Natalia1985 20.01.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Witam wszystkich. Jestem tu nowa i od razu zadam Wam, koledzy, pytanie.Otóż mam na swoim siedlisku rolnym budynek, który kiedyś był domem mieszkalnym, a teraz służy jako gospodarczy( warsztat, skład opału).Chcielibyśmy go z powrotem przystosować jako mieszkanie, zachowując jego parametry. W grę wchodzi zmiana rozmieszczenia ścian działowych. Dodam, że budynek jest oznaczony na mapce jako G?(czyli, że gospodarczy?) i niestety nie posiadamy żadnych dokumentów jego budowy (około 1947 r). i teraz nie bardzo wiem pod co to podpiąć. Czy jako zmiana przeznaczenia, remont, przebudowa? Jakich formalności muszę dopełnić? Czy będzie potrzebne pozwolenie? Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Zmiana przeznaczenia. Przebudowa nie - nie naruszasz konstrukcji i obrysu.Ścianki działowe nikogo nie interesują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 (edytowane) sama zmiana przeznaczenia to zgłoszenie do starostwa. Wypełnia się druczek, załącza dokumenty wymienione na druczku i wsio. Jak w ciągu 30 dni nie ma sprzeciwu, to staje się mieszkalnym.Zwykle potrzebne dokumenty to rysunek lokalizujący budynek, opis techniczny budynku, ekspertyza techniczna, że w budynku da się mieszkać, zaświadczenie właściciela gruntu, że pozwala na zmiany i ewentualnie zaświadczenie, że budynek mieszkalny nie narusza MPZP Ale zastanówcie się czy chodzi tylko o ściany działowe.Nie będzie ocieplania elewacji? Nowych otworów okiennych? Dobudowania tarasu?Czy budynek spełnia obecne normy dla budynków mieszkalnych? Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia1985 21.01.2020 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Wyczytałam wczoraj, że możliwa jest budowa domu na zgłoszenie z projektem. Nie potrzebne jest pozwolenie. Warunek: obszar oddziaływania mieści się w całości na działce na której został zaprojektowany. Ktoś słyszał o tym? A może ktoś korzystał z takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Wyczytałam wczoraj, że możliwa jest budowa domu na zgłoszenie z projektem. Nie potrzebne jest pozwolenie. Warunek: obszar oddziaływania mieści się w całości na działce na której został zaprojektowany. Ktoś słyszał o tym? A może ktoś korzystał z takiego rozwiązania? no to ma to być budowa domu czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts