostrą w starym domu, kiedy był budowany nie wiem, mam jedynie papiery że piętro dobudowywane było w 1939r.

Zrobiliśmy generalny remont domu ja mam dół siostra górę. W tym domu nie było komina wentylacyjnego, wszystko pod piece kaflowe. Zrobiłem rura 75 wentylację w łazience podłączone do kominka w dachówce.

Jednak mam problem ponieważ postanowiłem zrobić kuchnię z salonem w miejscu starego dużego pokoju około 30m2.

Kupiłem wilgotniomierz ponieważ na jednej ścianę podczas gotowania ściana robi się mokra, przed świętami gdy gotowania było sporo to aż gdy włączyłem ledy w suficie podwieszanym to było widać jak woda w dwóch narożnikach ścieka po ścianach, wilgotność dochodziła wtedy do ponad 70% . Zamontowałem kominek z drugiej strony ściany i wstawiłem kratkę by polepszyć wentylację tego pomieszczenia niestety wentylacja ta nie działa tak jak bym tego oczekiwał... Dopiero gdy uchylenie okno to kratka powietrze jest wyciągane w innym przypadku nadmuchuje do domu...

Ściany mają grubość 45 cm i nie są jeszcze ocieplone. Sciany są zimne jak dla mnie i nie wiem czy to ma na to wpływ, pale ekogroszkiem i w domu utrzymuje się

temperatury 20-21 stopni.Jak "strzelałem" laserowym termometrem to ściany w niektórych miejscach mają 16-17 stopni... Sam już nie wiem co mam robić, w jednym narożniku już mi zdążył grzyb wyjść... Boje się że zaraz znowu będę musiał remontowac...

Liczę na kogoś pomoc w tym temacie.

Czy ocieplenie domu coś pomoże ?

Masz, oczywiście, piece kaflowe a nawet w nich palisz.

Okna, oczywiście, są drewniane z mikronieszczelnościami.

Poczytaj

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!

Stare już ale aktualne.

Adam M.

Masz, oczywiście, piece kaflowe a nawet w nich palisz.

Okna, oczywiście, są drewniane z mikronieszczelnościami.

Poczytaj

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!

Stare już ale aktualne.

Adam M.

Nie ma już piecu kaflowych to było kiedyś, pale ekogroszkiem ogrzewanie CO.

Okna nowe 3 szybowe.

Wentylacja ci nie działa bo nie ma przepływu powietrza. Oprócz otworów kominowych musisz jakość wpuścić powietrze do mieszkania. W starych domach najpopularniejszym sposobem jest rozszczelnianie lub uchylanie okien (jesli nie ma nawiewników). Niestety to jest kosztem spadku temperatury w domu lub zwiększenia kosztów ogrzewania (i to znacznego), dlatego w wiekszosci przypadków w starych domach nie ma obiegu powietrza, ludzie żyją w wilgoci, dusznym klimacie, a grzybek na najbardziej narażonych ścianach porasta...

Cześć Adamie,

Miło się czyta, ale wartość referatu jest niestety ograniczona przez brak obrazków, schematów i rysunków.

Na przestrzeni lat się zagubiły się gdzieś w sieci...

Czy mógłbyś je uzupełnić, jeśli to nie problem?

Pozdrawiam,