Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian na posadzkę na gruncie

Recommended Posts

Witam. Mam w projekcie aby 13cm posadzki na gotowo z płytkami na gruncie więc zostaje mi aby 6cm styropianu i tutaj pytanie jaki byłby najlepszy i najcieplejszy styropian albo coś może innego zamiast styropianu. Nie ma opcji przebudowy by móc położyć grubszą izolacje,także proszę o rady co by się nadało najlepiej na te 6cm ocieplenia.

W projekcie mam zaleconą termoorganike termonium 6cm ale może jest coś cieplejszego....

Gdybym jeszcze raz się budował, zastosowanym na posadzkę na gruncie styropian XPS.

Teraz mam go tylko pod prysznicami, w miejscach gdzie są kabiny z odpływami liniowymi, a w pozostałej części domu EPS 100.

Nie ma on jednak startu do XPSa i zawsze może się minimalnie ugiąć, co spowoduje pęknięcie posadzki.

Co do 6cm grubości to rzeczywiście troszkę mało, choć akurat gruntem tego ciepła za dużo nie ucieka, chłodu może trochę więcej się dostawać. Ja np. jak na ściany mam 20, na dachu minimalnie 40, to na podłodze dałem 15 i to wystarczy. Na piętrze natomiast, bardziej w celu wygłuszenia dałem tylko 8cm.

Czyli zostają płyty pir ,pianki pur lub styropian ale który lepszy i cieplejszy eps czy xps?

EPS IMO przy tej grubości odpada. Na szczelnej hydroizolacji XPS nie ma sensu - standard w domu to EPS100 (ja mam 80). EPS200 to do garażu się daje a co odważniejsi (i nie chodzi tu o za małą wytrzymałość na ściskanie) dają go pod płytę fundamentową.

Porównaj koszty - jak kupisz w dobrej cenie i sam ułożysz to PIR wyjdzie taniej. Przy ZK natryskowo uwzględnij, że stanowi też hydroizolację.

Swoją drogą, mamy 2020rok, w głowie sie nie mieści, żeby ktoś wciąż projektuje posadzkę, która na izolację ma 6cm... I to jeszcze przy podłogówce.

I żeby Kierownik Budowy, albo majster nie zwrócili uwagi na ten bład

Tak to już jest z "typówkami", 6 cm dupy nie urywa, ja mam tylko 11-12cm ale to przez mój błąd, źle sobie policzyłem(musiałbym standardowe drzwi docinać).

Człowiek uczy się na błędach, niekiedy rutyna też gubi.

Tak to już jest z "typówkami", 6 cm dupy nie urywa

Jeżeli to nowy budynek i jest to zgodnie z projektem, to jak najbardziej kwalifikuje się do reklamacji i pociągnięcia projektanta do odpowiedzialności. Zależnie co tam jeszcze jest poniżej - ale U może wyjść grubo ponad 0,4, a minimum wymagane wg WT2017 jest 0,3.

Jeżeli to nowy budynek i jest to zgodnie z projektem, to jak najbardziej kwalifikuje się do reklamacji i pociągnięcia projektanta do odpowiedzialności. Zależnie co tam jeszcze jest poniżej - ale U może wyjść grubo ponad 0,4, a minimum wymagane wg WT2017 jest 0,3.

W projekcie jest papa termozgrzewalna i 6cm styropianu termoorganiki termonium plus.

Pod chudziakiem było dodatkowo 2cm styropianu położone.