Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek gazowy

Dzeus86

Recommended Posts

Cześć,

nasza budowa coraz bardziej przenosi się ze stanu marzeń do materializacji i jesteśmy na etapie planowania instalacji i rozwiązań z nimi powiązanych.

Zastanawiamy się nad alternatywą dla tradycyjnego kominka o którym marzyliśmy WYŁĄCZNIE z uwagi na walor przyjemności patrzenia w ogień ( ogrzewanie będzie realizowane przez pompę ciepła, zapewne gruntową).

Studiowałem temat kominków gazowych i plusy, które widzę:

+ niemal natychmiastowe rozpalenie/ zgaszenie

+ brak potrzeby czyszczenia szyby, popiołu itd

+ w miarę naturalny płomień, zakładając droższe modele można powiedzieć, iż często trudny do odróżnienia

+ brak zabawy ze składowaniem opału

+ mniej trujący

minusy:

- ciągle w miarę naturalny płomień bądź ciągle niemal identyczny - wiadomo, diabel tkwi w szczegółach

- pewnie cena, ale załóżmy iż tego aspektu nie rozważamy

- psychiczna obawa, iż jest to kominek gazowy, więc tykająca bomba i wybuch, tragedia itd... acz z drugiej strony jak ludzie maja kuchenki/plyty gazowe i funkcjonuje to tyle lat to czemu kominek ma byc w tym zakresie gorszy, a jest wyposazony w czujniki

Pytanie do osob, ktore tez sie zastanawialy.zdecydowaly, jakie plusy/minusy jeszcze widzicie.

Dodatkowo - czy doprowadzajac gaz do kominka sa wieksze restrykcje w tym zakresie? chomi mi o to, by przez pol salonu nie bylo widac na scianie rurki z gazem - pozostaje mi podloga albo sciana.

Z góry dziękuję za pomoc!

PS mialem umiejscic w dziale o ogrzewaniu, a nie PC - jeżeli można to proszę o przeniesienie.

Edytowane przez Dzeus86
Informacja o zlym dziale, w ktorym zamiescilem post.

Paliwo może być z butli lub stale przyłącze.

Co do płomienia - wszystko zalezy od modelu, np:

jak pisałem na cieple nam nie zalezy bo będzie popmpa ciepla, ogrzewanie podlogowe , a wszystko napedzane PV. Więc liczy sie aspekt wizualny ( przytolności?).

Na tarasie planowaliśmy mieć dodatkowo palenisko/kominek tradycyjny aby moc sie cieszyc prawdziwym plomieniem i charakterem jego dźwięku.

Paliwo może być z butli lub stale przyłącze.

Co do płomienia - wszystko zalezy od modelu, np:

Jakie ceny?

Gaz z sieci to rury chyba muszą być widoczne a z butli pewnie podobnie. Są wytyczne co do lokalizacji butli względem kominka gazowego?

Co z kominem?

Jakie ceny?

Gaz z sieci to rury chyba muszą być widoczne a z butli pewnie podobnie. Są wytyczne co do lokalizacji butli względem kominka gazowego?

Co z kominem?

Ceny danego modelu - nie zawsze jest to skorelowane, ale pech chce, że akurat te drozsze modele "płoną" nam naturalniej.

Co do butli - wiem, że można, pewnie sa jakieś wytyczne, ale tematu jeszcze na tyle nie zgłębiałem. Na ten momeent nie uważam, kwestii samego paliwa jako wyzwania.

Komin być musi, zresztą, chcemy go zbudować/przygotować tak, aby w przyszłości, gdy nagle z jakichkolwiek powodow chcielibyśmy zmienić ogrzewanie z pompy ciepła na gazowe całośc ograniczałaby się jedynie do wstawienia pieca gazowego do "kotłowni".

Jakie ceny?

Co z kominem?

Przepraszam jestem nieprzytomny.

Jeżeli chodzi o ceny to oscyluja w granicach 12 000 - 20 000 zł z montazem - tu mowa juz o bardzo duzych modelach. np. 140-180 cm szerokosci. Wszystko zalezy od producenta. Sa i tacy ktorzy za 40 cm kominek na szerokosc, trojstronna szyba, wysoki na 80 cm życzą sobie 4000 €.

Najważniejsza sprawa -zwracaj uwagę na płomień. Zobacz gdzieś identyczny model czy wam sie podoba.

Starsze zwykłe modele Kratek wyglądały -średnio -delikatnie mówiąc.

Nowe rodzaje palników sa bardzo piekne i trudno mówić o jednorodności ognia -tylko tzraskania nie słychać.

Do tego ważne jest ułożenie polan i można dokupić włókna żażące -świetla sprawa.

Znakomita alternatywa w przypadku braku prądu -dla Pompy Ciepła.

Niestety o wysokiej sprawności chyba nie mozna mówić, ale dla nastroju -kominki które maja modulację płomienia od ok 30-40% na minimum są do zaakcpetowania.

Rury z gazem nie możesz puścić w podłodze chyba, nie ma też specjalnych restrykcji. Ważne aby montażysta kominka załatwiał sprawe kompleksowo -wraz z kominem i prodłaczeniem gazu.

Co ty mówisz o bezpieczeństywie? Chyba że ktoś Ci przewierci rurę z gazem -to co innego. Mozna zainwestować w czujnik gazu podłączony do centrali alarmowej.

Osobiście uważam kominek gazowy za idealną aternatywę dla PC. Inna to generator prądu, ale trójfazowy -jest kosmicznie drogi.

Aha =powiem że są niedrogie modele -popatrz na model z 2019r Kratek chyba o najmniejszej mocy 7kW -ma już ładne paliniki.