Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki + podłogówka

Winiar33

Recommended Posts

Witajcie,

Ma ktoś z was na forum zrobioną instalacje mieszaną ogrzewania? Wymyśliłem sobie podłogowke w prawie całym domu. Grzejnik tylko w sypialni. Teraz mam problem jak ogarnąć taką instalacje. Kocioł będzie na pellet plus zasobnik cwu. Chciałbym w salonie mieć regulator pokojowy by piec pracował w trybie wł /wył, a w sypialni zwykły termostat przy grzejniku.

Wiem że temat jest ciężki ale może ktoś pomoże.

Znajomy tak ma i się doradzilem. Różnica w tym że inaczej pali się w zasypowcu a inaczej w automacie. Czasu nie cofne.

Podłogówka ma dużą bezwładność. Jak się wyłączy kocioł na podstawie temperatury w pomieszczeniu ogrzewanym podłogówką, to długo się nie włączy - a tymczasem kaloryfer szybko wystygnie i sypialnia też.

Właśnie sterowanie przy mieszaniu systemów o różnej temperaturze zasilania i innej bezwładności jest trudne. Da się zrobić w miarę dobrze - ale zazwyczaj jest drogie i wymaga ogarniętego fachowca. I takiego fachowca szukaj w swojej okolicy.

Podłogówka ma dużą bezwładność. Jak się wyłączy kocioł na podstawie temperatury w pomieszczeniu ogrzewanym podłogówką, to długo się nie włączy - a tymczasem kaloryfer szybko wystygnie i sypialnia też.

Właśnie sterowanie przy mieszaniu systemów o różnej temperaturze zasilania i innej bezwładności jest trudne. Da się zrobić w miarę dobrze - ale zazwyczaj jest drogie i wymaga ogarniętego fachowca. I takiego fachowca szukaj w swojej okolicy.

To lepiej nie montować żadnego regulatora? I

W sypialni nie potrzeba wysokich temperatur . Podepnij grzejnik pod podłogi i po robocie , tym bardziej jeśli jest pomiędzy innymi pomieszczeniami to będzie tam w sam raz.

Mam sypialnię na poddaszu między pokojami dzieciaków i w zasadzie tam grzejnik ciągle prawie zamknięty. Jeśli otwarty w duże mrozy to ledwo co...

Jak już wylewka zrobiona to w sypialni założ sobie maty na podczerwień a grzejnik sobie daruj. Raz, że komplikujesz instalacje a dwa. że w sypialni będziesz mógł sobie precyzyjnie sterować temperaturą grzejąc matami. W salonie jak umieścisz sterownik on/off to będzie bardzo podatny na przekłamania ( gotowanie, goście, tv, kominek). Zamontuj sterownik w miejscu nienarażonym na takie czynniki, ja np. mam w zacienionym holu.

A jak nie wystarczy to drapanie się po głowie, nie prosciej za 1500-2000 zł zamontować maty na podczerwień wraz ze sterownikiem? Będzie sobie programował i ustawiał temperaturę wg uznania. Nawet jak podepnie grzejnik pod podłogówkę to jeśli sterownik osiągnie zadaną temperaturę to niestety grzania z kaloryfera nie będzie bo wyłączy kocioł.

Trudno by mając w całym domu 22/23/24 stopnie , w sypialni miał mniej niż 20 nawet nie grzejąc .

Wstaw tam grzejnik który zaplanowałeś . Koszt to pewnie 200-500zł i nawet gdyby przyszło zmienić jednak na większy(w co naprawdę wątpię) to i tak zmieścisz się w tysiącu i zostanie w kieszeni względem proponowanych mat 500-1000 nawet 1500 zł .