Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawo zwyczajowe - remont ogrdzenia

Recommended Posts

Mam nietypową kwestię.

Pomiędzy mną a sąsiadem stoi ogrodzenie i pewnie ma z 40 lat. Przy okazji jest różnica terenu - sąsiad wyżej co powoduje wypieranie ogrodzenia na moją stronę. Naturalnie ogrodzenia nadaje się do wymiany i rozpocząłem rozmowę z sąsiadem na ten temat natomiast z jego strony pojawiło się stwierdzenie, że na danym terenie jest umowa iż każdy stawia i w domyśle utrzymuje ogrodzenie z prawej strony. Jeżeli byłoby to samo ogrodzenie to jeszcze nie jest taki problem ale budowa murku który ma zatrzymać napór będzie dość kosztowny.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją ?

Oczywiście przeprowadzę rozmowę z kilkoma sąsiadami na ten temat. Poprzedni właściciel tego nie pamięta bo kupił działkę już jak była ogrodzona.

Prawdopodobnie plotka aby wyłgać się ze zrobienia czegokolwiek. Co to znaczy umowa? Kto z kim się umawiał? Gdzie to jest zapisane? Obciążenia nieruchomości jeśli nie sa ujawnione w księdze wieczystej nie istnieją.

Zacznij od okazania granic (punktów granicznych), bo jaka masz gwarancję że ogrodzenie stoi w granicy?

Na czyjej działce stanie ewentualny mur i kto jest powinien inwestować?

Wiem że to sa koszty, lecz pamietajcie że inwestycja bez wiedzy na czyim gruncie stanie, to frajerstwo lub pchanie się w kłopoty.

Ludzie gadają wszelkie głupoty dopóki nie przygwoździsz ich faktami.

Np.

Jestem w terenie, coś z ogrodzeniem czyli strona krzyczy "brakuje mnie hektarów".

Dobrze - a ile ma pan tych hektarów?

A tyle i tyle ale w geodezji jest inaczej a w sądzie (w KW) inaczej. Bałagan w sądzie, bo w telewizji mówili itp.

Chwila moment - ile jest w geodezji - proszę pokazuję jego wypis [mam wypisy jego (na jednej kartce) i na działki sąsiadów (na osobnej kartce)].

Bezdech.

Ale w sądzie jest inaczej.

Chwila moment - na smartfonie wpisuję ekw.ms.gov.pl, ( przecież numer księgi mam na wypisie ) , wpisuję numer KW, przeglądanie zupełnej treści, dział II - własność - (czy się zgadza) i dział I (oznaczenie nieruchomosci ) powierzchnia --- taka sama jak na wypisie.

Dlaczego pan mówi nieprawdę?

A bo droga... , a bo pole Kowalskiego obok.... itp. bajeczki.

Panie! Stoję na pańskim polu, mówimy o tym za co płaci pan podatek. Może pan pokazać nakaz płatniczy z gminy?

A nieeee, no to chyba tak jest...

To chyba, tak jest, czy mam zadzwonić do gminy za ile pan płaci?

No tak jest.

Na pewno tak jest?

Tak.

I po co było się strzępić po próżnicy?

Tylko że geodetę trudno zagiąc, bo musi byc przygotowany na takie rozmowy, na które szczerze mówiąc szkoda czasu ale to jest polski folklor.

K.C. art.415

Edytowane przez Bertha

Gdzieś tak czytam, że tak jest w Niemczech. Mieszkam na Śląsku więc może to trochę pochodna. Generalnie czytając przepisy to KC mówi iż koszt utrzymania powinny być ponoszone wspólnie. Jeżeli tak to jest to jakiś przepis ale czy zburzenie oraz odbudowa jest utrzymaniem czy bardziej budową ?

Co do granicy - jeżeli sąsiedzie wspólnie uznali jakieś 40 lat temu, ze jest tam granica to nie wiem czy to poruszać dodatkowo ?

Czy na "uznanie granicy" są jakies papierowe dokumenty? Protokół graniczny, wskazania granic, ustalenia granic? Czy granice są ujawnione w EGiB, oraz może najważniejsze: czy były mierzone po wejściu w życie rozporządzania MSWiA z dnia 9. listopada 2011?

Czy teren jest wolny od szkód górniczych? Czy ogrodzenia są te same co 40 lat temu?

Płoty buduje się na spółkę, tylko o ile strony porozumiały się w tej kwestii i spisały dokument w tym temacie. Na gębę NIC!

W interesie inwestora budowa ogrodzenia powinna być poprzedzona czynnościami według art. 39 ustawy z 17. maja 1989 z późn. zm.

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19890300163/U/D19890163Lj.pdf

Pisze jak być powinno, do niczego nie namawiam, to wy będziecie spać spokojnie lub nie.

plus art.38 ust. j.w.

Edytowane przez Bertha
plus art.38 ust. j.w.

Racz zwrócić uwagę, że jeśli sasiad zmieni się wskutek transakcji sprzedaży lub spadkobrania to jak obronisz ustalenia ustne z sąsiadem? Z okazania/wznowienia zostaje protokół, jesli zlecający nie otrzymał uwierzytelnionej kopii, to przynajmniej wiadomo gdzie szukać oryginału. Edytowane przez Bertha
dopisałem : oryginału.

Naturalnie ogrodzenia nadaje się do wymiany i rozpocząłem rozmowę z sąsiadem na ten temat natomiast z jego strony pojawiło się stwierdzenie, że na danym terenie jest umowa iż każdy stawia i w domyśle utrzymuje ogrodzenie z prawej strony. Jeżeli byłoby to samo ogrodzenie to jeszcze nie jest taki problem ale budowa murku który ma zatrzymać napór będzie dość kosztowny.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją ?

Ja również się spotkałem z regułą prawej strony, kiedyś była często stosowana również w moich okolicach, obecnie najczęściej jest tak, że pierwszy który buduje stawia ogrodzenie ze wszystkich stron.

Pierwszy który się buduje stawia ogrodzenie ze wszystkich stron Z KONIECZNOŚCI. Aby wszystko co się da unieść przez dwie osoby nie dostało nóg, aby narzędzi na budowę nie trzeba było przywozić codziennie razem z ekipa. Aby budynek po otynkowaniu i wymalowaniu, nagle w jedną noc nie stracił całej armatury hudraulicznej z tradycyjnym CO włącznie. Jeszcze tylko nie słyszałem o wyniesieniu ogrzewania podłogowego. Czyżby tylko dlatego, że w jednym kawałku nie zmiesci się w drzwiach? A może dlatego że rury są plastikowe...

........

7. Nie kradnij.

8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliżniemu swemu.

......

10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.