Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w sypialni ?

elusia617

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie ogrzewania podłogowego. Kilka osób mówiło mi że nie stosuje się go w pomieszczeniach gdzie się śpi. Z tego co czytam w artykułach i oglądam na yt to jedni mówią że to nie ma znaczenia a drudzy że kurz się unosi i gorzej się sypia *gorzej oddycha). Czy mógłby ktoś kto ma ogrzewanie podłogowe sypialni mógłby powiedzieć czy jest jakaś różnica?

Czy mógłby ktoś kto ma ogrzewanie podłogowe sypialni mógłby powiedzieć czy jest jakaś różnica?

A ci co mówili, to nie mają?

Kurz, to napędzają kaloryfery wraz z obiegiem powietrza (unosi się nad nimi i opada tam, gdzie się schłodzi).

Do tego kaloryfery są siedliskiem roztoczy i kurzu.

BTW. Właśnie w bloku wymieniają grzejniki. Fotki dla reklamodawców i miłośników grzejników :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415999

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416000

Ale to pewnie z mieszkań niechlujów i brudasów, bo każdy rozsądny człowiek przedmuchuje przed sezonem kalafiory sprężonym powietrzem albo i demontuje i myjką ciśnieniową myje ;)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99&p=7898381&viewfull=1#post7898381

Dwie osoby, które mi mówiły że gorzej się oddycha w nocy mają właśnie podłogówkę, na yt "experci" twierdzą jak powiedziałeś że to nie ma znaczenia, bo kaloryfer bardziej ten kurz podbija. Wpisują temat w google artykuły "mówią" że w sypialni lepiej dać kaloryfer a w reszcie domu podłogówkę, dlatego ile ludzi tyle różnych zdań i nie wiem co mam zrobić.

Dwie osoby, które mi mówiły że gorzej się oddycha w nocy mają właśnie podłogówkę, na yt "experci" twierdzą jak powiedziałeś że to nie ma znaczenia, bo kaloryfer bardziej ten kurz podbija. Wpisują temat w google artykuły "mówią" że w sypialni lepiej dać kaloryfer a w reszcie domu podłogówkę, dlatego ile ludzi tyle różnych zdań i nie wiem co mam zrobić.

Nie rozumiem, co podłoga o temperaturze 25-27C ma do oddychania ?

A te artykuły to sprzed 5 lat, czy dalej ?

Ja mam podłogówkę w sypialni. Jak i w całym domu. Pominąłem tylko i wyłącznie prysznic. Jestem zadowolony, bardzo. Niczego bym nie zmienił. Ale dodam że w sypialni automatyka trzyma 19,5 stopnia, łazienka powyżej 22, w reszcie domu 20 więc podłoga jest chłodniejsza niż u większości. Żona, małe dzieci, wszyscy zadowoleni.

Dzięki wielkie, rozwialiście moje wątpliwości, a pewnie takich jak ja jest wiele. Gdzie są dzieciaczki i każda matka boi się jak to z tym unoszącym się kurzem będzie. Mam nadzieje że ten post pomoże rozwiać wątpliwości innym osobą, które naczytały się jak ja że podłogówka w sypialni to zły pomysł.

Wystarczy przetrzeć mopem . A po domu chodzić wolno bo podnosi się kurz

To prehistoria. 3cm styropianu w podłodze i Parametry wody grzejnej przyjęto tz/tp=55/45°C ma się nijak do dzisiejszych domów.

Czy ktoś pamięta albo słyszał o podlógówce projektowaniej na parametry 55/45 . ?A takiej sytuacji dotyczy opracowanie. U mnie nie przekracza 35 /30. tempertura powierzchni podłogi 24 C max 25 dla powietrza 23 C

Witam

Mam pytanie odnośnie ogrzewania podłogowego. Kilka osób mówiło mi że nie stosuje się go w pomieszczeniach gdzie się śpi. Z tego co czytam w artykułach i oglądam na yt to jedni mówią że to nie ma znaczenia a drudzy że kurz się unosi i gorzej się sypia *gorzej oddycha). Czy mógłby ktoś kto ma ogrzewanie podłogowe sypialni mógłby powiedzieć czy jest jakaś różnica?

Temperaatura zasilanai podłogi to 25-30* od tego niema prawa nic się unosić . Ma 100% podłogówki i jestem zadowolony