Kemot80 08.01.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Witam serdecznie wszystkich budujących. Piszę w związku z problemem, który dotknął mnie, a raczej jedną ze ścian w nowo budowanym domu. Otóż sprawa dotyczy wilgotnego tynku, pod którym znajduje się rura plastikowa wentylacyjna, która będzie podłączona do okapu. Rura ta przechodzi przez strop terriva, ocieplony 30cm wełny, a następnie przez nieużytkowe, nieocieplone poddasze i podłączona jest do komina wentylacyjnego na szczycie dachu. Problem pojawił się w momencie gdy zacząłem ogrzewanie budynku. Czy ktoś może doradzić czym jest to spowodowane? Czy wynika to może z niedocieplonej rury wychodzącej ponad strop? Bardzo proszę o pomoc, w tym momencie jest mogę dokonać modyfikacji. W załącznikach są zdjęcia przedstawiające jak wygląda sytuacja. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Czy wynika to może z niedocieplonej rury wychodzącej ponad strop? Na 99% tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemot80 08.01.2020 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Dzieki wielkie za sugestie. A czym najlepiej docieplic? 5cm welny czy moze jakas mata termoizolacyjna np. do kominkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.01.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Ocieplać chcesz całość? Z rurą w murze chyba będzie problem? A zimne powietrze z zewnątrz szlaja się po całej rurze. Ocieplanie jej tam, gdzie jest zimno niczego nie zmieni. Tak czy inaczej wentylować na maksa jak grzejesz. Dla tej rury, na czas nieużywania, najlepsze byłoby zasypanie (np. zmielonymi odpadami styropianu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.01.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Zapewne woda skrapla się w rurze i wycieka na łączeniu. Teraz robi za wentylację a że nie jest ocieplona ponad stropem to skrapla się w niej woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemot80 08.01.2020 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Woda nie wycieka na łączeniach, przynajmniej tak wynika z moich wstępnych oględzin. Łączenia zostały owinięte szczelnie taśmą aluminiową, ponadto w mokrym miejscu kolano 90 jest wpuszczone w rurę schodzącą na dół, więc nie ma mowy o wypływaniu tam wody. Problem w tym, że nie widać tam żadnych kropel, dopiero jak otworzyłem korki rewizyjne na strychu wylało się ze 2 szklanki wody. @Kaizen, tak właśnie myślałem o ociepleniu całości, ale tylko ponad stropem, jeśli to ma oczywiście sens, no bo po co poniżej stropu, nie wiem? Dom jest docieplony z zewnątrz 20cm Ettixem. Załączam przekrój jak to wygląda. W rurze na strychu jest zamontowana klapka zwrotna i turbina do wyciągu: EDIT: styropian oczywiście wychodzi wyżej ponad murłatę do dachu Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Kemot80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Problem w tym, że nie widać tam żadnych kropel, dopiero jak otworzyłem korki rewizyjne na strychu wylało się ze 2 szklanki wody. Nie rozumiem skąd się wylała ta woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemot80 08.01.2020 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 na strychu, ponad stropem mam dwie rewizje, wstawione dwa trójniki, w których zbierają się skropliny. Generalnie rura ponad stropem jest wewnątrz mokra, na zewnątrz sucha, poniżej stropu wewnątrz jest sucha, jedynie na zewnątrz jest wilgotna jak wynika z wilgotnego tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Tak się zastanawiam czy ten kanał wentylacyjny działa? Czy powietrze jest wyciągane z pomieszczenie nim? To ma być wentylacja grawitacyjna? Wydaje mi się że to wszystko nie działa bo raz jest nie ocieplone a dwa jeżeli kształt jest jak na szkicu czyli zakręty, poziomy itd samo ocieplenie nie pomoże. Przy takich zakrętach może być za słby ciąg stąd doachodzi do wykrapalnia wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemot80 08.01.2020 