Elfir 17.01.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 to jest kontynuacja staropolskiej zasady "zastaw się a postaw się" . Dlatego napisałam - mamy inne priorytety zarówno w budownictwie jak i wykańczaniu wnętrz niż ludzie na zachodzie. Stąd inne podejście do materiałów, technologi, trwałości. Nie gorzej, nie lepiej. Inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 17.01.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Nie gorzej, nie lepiej. Inaczej. Trochę się mylisz, bo tam bogacze, jak również średniacy nagminnie stosują ściany trójwarstwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Superior - i dlaczego ściana trójwarstwowa ma być z jakiegoś powodu lepsza?Zupełnie nie czuję potrzeby stawiania takowej. A na wizualizacjach nowoczesnych luksusowych domów prezentowanych na międzynarodowych witrynach architektonicznych widuję sporo tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 17.01.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Superior - i dlaczego ściana trójwarstwowa ma być z jakiegoś powodu lepsza? Bo nie wymaga żadnej konserwacji jak bidna dwuwarstwówka zaciągnięta siatką z klejem? Bo jest droższa, a najczęściej droższe jest lepsze? Bo skoro jest droższa, to inwestorzy mają pełne kieszenie? Chyba nie chcesz powiedzieć, że lepiej być biednym niż bogatym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 17.01.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Trudniej docieplić więc wady również posiada. Poza tym, w nowoczesnym budownictwie odchodzi się od tego. Tylko deweloperzy wciąż klepią tradycję. Jak długo jeszcze? Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 trójwarstwówka daje bardzo grube ściany. A jak patrzę na projekty holenderskich rezydencji na hoog to okładzina ceglana jest na projektach tradycyjnych. Na nowoczesnych jest tynk i drewno.A drewno zdecydowanie nie jest okładziną "nie wymagająca konserwacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 17.01.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 trójwarstwówka daje bardzo grube ściany. A jak patrzę na projekty holenderskich rezydencji na hoog to okładzina ceglana jest na projektach tradycyjnych. Na nowoczesnych jest tynk i drewno. A drewno zdecydowanie nie jest okładziną "nie wymagająca konserwacji". W Niderlandach jakieś grube nie są, bo z izolacją nie szaleją. Klimat na to pozwala Osiedla domków dla zwyczajnych ludzi nadal deweloperzy budują na wzór tradycyjny. W większości przypadków. Za to te wypasione osiedla i apartamentowce z mieszkaniami za 1,5 bańki w górę za sztukę, to już zupełnie inną architektura. Tak samo budowa domu pod prywatnego klienta. Dlaczego tego nie widać? Bo grunt jest drogi i "reanimacja trupów" jeszcze długo trwać będzie. Ale za to przecież są bogatsi, lepsi i wszystko mają lepsze. Jak kiedyś Amerykanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes291 20.01.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Nie myśl - to Ci nie wychodzi. Ze wszystkim, oprócz nienawiści jesteśmy do tyłu. W tyle z nauką, kształceniem, technologią, zarobkami i - generalnie - jakością życia. Co do nienawiści w 100% się z Tobą zgodzę, potwierdzeniem jest Twój komentarz. Celem tego forum jest wymiana doświadczeń, a nie wzajemne obrażanie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 20.01.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Co do nienawiści w 100% się z Tobą zgodzę Uderz w stół a nożyce (agnes291) się odezwą, buchachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.01.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Dlatego napisałam - mamy inne priorytety zarówno w budownictwie jak i wykańczaniu wnętrz niż ludzie na zachodzie. Stąd inne podejście do materiałów, technologi, trwałości. Nie gorzej, nie lepiej. Inaczej. Zdecydowanie inne priorytety Mój dom posiada ściany zewnętrzne z bloczków betonowych, zbrojonych w narożnikach (lokalne przepisy budowlane w związku z występowaniem huraganów). ... inaczej ... nie znaczy gorzej czy lepiej ... wielkość bloczków widoczna na ścianie w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2020 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Dobrze zrozumiałam Elfir i zgadzam się równiez z nią, bo rzeczywiście wnętrza domów Polaków są bardziej wystylizowane...takie na pokaz, ale ile w tym ich gustu i zdrowego rozsądku? Czy ja wiem ? Domy , mieszkania są różne. Różni są ludzie. Są tacy którzy nie robili remontu od kilkudziesięciu lat , bo po co i to im nie przeszkadza , a są tacy którzy lubią zmieniać wnętrza i co pewien czas je modyfikować i zmieniać ... Tak samo jak telefony , samochody ... Wnętrza muszą być takie aby sie w nich dobrze czuć .. Robienie wnętrza tak jak z "gazetki" nie ma sensu , bo te wnętrza mają pięknie wyglądać a funkcjonalność , ergonomia nie mają żadnego znaczenia .. A w warunkach domowych jak ktoś ma psa lub dzieci raczej nie zdecyduje się na biały dywan i białe sofy , nie mówiąc o mnóstwie pierdoł które wszędzie stoją. Dlatego zachować zdrowy umiar. I tak jest wszędzie , czy to w Polsce czy w innych krajach. Różne wymagania , różne potrzeby i ... różne wnętrza .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.01.2020 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Zdecydowanie inne priorytety Mój dom posiada ściany zewnętrzne z bloczków betonowych, zbrojonych w narożnikach (lokalne przepisy budowlane w związku z występowaniem huraganów). ... inaczej ... nie znaczy gorzej czy lepiej [ATTACH=CONFIG]439697[/ATTACH] ... wielkość bloczków widoczna na ścianie w garażu I tu się mylisz o czym pewnie wiesz... W Polsce buduje się zdecydowanie lepiej niż w USA, czyli inaczej=lepiej. Lepiej niż w większości krajów zachodu, powiem Ci na pocieszenie. Wyjątki tylko potwierdzają tą regułę. Co do gustów Polaków to jest on taki sam jak na zachodzie, ani lepszy, ani gorszy, czyli w większości kiczowaty. Czasami wynika to jednak w naszym przypadku, po prostu z braku funduszy. Bo niby można ładnie i tanio, ale... jest trudniej niż drogo i ładnie. Mi fundusze, jak dobrze pójdzie skończą się na etapie zakupu mebli, którego nie dokonam. Będzie brakowało też kostki na podjeździe i płotu. Czyli 150tys. gdzieś. I poczekam około dwóch lat, może trzech, zamiast robić na szybko i byle jak. Albo można też wpierd... się w kredyt, który oczywiście jest też dla ludzi, ale nie dla mnie. Bo mam taką wadę, że jak płynę... to płynę jak woda Edytowane 21 Stycznia 2020 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Jak w Australii robią duże przeszklenia na północ, to jest inaczej jak w Polsce, ale wcale nie bez sensu i gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts