BKKWK 24.01.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dzień dobry, mój przyszły sąsiad ma wybudowaną wieki temu stodołę, która stoi w granicy działki. Zapoznałem się już z przepisami o możliwości sytuowania domu w konkretnych odległościach od takiej granicy, jednak nigdzie nie potrafię znaleźć informacji, czy w takiej sytuacji można umieszczać okna w ścianie, która znajdowałaby się mniej niż 4 metry od wspomnianej stodoły. Mam dosyć wąską działkę - 17 metrów, z których 4 muszą być przeznaczone na drogę dojazdową do kolejnej, więc chciałbym "przytulić się" jak najbliżej sąsiada. Okno chciałbym zamontować tylko w jednym pomieszczeniu, jednak wolałbym uniknąć luksferów i mieć możliwość wietrzenia pomieszczenia. Będę wdzięczny za rady i ew. linki do stosownych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 24.01.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Jeśli wieki temu - to jest nie do ruszenia. Stodoła sąsiada może sobie stać spokojnie. Sprawdź czy nie jest zabytkiem. Za to ty budując nowy budynek musisz przestrzegać aktualnych przepisów w kwestii odległości od granicy działki, czyli 4m dla ściany z oknami.Działka 17m nie jest wąska. Dopiero gdy ma poniżej 16m i wtedy można zmniejszyć odległości argumentując to jej "wąskością". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 24.01.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dzień dobry, mój przyszły sąsiad ma wybudowaną wieki temu stodołę, która stoi w granicy działki. Zapoznałem się już z przepisami o możliwości sytuowania domu w konkretnych odległościach od takiej granicy, jednak nigdzie nie potrafię znaleźć informacji, czy w takiej sytuacji można umieszczać okna w ścianie, która znajdowałaby się mniej niż 4 metry od wspomnianej stodoły. Mam dosyć wąską działkę - 17 metrów, z których 4 muszą być przeznaczone na drogę dojazdową do kolejnej, więc chciałbym "przytulić się" jak najbliżej sąsiada. Okno chciałbym zamontować tylko w jednym pomieszczeniu, jednak wolałbym uniknąć luksferów i mieć możliwość wietrzenia pomieszczenia. Będę wdzięczny za rady i ew. linki do stosownych przepisów. nie wazne kiedy była budowana stodoła, i nie wiażen nawet ze stoi w granicy. Możesz budować 4 metry od grnicy działki jesli amsz okna i 3 metry jesli okien nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BKKWK 24.01.2020 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Jeśli wieki temu - to jest nie do ruszenia. Stodoła sąsiada może sobie stać spokojnie. Sprawdź czy nie jest zabytkiem. Za to ty budując nowy budynek musisz przestrzegać aktualnych przepisów w kwestii odległości od granicy działki, czyli 4m dla ściany z oknami. Działka 17m nie jest wąska. Dopiero gdy ma poniżej 16m i wtedy można zmniejszyć odległości argumentując to jej "wąskością". To, kiedy został postawiony budynek sąsiada, nie ma najmniejszego znaczenia. Mogę wtedy dobudować się nawet do niego lub postawić dom w odległości 1,5 metra od niego. Zastanawia mnie tylko, czy, jeśli można postawić dom bliżej niż 4 metry od płotu, ponieważ budynek sąsiada stoi w granicy działki, można montować okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 ja mam działkę 17 m i dom w granicy. Pozwalało na to WZ. Ale oczywiście okna nie mogą byc bliżej niż 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Mogą być luksfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2020 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 autor napisał, że chce mieć możliwość wietrzenia. Nie wiem o jakim typie projektu myśli, ale w jednym z Muratorów opisywano rozbudowę bliźniaka, gdzie projektant wymyślił coś w rodzaju małego wewnętrznego dziedzińca przylegającego do granicy, dzięki któremu okna mogły doświetlać wnętrza w środku domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 24.01.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dzień dobry, mój przyszły sąsiad ma wybudowaną wieki temu stodołę, która stoi w granicy działki. Zapoznałem się już z przepisami o możliwości sytuowania domu w konkretnych odległościach od takiej granicy, jednak nigdzie nie potrafię znaleźć informacji, czy w takiej sytuacji można umieszczać okna w ścianie, która znajdowałaby się mniej niż 4 metry od wspomnianej stodoły. Mam dosyć wąską działkę - 17 metrów, z których 4 muszą być przeznaczone na drogę dojazdową do kolejnej, więc chciałbym "przytulić się" jak najbliżej sąsiada. Okno chciałbym zamontować tylko w jednym pomieszczeniu, jednak wolałbym uniknąć luksferów i mieć możliwość wietrzenia pomieszczenia. Będę wdzięczny za rady i ew. linki do stosownych przepisów. Obawiam się, że nie dość że nie będziesz mógł mieć okna w tej ścianie to jeszcze będzie to musiała być ściana oddzielenia pożarowego. Ja miałem stary drewniany dom sąsiada od lat niezamieszkały w odległości 3 m od granicy i ze względu na przepisy p.poż. musiałem się odsunąć na odległość 12m od jego ściany. A co za tym idzie 9m od granicy. U mnie nie wchodziła w grę ściana oddzielenia pożarowego bo musiałem mieć okna po tej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts