Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garderoba / półki zrobiona z płyt z Casto / Leroy

coachu13

Recommended Posts

Hej,

Planuję wykończyć garderobę półkami podocinanymi na wymiar w Casto / Leroy.

Mam kilka pytań.

1. Czy w tych sklepach oklejają także docięty front ?

2. Z jakiego materiału zamówić i jaką grubość ?

3. Czy oni robią też podfrezowania pod kołki montażowe ?

4. Jeżeli NIE dla punktu 3 to jak łączyć półki ze ścianami pionowymi żeby to było stabilne ( planuję zabudować ścianę o szerokości ok 4m ) i w miarę niewidoczne ?

5. Czy w tych sklepach można także dokupić jakieś extra akcesoria do garderób, jakieś kosze, rurki na wieszaki ( tutaj może nie mam na myśli najprostszej rurki zamontowanej na stałe w punkcie A i B ale inne rozwiązanie, widziałem kiedyś taki wieszak z rurką zamontowaną na wysokości ok 1,5m, która była zdejmowana w dół za pomocą dźwigni, ona była na teleskopach czy jakoś tak, dobre rozwiązanie, które oszczędza miejsce tylko nie wiem gdzie to kupić ), etc ?

Z góry dzięki za porady.

• 2 weeks później...

Nic z tego nie opłaca się kupować w Casto/Leroy.

Materiał nazywa się płyta meblowa 18mm z okleiną PCV.

Płyty z okleiną zamawiasz na centrum.meble.pl przychodzą idealne, w przeciwieństwie do marketów czy nawet lokalnych stolarni. Jedyne co warto kupić lokalnie to HDF (plecki - "płyta pilśniowa").

Akcesoria kupujesz na allegro, bo dużo taniej.

Żadnego oklejania żelazkiem, bo to straszna papranina, a efekt daleki od pożądanego.

Pojedyncza szerokość półki nie powinna być większa niż 80cm.

Skręcasz to albo na konfirmaty albo na kątowniczki metalowe. Jak ciężar ma być lekki to na kołeczki metalowe na których leży półka.

Edytowane przez ACCel

Zamawiałem ostatni kilka półek z płyt meblowych na wymiar w castoramie, wszystkie ładnie docięte i oczywiście obklejone, jakoś się to nazywa ale nie pamiętam, co do reszty to wszystko tam dokupisz do garderoby

Usługę okleinowania świadczymy dzięki działaniu profesjonalnej maszyny, która dodatkowo posiada funkcję wstępnego frezowania okleinowanej krawędzi, co zwiększa estetykę wykonania. Produkty oklejamy wszystkimi obrzeżami dostępnymi w naszej ofercie handlowej.

Jeśli potrzebujesz dostosowania wymiarów zakupionego produktu do Twoich potrzeb, zajmą się tym nasi pracownicy. Możemy dociąć wszystkie materiały drewnopochodne znajdujące się w naszej ofercie: płyty HDF, MDF, OSB, płyty pilśniowe, laminowane, meblowe, sklejkę, blaty kuchenne, płyty wiórowe oraz inne elementy drewniane. Wystarczy, że określisz wymiary i rodzaj wykończenia, a szczegóły przekażesz pracownikowi.

Edytowane przez Darek Volke

Jak trafisz na sklep, który ma na bieżąco ostrzoną piłę, bo inaczej odpryski mogą być takie, że frezowanie nie pomoże. Dokładność też jest różna.

Ale jak na szybko ktoś potrzebuje kilka półek to Castorama wystarczy. Jak na poważnie robić jakieś meble to dokładność*i jakość*będzie niezadowalająca, a cały osprzęt jest bardzo drogi.

Jak trafisz na sklep, który ma na bieżąco ostrzoną piłę, bo inaczej odpryski mogą być takie, że frezowanie nie pomoże. Dokładność też jest różna.

Ale jak na szybko ktoś potrzebuje kilka półek to Castorama wystarczy. Jak na poważnie robić jakieś meble to dokładność*i jakość*będzie niezadowalająca, a cały osprzęt jest bardzo drogi.

Widzę że jest Pan negatywnie nastawiony na markety budowlane:p To ja chyba miałem szczęście bo przycięte miałem idealnie na wymiar jak i oklejone perfekcyjnie.

Casto w Bielsku-Białej

To tylko kwestia doświadczeń. Trochę tego zamawiałem w Castoramie jak remontowałem swoje pierwsze mieszkanie. Wszystkie korpusy do kuchni, nieduża szafa w przedpokoju i korpusy do łazienki.

Przy większych zamówieniach łatwiej o pomyłkę z ich strony, a jakość pozostawiała wiele do życzenia. Ale mieli wtedy cięcie za darmo, brak minimum itd.

Drugą kuchnię, biuro, łóżko dla dziecka zrobiłem zamawiając płyty w lokalnej stolarni, dalej jakość była niezadowalająca (dziwiłem się że stolarze się tam zaopatrują).

A potem odkryłem centrum.meble.pl i tak zostało.

Meble, łóżka, biurka dla dzieci, dwie garderoby, korpusy do kolejnej kuchni, duża szafka do łazienki, dwa regały na całą scianę.

Jedyna ich wada to że zamówienie się robi dłużej niż tydzień, choć ja robię zamówienia na ~3k na raz.

Półki do garderoby zamawiałem w OBI, akcesoria na allegro oraz w lokalnym sklepie budowlanym.

Jakość cięcia i oklejania nie jest idealna, ale na półki w garderobie w zupełności wystarczająca.

Niedawno zamawiałem płyty na korpus szafki kuchennej z centrum.meble.pl (Egger).

Jakość cięcia i oklejania obrzeży jest faktycznie dobra, ponadto mam wrażenie że płyty są bardziej sztywne.

Inna sprawa, że w jednej z formatek okleili nie to obrzeże co zamówiłem, czas naprawy 5 dni (plus wcześniej kilka dni oczekiwania na realizację)

Edytowane przez cardano8

Półki do garderoby zamawiałem w OBI, akcesoria na allegro oraz w lokalnym sklepie budowlanym.

Jakość cięcia i oklejania nie jest idealna, ale na półki w garderobie w zupełności wystarczająca.

Niedawno zamawiałem płyty na korpus szafki kuchennej z centrum.meble.pl (Egger).

Jakość cięcia i oklejania obrzeży jest faktycznie dobra, ponadto mam wrażenie że płyty są bardziej sztywne.

Inna sprawa, że w jednej z formatek okleili nie to obrzeże co zamówiłem, czas naprawy 5 dni (plus wcześniej kilka dni oczekiwania na realizację)

A cenowo, która firma wypada korzystniej?

Dużo zależy ile tych półek masz, w centrum.meble kupujesz całą płytę (i usługę docinania), jak się wstrzelisz z ilością i będzie mało odpadu to cena wyjdzie zbliżona do marketów budowlanych (może tylko trochę drożej).

Jak wyjdzie Ci np. 1 płyta i na drugiej 1 formatka, to za drugą płytę płacisz w całości a wykorzystujesz tylko mały fragment. Oczywiście, ten odpad możesz wziąć (trzeba dopłacić ale mało coś około 5zł), ale jak nie masz co z nim zrobić to strata pieniędzy.

Oczywiście bardzo dużo też zależy od wybranej płyty, ceny są bardzo różne, musisz sam sobie przekalkulować. Na szafkę wybrałem zwykłą białą płytę (bazowy biały), a na półki w garderobie najtańszy „drewniany” wzór.