Cousie 12.01.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Witam forumPrzymierzam się do ocieplenia stropu nad mieszkaniem w domu z lat 50. Strop drewniany: belki, pomiędzy nimi zasypane trociny(ok 20cm) i na tym deski. Chcę na to dać 30cm wełny 0,040. Plan działania jest taki: - zdjąć deski, - zbudować lekką konstrukcję pomiędzy którą będzie wełna - wełna 2x150mm na krzyż- na wierzch membrana i deski z demontażu. Pytanie dotyczy umieszczenia paroizolacji, jako że raczej nie ma szans by ją ułożyć od wewnątrz z powodu m.in. niskich pomieszczeń (ok 220cm). Czy ułożyć ją na trocinach, czy zrezygnować całkiem? Gdybym ocieplał więźbę, folię oczywiście bym dał, ale w tym przypadku nie mam przekonania, zwłaszcza że trociny są suche ,a po zafoliowaniu mogą przestać być.Skoro już wspomniałem o więźbie, jak się ma ocieplenie stropu do ocieplenia więźby pod względem izolacyjności i ciepła w pomieszczeniach poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Nie stawiaj barier wilgoci wewnątrz termoizolacji. Paraizolację robisz przed termoizolacją - dalej co najwyżej membranę wysokoparoprzepuszczalną.Jak bardzo chcesz paroizolację, to musisz zapewnić tam wentylację, żeby wilgoć, która przez nią się nie może przedostać mogła zostać odprowadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cousie 12.01.2020 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Skoro trociny dotykowo są suche mimo chłodnej aury to znaczy że ilość pary przenikającej jest niewielka, wełna ma raczej lepszą przenikalność więc sobie z tym poradzi. Membrana tym bardziej. Przypomniałem sobie jeszcze o kwestii dobudówki w której jest mała łazienka. Strop betonowy (chyba) a na tym trociny z wapnem. Tutaj też nie mam przekonania czy dawać folię... gdybym miał co zrobić z trocinami i jak je usunąć trochę by się sprawa ułatwiła. Wierzch izolacji na dobudówce jest parę cm poniżej trocin na starej części i obawiam się że wilgoć może chcieć wędrować do nieosłoniętej części. Planuję jeszcze obłożyć ściany szczytowe i nieużywany komin styropianem na wysokość 1m żeby ograniczyć przeciąganie w murze. Ściany już są ocieplone od zewnątrz Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Cousie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Folię możesz dać od wewnętrznej strony, czyli poniżej belek drewnianych.Jeśli dasz wyżej, zgniją i przed spadnięciem na głowę, będzie grzyb, grzyb i jeszcze raz grzyb.Dodam jeszcze, że jeśli faktycznie nie masz paroizolacji od dołu obecnie, a pózniej te dechy ułożysz na styk (pewnie teraz są minimalne szczeliny), to nawet bez foli, czy membrany może wystąpić problem z zawilgoceniem wełny. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cousie 12.01.2020 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 ułożenie folii od spodu nie wchodzi w grę, musiał bym obniżyć już niski sufit albo zwalić tynk i trzcinę / wiklinę co też nie wchodzi w grę bo tu mieszkam Deski zostaną ułożone ze szparami. Membrana ma (od góry) na celu zabezpieczyć wełnę przed kurzem i pyłem wwiewanym przez wiatr i spadającym ze starych dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.01.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 ja również odradzałbym folie w ty przypadku. Skoro trociny sa suche to oznacza że przegroda funkcjonuje prawidłowo i nic niepokojącego się nie dzieje. Ułóż wełnę a folie pomiń. Z wełen o współczynniku lambda zbliżonym do 0,04 polecam MEGAROCK PLUS o lambdzie 0,039W/mK. Wełna ta jest dodatkowo hydrofobizowana http://www.rockwool.pl/produkty/megarock-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.01.2020 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 ułożenie folii od spodu nie wchodzi w grę, musiał bym obniżyć już niski sufit albo zwalić tynk i trzcinę / wiklinę co też nie wchodzi w grę bo tu mieszkam Deski zostaną ułożone ze szparami. Membrana ma (od góry) na celu zabezpieczyć wełnę przed kurzem i pyłem wwiewanym przez wiatr i spadającym ze starych dachówek. Może celuloza? Ewentualnie proszek od pigeona? Tylko długo trzeba czekać. A to lepsze od wełny, bo naturalne i za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cousie 14.01.2020 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Myślę nad celulozą. Rozeznanie w temacie wykazało cenę ok 40zł/m2 przy 30cm. gdybym miał zlecać komuś wykonanie ocieplenia to była by to bardzo atrakcyjna cena, ale że mam zamiar zrobić wszystko sam i zależy mi na kosztach (wełna będzie marketowa za ok 20zł/m2) to już trochę mniej. mówisz o sproszkowanym PIR? jakim sposobem to jest naturalne? Co najmniej 24m3 ciężko by mi było przewieźć nawet jakby było blisko (nie wiem skąd jest Pigeon i jego proszek),trzeba by dużą przyczepę do mojego Transita. No i ciężko to wtłoczyć na poddasze bez maszyny. wiaderkiem nosić też nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts