Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina czy to problem?

Recommended Posts

Witam

Dziś mąz był odebrać montaz drzwi z wiatrołapu do domu i zrobił mi zdjęcie, bo nie mogłam jechać.

Na zdjęciu miedzy skrzydłami drzwi jest widoczna szczelina, czy to normalne?

Pan od drzwi twierdzi, ze inaczej by się nie otwierały.

dodam, ze drzwi były robione wg . projektu od nas.

Witam

Dziś mąz był odebrać montaz drzwi z wiatrołapu do domu i zrobił mi zdjęcie, bo nie mogłam jechać.

Na zdjęciu miedzy skrzydłami drzwi jest widoczna szczelina, czy to normalne?

Pan od drzwi twierdzi, ze inaczej by się nie otwierały.

dodam, ze drzwi były robione wg . projektu od nas.

a fotka?

co może być w markecie?

Maskownica?

Nie. To powinno być zrobione razem z profilem:

5ac02cf4b73b5e59.jpg

W takiej sytuacji liczy się kolejność otwierania skrzydeł drzwi.

Bo skrzydła wahadłowe, otwierające się swobodnie w obie strony muszą mieć szczelinę:

9acfd5f514b17749.jpg

Edytowane przez Elfir

Czyli mam się zgłosić do pana, co je robił?

Nie wiem jak otwierane są drzwi? Jak zależy ci na wahadłowych, to nie może być maskownicy i szczelina musi być.

Maskownica ma sens tylko, gdy drzwi będą otwierane w konkretnej kolejności otwierania skrzydeł.

Patrząc na mój rysunek - przy otwieraniu ku sobie najpierw lewe skrzydło potem prawe. Przy pchnięciu skrzydła najpierw prawe, potem lewe.

Być może istnieją zawiasy (?), które umożliwiłyby zrobienie wahadłowych drzwi na styk, ale z zawiasami klasycznymi nie ma szans.

Jeśli drzwi mają być wahadłowe, to można byłoby w pionie zamontować miękką gumową uszczelkę lub szczoteczkę:

http://polish.sweeping-brush.com/photo/pc22787545-draft_seal_metal_channel_strip_brushes_bottom_window_door_stainless_steel.jpg

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

Być może istnieją zawiasy (?), które umożliwiłyby zrobienie wahadłowych drzwi na styk, ale z zawiasami klasycznymi nie ma szans.

Jeśli drzwi mają być wahadłowe, to można byłoby w pionie zamontować miękką gumową uszczelkę lub szczoteczkę:

http://polish.sweeping-brush.com/photo/pc22787545-draft_seal_metal_channel_strip_brushes_bottom_window_door_stainless_steel.jpg

Dziękuję Elfir:) będę kombinowała, bo nie chcę mieć przewiewu z wiatrołapu na dom.

Dziękuję Elfir:) będę kombinowała, bo nie chcę mieć przewiewu z wiatrołapu na dom.

Ile ma ta szczelina? 3-5 mm? Jak zamawiałaś te konstrukcje z przylgą, to powinna być, a jak nie to nie.

A z przewiewem z wiatrołapu przesadzasz. Od 13 lat mieszkam w domu bez wiatrołapu w zasadzie już w drugim. Nie ma przewiewów ;)

Ile ma ta szczelina? 3-5 mm? Jak zamawiałaś te konstrukcje z przylgą, to powinna być, a jak nie to nie.

A z przewiewem z wiatrołapu przesadzasz. Od 13 lat mieszkam w domu bez wiatrołapu w zasadzie już w drugim. Nie ma przewiewów ;)

Masz rację, mogliśmy o tym wcześniej pomyśleć, ale nie mieliśmy nigdy podwójnych drzwi i jakoś do głowy nam to nie przyszło, ze tak moze być.

Jak nie jest to problemem, to dobrze ...jakoś da się zyć.....chociaz trochę razi /

Masz rację, mogliśmy o tym wcześniej pomyśleć, ale nie mieliśmy nigdy podwójnych drzwi i jakoś do głowy nam to nie przyszło, ze tak moze być.

Czy te drzwi mają skrzydło aktywne i bierne? Czy jest dowolność otwierania, które się pchnie pociągnie to obojętne?