adamf88 23.01.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Dzień dobry, W trakcie budowy zrezygnowałem z komina (będzie pompa ciepła i rekuperacja). Jestem teraz na etapie dachu i zastanawiam się czy montować wyłaz dachowy. (wykonawca twierdzi, że bez sensu, ale pewnie dlatego, że dla niego byłoby taniej ) Czy jest sens montowania wyłazu w takim przypadku ? A może jest to wymagane tym bardziej, że w projekcie jest ? Jeśli będzie się coś dziać to będzie można zawsze wyjść po drabinie. Do krawędzi dachu jest około 3.20m. Dom parterowy z użytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 23.01.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 u mnie było trochę inaczej bo dach płaski. Też zrezygnowałem z włazu dachowego z dwóch powodów - ewentualne nieszczelności w przyszłości i główny - wnoszenie czegokolwiek na dach byłoby przez dom. Zrobiłem drabinę na elewacji domu od strony najmniej reprezentatywnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Dzień dobry, W trakcie budowy zrezygnowałem z komina (będzie pompa ciepła i rekuperacja). Jestem teraz na etapie dachu i zastanawiam się czy montować wyłaz dachowy. (wykonawca twierdzi, że bez sensu, ale pewnie dlatego, że dla niego byłoby taniej ) Czy jest sens montowania wyłazu w takim przypadku ? A może jest to wymagane tym bardziej, że w projekcie jest ? Jeśli będzie się coś dziać to będzie można zawsze wyjść po drabinie. Do krawędzi dachu jest około 3.20m. Dom parterowy z użytkowym poddaszem. A ten strych nad poddaszem użytkowym to ile ma do kalenicy ? Mam włazy dwa do każdej części dachu i użytkuje je bardzo .Chowam tam skarby rodzinne "przydasie";). Chcesz po drabinie włazić na w/w stryszek ? Po co? Żeby spaść bez powodu? I którędy chcesz wchodzić po tej drabinie ? 3.2 m to niemało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 A ten strych nad poddaszem użytkowym to ile ma do kalenicy ? Mam włazy dwa do każdej części dachu i użytkuje je bardzo .Chowam tam skarby rodzinne "przydasie";). Chcesz po drabinie włazić na w/w stryszek ? Po co? Żeby spaść bez powodu? I którędy chcesz wchodzić po tej drabinie ? 3.2 m to niemało. Tu raczej mowa jest o wyjściu na dach nie na strych. Chyba że na dachu trzymasz "przydasie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Tu raczej mowa jest o wyjściu na dach nie na strych. Chyba że na dachu trzymasz "przydasie" Przepraszam zasugerowałem się poddaszem użytkowym. To prostując mam wyłaz dachowy szklany czyli małe okno dachowe gdzie poprzez strych nad poddaszem kominiarz wychodzi na dach i jakby coś to i ja mogę skorzystać. W takim razie jestem za zrobieniem takiego wyłazy mimo ,że kominów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf88 23.01.2020 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Dokładnie tak. Chodzi oczywiście o wylaz na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.01.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Zrobiłem drabinę na elewacji domu od strony najmniej reprezentatywnej.Ta drabina jest tam na stałe czy jest jakaś wysuwana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina001 07.11.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Dzien dobry Podpinam sie pod temat - jestem na etapie wyboru "akcesorii dachowych". Dach dwuspadowy, 40 stopni, do krawędzi dachu jest około 3-3.2m. W ankiecie inwestycyjniej do wyboru sa: wyłaz dachowy, ława kominiarska, drabinka kominiarska, stopnie kominiarskie, belki drewniane przeciwśniegowe, płotki przeciwśniegowe, haki przeciwśniegowe. Co wg was jest niezbednym minimum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts