Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika+kocioł elektryczny czy fotowoltaika+pompa ciepła?

Marko112

Recommended Posts

Pompa ciepła czy kocioł indukcyjny? Co jest bardziej wydajne? Wytłumaczcie mi jak dziecku w podstawówce...

Bardziej wydajna jest pompa ciepła, bo z gniazdka bierze 1/3-1/4 potrzebnych kWh (resztę z natury). Kotły elektryczne mają sprawność niemal 100% - więc znacznie gorszą. Za to są wielokrotnie tańsze od PC w instalacji, serwisowaniu i naprawach. Czy "darmowe" kWh pokryją zwiększone pozostałe koszty - zależy od ilości tych kWh i różnicy w pozostałych kosztach.

Kocioł indukcyjny to ściema marketingowa - sprawność ma jak zwykły (albo i niższą, przez wysyłanie w hen promieniowania elektromagnetycznego), a kosztuje krocie.

Edytowane przez Kaizen
  • Like 1

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?212197-Ogrzewanie-domu-kot%C5%82em-INDUKCYJNYM-opinie

Pamiętaj, że ten drugi to sam zespół grzewczy - bez pomp i sterowania.

I w czym to ma być lepsze od np. Kospela?

BTW. Minimalizacja 98% strat w porównaniu z tradycyjnymi systemami grzewczymi - majstersztyk Janusza marketingu :rotfl:

Edytowane przez Kaizen

Bardziej wydajna jest pompa ciepła, bo z gniazdka bierze 1/3-1/4 potrzebnych kWh (resztę z natury). Kotły elektryczne mają sprawność niemal 100% - więc znacznie gorszą. Za to są wielokrotnie tańsze od PC w instalacji, serwisowaniu i naprawach. Czy "darmowe" kWh pokryją zwiększone pozostałe koszty - zależy od ilości tych kWh i różnicy w pozostałych kosztach.

Kocioł indukcyjny to ściema marketingowa - sprawność ma jak zwykły (albo i niższą, przez wysyłanie w hen promieniowania elektromagnetycznego), a kosztuje krocie.

Masz rację, dodam tylko że opłacalność systemu grzewczego, żeby miało to sens trzeba rozliczyć uwzględniając wszystkie jego koszty. Tzn inwestycyjne eksploatacyjne i opłaty serwisowe itp ale również żywotność najmniej trwałego z nich np kocioł co 15 lat ?? PC 15 ?? grzejniki elektryczne. 30 lat ??? Jak podliczymy cieknące centralne po 30 latach i 2 kotły co to nie wiem czy to tak tanio. Zwłaszcza że ten 2 trzeba kupić przeważnie z emerytury.

Gość Arturo72

Czyli zwykle dostarczenie energii cieplnej do domu pobrane z energii elektrycznej czyli COP=1 czyli jak dziecku w podstawówce:

Kospel czy Elterm robi to samo ale kosztuje nie 20tys.zl tylko 3tys.zl :)

Ile osób korzysta z domu na stałe bo zużycie całkowite prądu bardzo wysokie jak na PC? Nie zgodzę się co do taryfy g-11 nie opłaca się nikomu. przy taryfie g12w średnia cena kwh z ostatniej faktury wyszła 0,47 zł a nie 0,60. Ile rocznie płacisz za prąd??

Nie pakuj wszystkich do jednego wora, ja mam 100% pokrycia zużycia prądu na potrzeby bytowe, CO i CWU, po co mi zawracać sobie doopę jakimiś taryfami?

Masz rację, dodam tylko że opłacalność systemu grzewczego, żeby miało to sens trzeba rozliczyć uwzględniając wszystkie jego koszty. Tzn inwestycyjne eksploatacyjne i opłaty serwisowe itp ale również żywotność najmniej trwałego z nich np kocioł co 15 lat ?? PC 15 ?? grzejniki elektryczne. 30 lat ??? Jak podliczymy cieknące centralne po 30 latach i 2 kotły co to nie wiem czy to tak tanio. Zwłaszcza że ten 2 trzeba kupić przeważnie z emerytury.

Dodam do tego dotacje do wymiany np. obecnie można zależnie od gminy za 20-50% mieć wymianę starego kotła na paliwo stałe na nowszy, za kolejne kilka lat o ile gospodarka będzie na plusie można się spodziewać kolejnej dopłaty do wymiany na pompę ciepła itd.

Obecnie mamy 5 tys dopłaty plus odliczenie podatku do PV, dopłatę do termomodernizacji, kto zrobił to rok temu bez dopłaty teraz żałuje.

To nieźle wypacza wszelkie obliczenia bo np. budując teraz najlepiej byłoby zamontować kocioł na paliwo stałe i panele PV a za 2-3 lata ubiegać się o dopłatę do wymiany na PC.

Gość Arturo72

To nieźle wypacza wszelkie obliczenia bo np. budując teraz najlepiej byłoby zamontować kocioł na paliwo stałe i panele PV a za 2-3 lata ubiegać się o dopłatę do wymiany na PC.

Alez głupoty opowiadasz. Ani trochę nie żałuję, że bez żadnych dopłat mam taką a taką izolację i od 7 lat pompę ciepła.

Nie zamierzam korzystac również z dopłat do PV w celu samych dopłat.

Dom buduje się dla siebie i ma być komfortowy od samego początku a nie jakiś badziew grzany smierdzielem.

Alez głupoty opowiadasz. Ani trochę nie żałuję, że bez żadnych dopłat mam taką a taką izolację i od 7 lat pompę ciepła.

Dom buduje się dla siebie i ma być komfortowy od samego początku a nie jakiś badziew grzany smierdzielem.

To jaki Ty masz emocjonalny stosunek do swoich inwestycji nie ma żadnego wpływu na to co sądzą inni i tym bardziej do krytycznej oceny tych wypowiedzi.

Gość Arturo72
To jaki Ty masz emocjonalny stosunek do swoich inwestycji nie ma żadnego wpływu na to co sądzą inni i tym bardziej do krytycznej oceny tych wypowiedzi.

Śmieszy mnie takie podejście do sprawy a właściwie do życia.

O ile dobrze pamiętam sam skorzystałeś z jakiejś dopłaty przy budowie a pompę ciepła kupiłeś po kosztach za "prezesowanie" w pewnej firmie więc przestań się rzucać jak pchła na grzebieniu, wyjdź z pudełka własnego JA i spójrz na sprawę szerzej.

Ludzie komfort postrzegają różnie - wiesz jak wielu nadal buduje stosując wentylację grawitacyjną ?

Chodzi o to, że czasem warto poczekać rok czy dwa i dostać dopłatę, sam tak wymieniłem kocioł na nowszy, a pewnie za jakiś czas przejdę na kolejne źródło ogrzewania.

Z drugiej strony nie ma co czekać mając stary kocioł bo znam przypadki, że zamiast wymienić wcześniej i dostać dopłatę to poczekali jeszcze sezon i w połowie sezonu kocioł padł przez co konieczna była szybka wymiana i nici z dopłaty.

Gość Arturo72
O ile dobrze pamiętam sam skorzystałeś z jakiejś dopłaty przy budowie a pompę ciepła kupiłeś po kosztach za "prezesowanie" w pewnej firmie więc przestań się rzucać jak pchła na grzebieniu, wyjdź z pudełka własnego JA i spójrz na sprawę szerzej.

Źle pamiętasz, jak zaczynałem budować 10 lat temu to m. in Ty stukales się w głowę, że na ścianie będzie 20cm styro i to grafitu i że chce grzać prądem a już pompa ciepła to był dla WAS kosmos, pomimo, że kosztowała tyle ile cały system grzewczy na ekogroszek, łącznie z kominem (ok. 20tys.zl)

Nie było wtedy dopłat, żadnych.

Proszę o cytaty wpisów na potwierdzenie bo coś waść zmyślasz.

Płytę fundamentową chyba miałeś dofinansowaną - prawda to czy mam poszukać w historii ?

12 lat temu dałem 15 cm styro na ściany co wymagało zamawiania w fabryce bo w hurtowniach były najgrubsze 10 cm , do tego montowałem porządną, nowoczesną rekuperację, która wtedy kosztowała ok. 19 tys zł, a pompy wtedy były po 60-80 tys.

Jedynie chyba cena pompy się wymsknęła - nieźle - za 20 tys 10 lat temu to trzeba było mieć niezłą promocję, co i tak było sporym wydatkiem w porównaniu do kotła na ekogroszek sprzed 12 lat za 6300 zł + 1000 zł montaż + ok. 3000 zł za pompy, bojler, rury itd. [tyle płaciłem za swój], do tego budowa komina ok. 3500 zł więc w sumie w 14 tys się zmieściłem vs 60-80 tys za PC w tamtym czasie [dostępne wtedy u nas były tylko gruntowe - 2008 rok, Tarbud Wrocław].

Wracając do tematu wątku bo nie o nas on jest - wg mnie fotowoltaika [PV] + pompa ciepła w postaci klimatyzatora kanałowego to lepsze rozwiązanie ogrzewania nowego domu niż PV + kocioł elektryczny z całą instalacją grzewczą, do tego od razu w razie potrzeby z klimatyzatora będzie chłodzenie latem.

Czyli zwykle dostarczenie energii cieplnej do domu pobrane z energii elektrycznej czyli COP=1 czyli jak dziecku w podstawówce:

Kospel czy Elterm robi to samo ale kosztuje nie 20tys.zl tylko 3tys.zl :)

to prawda ale to nie jest to to samo. To taki wieczny piec podobnie jak elektrodowy- tutaj nie ma grzałki więc nie ma co się przepalić