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 no właśnie ciąg jest bardzo dobry, a już nie mówię jak jest wiatr aż za dobry, dlatego wstawiłem klapkę zwrotną bo wyciągało ciepło, druga klapka będzie przy okapie. Nie jest to wentylacja grawitacyjna...w rurze na strychu umieszczony jest wentylator kanałowy. Tak sobie wymyśliłem, żeby pozbyć się hałasu wentylatora okapu w domu(zasilanie wentylatora kanałowego podciągnięte jest do kuchni). Rura powyżej stropu nie ma przekroju prostokąta, tylko jest przejście na rurę fi120 okrągłą. To co widzicie na ścianie poniżej stropu zastosowałem tylko i wyłącznie dlatego, żeby nie wkuwać za mocno w ścianę (zamiast ok 12, wkute jest tylko ok. 6cm). Poprowadziłem wyciąg ponad dach bo nie chciałem przez ścianę a miałem wolny kominek Mnie właśnie zastawia czy ta wilgoć, jak napisał kolega jajmar w pierwszej odpowiedzi, nie wynika z zimnej rury na strychu i po częsci po stropem i coś tam się wykrapla na ściance zewnętrznej pod tynkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 no ale wentylator chodzi ile czasu ? godzine dwie na dobę? a reszta czasu pewnie wyłączony , klapki skutecznie blokują ruch powietrza. Sam wentylator na rurce nie robi z tego wentylacji mechanicznej........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemot80 08.01.2020 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) no obecnie nie chodzi wogóle, jestem na etapie wygrzewania posadzek. Będzie używany gdy zostanie podłączony okap. Jeśli sugerujecie żeby go włączyć to tak zrobię, niech chodzi i cały dzień, ale jeśli problem będzie powracal jeśli wentylator nie będzie włączony przez 2-3dni to szukam rozwiązania, bo dlaczego skrapla się na zewnątrz a nie wewnątrz rury poniżej stropu Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Kemot80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.01.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 @Kaizen, tak właśnie myślałem o ociepleniu całości, ale tylko ponad stropem Ocieplenie ponad stropem niczego nie zmieni - bo tam się nie skrapla (i wewnątrz, i na zewnątrz rury masz zimno). Problemem jest to, że w rurze chula zimno i wychładza ścianę i na zimnej ścianie (jak na butelce piwa wyjętej z lodówki) skrapla się wilgoć z wnętrza domu, gdzie pewnie masz wilgotność z 80 jak nie więcej % i nawet nieznaczne schłodzenie powoduje w skraplanie pary. Być może jeszcze tą rurą nawiewa Ci zimne powietrze do wnętrza? Możesz nie ocieplać - a zapewnić przepływ powietrza w rurze na zewnątrz (wentylator chodzący non stop) - wtedy faktycznie ma sens ocieplenie ponad stropem, żeby WEWNĄTRZ rury się nie skraplało. O ile by Ci to skraplanie przeszkadzało - bo równie dobrze możesz pokombinować przy sposobie zamontowania wentylatora i zrobić skropliny zbierać na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Ale jak odpali wentylator na non stop to brak ocieplenia na strychu spowoduje w zimne dni wykraplanie na rurach....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemot80 08.01.2020 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 o i to może wszystko wyjaśniać. Skraplanie w rurze ponad stropem mi nie przeszkadza, liczyłem się z tym, dlatego zrobiłem te dwie rewizje. Mnie tylko nurtuje pytanie czy ten mokry tynk jest zjawiskoiem tymczasowym czy będę się z tym zmagał w przyszłości i jak temu zapobiec. Bo wilgotność jest rzeczywiście taka jaka piszesz ok. 80%, wszak dopiero zaczynam wygrzewanie. Jak pisałem powyżej powietrze nie jest nawiewane do środka bo mam klapkę zwrotną zamontowaną na strychu ok. 8metrów od miejsca wejścia rury przez strop...dlatego zacząłem się zastanawiać czy nie jest to właśnie skutkiem zimnej rury na strychu, której chłód przebija pod strop i powoduje ten efekt butelki, o którym piszesz. Problem pojawił się zaraz po podskoczeniu temperatury w pomieszczeniu o ok. 5C, na strychu chłód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts