Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Myślę żeby zakupić ten projekt https://horyzont.com/projekty/malenstwo/a-maly-dom-parterowy-2121. Powierzchnia niecałe 70m. Zależy mi na dość taniej budowie. Większość prac będzie robiona z rodziną. Chcę zlikwidować okno z prawej strony i w pom. gospodarczym oraz pozbyć się tarasu i daszku nad nim. Nie zrobię też kominka. Poddasze nieużytkowe na graty. Zamiast dachówki będzie blacha lub blachodachówka. Jak myślicie 200tys. zł wystarczy na stan taki "prawie do zamieszkania". Budowa ruszyłaby w tym roku.

Dom jak chusteczka, ale wielka, wypasiona kotłownia (zajmuje prawie 1/4 powierzchni domu!) z kominem to mus. Niektórzy architekci nigdy nie nie nauczą....

Do tego łazienka z widokiem na salon.

Prawie same ściany nośne, jakby dom miał przetrwać atak jądrowy. I dwa kominy!

Ten dom może jest mały, ale oszczędzanie pieniędzy w czasie budowy było chyba ostatnią myślą architekta.

Skoro chcesz zlikwidować wszystkie kominy musisz pomyśleć nad wentylacja. Sama konstrukcja domu tania nie będzie, tzn przy takim metrażu z pewnością można taniej. Ja też mam projekt 69m2 i za same fundamentu wyszło lekko ponad 20tys. A też mam trochę ścian nośnych wewnątrz. Jak już mam działkiem z mediami to wydaje mi się że można próbować się zmieścić w tych 200tys. Jeszcze zależy od tego gdzie się budujesz.

Skoro chcesz zlikwidować wszystkie kominy musisz pomyśleć nad wentylacja. Sama konstrukcja domu tania nie będzie, tzn przy takim metrażu z pewnością można taniej. Ja też mam projekt 69m2 i za same fundamentu wyszło lekko ponad 20tys. A też mam trochę ścian nośnych wewnątrz. Jak już mam działkiem z mediami to wydaje mi się że można próbować się zmieścić w tych 200tys. Jeszcze zależy od tego gdzie się budujesz.

Budowa będzie w kujawsko- pomorskim. Liczę że dużo zaoszczędze na robociźnie bo większość samemu. Jak przeglądałem projekty to zawsze coś nie pasowało a ten wydaje się być ok z drobnymi zmianami.

Budowa będzie w kujawsko- pomorskim. Liczę że dużo zaoszczędze na robociźnie bo większość samemu. Jak przeglądałem projekty to zawsze coś nie pasowało a ten wydaje się być ok z drobnymi zmianami.

Na robociźnie napewno zaoszczędzisz ale wydasz więcej na materiał i poświęcisz dużo więcej pracy. Na temat gustów się nie dyskutuje ale myślę, że jest napewno kilka ładniejszych projektów i tańszych w samej realizacji. Pamiętaj, że wewnętrzne ściany nośne to często podciągi, które samemu trudno zrobić.

Na robociźnie napewno zaoszczędzisz ale wydasz więcej na materiał i poświęcisz dużo więcej pracy. Na temat gustów się nie dyskutuje ale myślę, że jest napewno kilka ładniejszych projektów i tańszych w samej realizacji. Pamiętaj, że wewnętrzne ściany nośne to często podciągi, które samemu trudno zrobić.

Dzięki za rady. Rozumiem. A może coś podobnego z terivą możesz zaproponować?

Dzięki za rady. Rozumiem. A może coś podobnego z terivą możesz zaproponować?
J

Jak szukałem projektu to w pewnym zakresie metrażowym znałem prawie wszystkie domki na pamięć w najbardziej popularnych serwisach z projektami a i tak w końcu pozbierałem najciekawsze propozycji i zrobiłem projekt indywidualny. Pooglądaj i wyciągnij wnioski. Jeśli liczysz kasę to musisz pójść na kompromis, wybrać ten najbardziej funkcjonalny przy założeniu, że się zmieścisz w budżecie.