Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc pompy i sugerowane modele do domu ok 140m użytkowej powierzchni

zergeling

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli mam przeliczyć cop do kosztów w skali np. dwóch dekad?

Musialbys to wszystko dokladnie przeliczyc podstawa jest tu ile faktycznie bedziesz potrzebowal energii na c.o i cwu i znac koszty wykonania podlogowki vs .kabli czy mat grzejnych.

Np

Zapotrzebowanie na c.o np.4000kwh

Zapotrzebowanie na cwu np.1500kwh

W przypadku pompy potrzebowalbys paneli 2kw (koszt.ok 10tys)+pompa ze zbiornikiem 200l (koszt.ok 22tys)

Podlogowka wodna na 100m2(koszt ???)

Razem 32tys+??

W przypadku kabli,mat potrzebowal bys paneli 7kw(koszt ok.28tys)

Baniaka cwu z grzalka koszt 4tys

Koszt kabli na 100m2 ??

Razem 32tys +??

Niewiem czy podlogowka wodna czy kable beda drozsze ale wydaje mi sie ze podlogowka

Zalozmy ze wyjdzie na to samo.

Zużycie i taryfy Cie nie obchodza bo masz Pv

Koszty takie same

Wariant elektryczny napewno duzo prostszy mniej skomplikowany,bezawaryjny

Minusy potrzeba wiecej miejsca na dachu

Ja chciałem pompę i anhydryt, żeby była łatwa sterowalność całą dobę.

Zapomnij o sterowaniu podłogówką. Ma za niską temperaturę, żeby szybko ogrzać powietrze. I za dużą pojemność cieplną, żeby szybko wystygnąć (nawet anhydryt).

Chcesz bawić się temperaturą - instaluj grzejniki.

Kable tańsze. Rozłożenie tyle samo, bo sam dam radę.

Nie opłaca się. Bo żeby mieć gwarancję, to musi Ci elektryk dwa razy zrobić pomiary - przed i po betonowaniu. Jak do tego odejmiesz 15% różnicy w VAT, to wychodzi, że rozłożenie kabli jest za darmo (albo i zamawianie pomiarów osobno wyjdzie drożej).

Trzecia opcja piecyk elektryczny c.o za 3tys nowy plus panele 7kw za 28tys plus zbiornik cwu 3tys

Razem 34tys podlogowka wodna ten sam koszt wiec pomijalna system tez bezawaryjny mozna w kazdej chwili wywalic piecyk i wstawic pompe np.za 10lat jak juz pompy beda mialy cop 6 ;)

Plusy prostota bezawaryjnosc mozliwosc poznania dokladnego zapotrzebowania domu

Minusy powierzchnia dachu

Zapomnij o sterowaniu podłogówką. Ma za niską temperaturę, żeby szybko ogrzać powietrze. I za dużą pojemność cieplną, żeby szybko wystygnąć (nawet anhydryt).

Chcesz bawić się temperaturą - instaluj grzejniki.

Nie opłaca się. Bo żeby mieć gwarancję, to musi Ci elektryk dwa razy zrobić pomiary - przed i po betonowaniu. Jak do tego odejmiesz 15% różnicy w VAT, to wychodzi, że rozłożenie kabli jest za darmo (albo i zamawianie pomiarów osobno wyjdzie drożej).

Grzejniki odpadają. Tylko podłoga.

W sumie racja z tym vatem. Jak przy oknach. Szkoda się budzić. Choć mam kumpla elektryka :D

Sam nie wiem w jakie ogrzewanie wejść. Zastanawiam się tak samo jak w przypadku ocieplenia skosów. Im dłużej czytam, tym głupszy jestem.

A jaki jest cel takiego zakombinowania w ociepleniu tych skosow bedziesz dawal 3 rozne warstwy i 3 ekipy czy poprostu nie wiesz co dac i tak wypisales opcje na 40cm ale jeden materiał?

Jak dla mnie welna to najgorsze ocieplenie ale dla mnie wszystko co mozna przedmuchac i namoczyc to kupa .

Ja bym dal piane

Trzecia opcja piecyk elektryczny c.o za 3tys nowy plus panele 7kw za 28tys plus zbiornik cwu 3tys

Razem 34tys podlogowka wodna ten sam koszt wiec pomijalna system tez bezawaryjny mozna w kazdej chwili wywalic piecyk i wstawic pompe np.za 10lat jak juz pompy beda mialy cop 6 ;)

Plusy prostota bezawaryjnosc mozliwosc poznania dokladnego zapotrzebowania domu

Minusy powierzchnia dachu

Dachu nie zmienię. Trzeba czekać na wydajniejsze panele ;D

A jaki jest cel takiego zakombinowania w ociepleniu tych skosow bedziesz dawal 3 rozne warstwy i 3 ekipy czy poprostu nie wiesz co dac i tak wypisales opcje na 40cm ale jeden materiał?

Jak dla mnie welna to najgorsze ocieplenie ale dla mnie wszystko co mozna przedmuchac i namoczyc to kupa .

Ja bym dal piane

Zastanawiam się nad jednym z trzech.

Pierwsze miała być wełna plus własna robota, potem piana, a teraz myślę nad celulozą.