Winiar33 16.01.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Witajcie,Ma ktoś z was na forum zrobioną instalacje mieszaną ogrzewania? Wymyśliłem sobie podłogowke w prawie całym domu. Grzejnik tylko w sypialni. Teraz mam problem jak ogarnąć taką instalacje. Kocioł będzie na pellet plus zasobnik cwu. Chciałbym w salonie mieć regulator pokojowy by piec pracował w trybie wł /wył, a w sypialni zwykły termostat przy grzejniku.Wiem że temat jest ciężki ale może ktoś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.01.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 nonsens, wszedzie daj podłogówke bo potem będziesz żałował no i po co ci te koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Sęk w tym, że podłogowka już zalana i doprowadzenie grzejnika też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Znajomy tak ma i się doradzilem. Różnica w tym że inaczej pali się w zasypowcu a inaczej w automacie. Czasu nie cofne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Znajomy tak ma i się doradzilem. Różnica w tym że inaczej pali się w zasypowcu a inaczej w automacie. Czasu nie cofne. Podłogówka ma dużą bezwładność. Jak się wyłączy kocioł na podstawie temperatury w pomieszczeniu ogrzewanym podłogówką, to długo się nie włączy - a tymczasem kaloryfer szybko wystygnie i sypialnia też. Właśnie sterowanie przy mieszaniu systemów o różnej temperaturze zasilania i innej bezwładności jest trudne. Da się zrobić w miarę dobrze - ale zazwyczaj jest drogie i wymaga ogarniętego fachowca. I takiego fachowca szukaj w swojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Podłogówka ma dużą bezwładność. Jak się wyłączy kocioł na podstawie temperatury w pomieszczeniu ogrzewanym podłogówką, to długo się nie włączy - a tymczasem kaloryfer szybko wystygnie i sypialnia też. Właśnie sterowanie przy mieszaniu systemów o różnej temperaturze zasilania i innej bezwładności jest trudne. Da się zrobić w miarę dobrze - ale zazwyczaj jest drogie i wymaga ogarniętego fachowca. I takiego fachowca szukaj w swojej okolicy. To lepiej nie montować żadnego regulatora? I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 To lepiej nie montować żadnego regulatora? I Mogę tylko powtórzyć dwa-trzy ostatnie zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 To chociaż podpowiedz jak będzie to działać bez żadnego regulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.01.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 W sypialni nie potrzeba wysokich temperatur . Podepnij grzejnik pod podłogi i po robocie , tym bardziej jeśli jest pomiędzy innymi pomieszczeniami to będzie tam w sam raz.Mam sypialnię na poddaszu między pokojami dzieciaków i w zasadzie tam grzejnik ciągle prawie zamknięty. Jeśli otwarty w duże mrozy to ledwo co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 16.01.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Jak już wylewka zrobiona to w sypialni założ sobie maty na podczerwień a grzejnik sobie daruj. Raz, że komplikujesz instalacje a dwa. że w sypialni będziesz mógł sobie precyzyjnie sterować temperaturą grzejąc matami. W salonie jak umieścisz sterownik on/off to będzie bardzo podatny na przekłamania ( gotowanie, goście, tv, kominek). Zamontuj sterownik w miejscu nienarażonym na takie czynniki, ja np. mam w zacienionym holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Teraz już wiem że to skomplikowane. Wcześniej przyznam, nie myślałem o tym. Instalacja puszczona więc nie cofne tego i innych rozwiązań nie będzie. Jakoś to trzeba poskładać.Co do regulatora to raczej hol niż salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 16.01.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Mocno przewymiaruj grzejnik i zasilaj tak jak podłogówkę. Najtańsze rozwiązanie i ma szanse działać. Sprawdź moc grzejnika przy niskiej temperaturze zasilania i zobacz czy wystarczy mocy na ogrzanie sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 16.01.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 A jak nie wystarczy to drapanie się po głowie, nie prosciej za 1500-2000 zł zamontować maty na podczerwień wraz ze sterownikiem? Będzie sobie programował i ustawiał temperaturę wg uznania. Nawet jak podepnie grzejnik pod podłogówkę to jeśli sterownik osiągnie zadaną temperaturę to niestety grzania z kaloryfera nie będzie bo wyłączy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.01.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Trudno by mając w całym domu 22/23/24 stopnie , w sypialni miał mniej niż 20 nawet nie grzejąc . Wstaw tam grzejnik który zaplanowałeś . Koszt to pewnie 200-500zł i nawet gdyby przyszło zmienić jednak na większy(w co naprawdę wątpię) to i tak zmieścisz się w tysiącu i zostanie w kieszeni względem proponowanych mat 500-1000 nawet 1500 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.01.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Jakie macie wahania temperatury w domach bez ogrzewania przez 24h ? 1 stopień ? Czy może więcej lub mniej ? Byli tacy co się chwalili spadkiem temp o 0,X stopnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Znalazłem fajny schemat ale nie wiem jak go tu wrzucić.Zawór 3d i sprzęgło, za nim dwa osobne obiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.01.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Jeśli zdjęcie , to w obrazkach nad oknem do wpisywania posta znajdziesz 'dodaj zdjęcie' , ja jednak wolę przez fotosika , wybierając opcję pokazywania na forum w odpowiednim rozmiarze itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Korzystam z wersji mobilnej. Nie mam opcji dodaj zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.01.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 https://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 16.01.2020 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 nie jestem autorem zdjęć więc nie wrzucę. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31269-ferroli-biopellet-pro-mieszana-instalacja/ poczytajcie, autor ma ten sam problem. dwa ostatnie schematy są ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts