budowlany_laik 03.02.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Opomiarowanego ogrzewania nie mam - w zeszłym roku razem z bytowym zużyłem niespełna 10MWh z czego 21% w drogiej strefie. Myślałem, że mniej będziesz miał kWh. U mnie 23% w drogiej za ostatni rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Myślałem, że mniej będziesz miał kWh. W mieszkaniu zużywaliśmy bytowego jakieś 3,5MWh/rok + gaz do płyty. Wiec razem z ogrzewaniem spodziewałem się 10MWh. Na ogrzewanie pewnie trochę mi spadnie wraz z wygrzaniem domu, za to bytowe jeszcze wzrośnie, bo żona suszy mi głowę o suszarkę kondensacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 W skrócie, to nie mam PV, ani PC (chyba, że za taką uznać klimę). Opomiarowanego ogrzewania nie mam - w zeszłym roku razem z bytowym zużyłem niespełna 10MWh z czego 21% w drogiej strefie. Ceny podstaw swoje. Alternatywą w domu grzanym prądem (a tym bardziej PC) dla płaszcza wodnego w hybrydzie jest zwykły kominek bez płaszcza (a jeszcze lepiej piec z użą akumulacją). Co najmniej dwa razy to już pisałem. Dołożenie drugiego źródła do podłogówki jest bardzo drogie (nie tylko sam kominek jest droższy, ale wymusza mieszacz, bufor, dodatkowe pompy i sterowanie) i nigdy się nie zwróci nawet, jak ktoś ma drewno za darmo. Zastanawiające ,że dwa produkty OZC nie figurują w twoim ekonomicznym grzaniu bo oto tu przecież chodzi.Wybacz ale z ekonomicznego punktu widzenia klimę wpisywać jako element ekonomiczny - grzewczy to chyba jakieś nieporozumienie.No chyba ,że zamieniasz tam w tym swoim procesie jakieś energie w drugie by tanio -ekonomicznie grzać. Gdzieś się rozjeżdżamy w dopasowaniu KZPŁW -hybrydowego w ekonomicznym aspekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Zastanawiające ,że dwa produkty OZC nie figurują w twoim ekonomicznym grzaniu bo oto tu przecież chodzi. Wiesz, co to OZC? PC i PV bez dopłat są przeciwieństwem ekonomii. Jak ktoś ma tanie drewno, to prosta koza/kominek byłyby opłacalnymi OZE gdyby nie to, że nie mogą być jedynym źródłem ciepła. A jako dodatkowe przyniosą za mało oszczędności by zwrócić nakłady inwestycyjne i koszty kominiarza. Mogę tylko powtórzyć: "Jeżeli ktoś montuje klimę - bo i tak chce chłodzić, jeżeli ktoś montuje kozę - bo i tak musi być dla klimatu, to takich kosztów inwestycyjnych nie ma co rozważać pod kątem opłacalności. Skoro te urządzenia będą i tak, to pieniądze i tak zostaną wydane. Zostaje kwestia czy warto dopłacać do jakichś bajerów w tych urządzeniach (np. możliwość palenie pelletem czy klima działająca z wysokim COP przy -20*) - tu już zaczyna się pytanie o opłacalność dopłaty." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Wiesz, co to OZC? PC i PV bez dopłat są przeciwieństwem ekonomii. Jak ktoś ma tanie drewno, to prosta koza/kominek byłyby opłacalnymi OZE gdyby nie to, że nie mogą być jedynym źródłem ciepła. A jako dodatkowe przyniosą za mało oszczędności by zwrócić nakłady inwestycyjne i koszty kominiarza. Mogę tylko powtórzyć: "Jeżeli ktoś montuje klimę - bo i tak chce chłodzić, jeżeli ktoś montuje kozę - bo i tak musi być dla klimatu, to takich kosztów inwestycyjnych nie ma co rozważać pod kątem opłacalności. Skoro te urządzenia będą i tak, to pieniądze i tak zostaną wydane. Zostaje kwestia czy warto dopłacać do jakichś bajerów w tych urządzeniach (np. możliwość palenie pelletem czy klima działająca z wysokim COP przy -20*) - tu już zaczyna się pytanie o opłacalność dopłaty." No inteligentnie wyłapałeś moje OZC. Przepraszam za pomyłkę ale takie Twoje doświadczenie wybaczy taki błąd tym bardziej ,że wiemy o czym piszemy. Przypomnę przy okazji. Można pokusić się natomiast o wskazanie urządzeń pozyskujących “zieloną energię”, które są obecnie najbardziej popularne i dostępne w zasadzie dla każdego. Należą do nich przede wszystkim: panele fotowoltaiczne, kolektory słoneczne, pompy ciepła, turbiny wiatrowe, turbiny wodne. Ciekawe jakie jest Twoje rzeczywiste OZC [h=3]OZC czyli obliczenie zapotrzebowania na ciepło[/h] Tak z ciekawości bo masz klimę Tak Ci wyszło z OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Ciekawe jakie jest Twoje rzeczywiste OZC Masz w DB. Tak z ciekawości bo masz klimę Tak Ci wyszło z OZC? To może tym razem wytłuszczę: "Jeżeli ktoś montuje klimę - bo i tak chce chłodzić, jeżeli ktoś montuje kozę - bo i tak musi być dla klimatu, to takich kosztów inwestycyjnych nie ma co rozważać pod kątem opłacalności. Skoro te urządzenia będą i tak, to pieniądze i tak zostaną wydane. Zostaje kwestia czy warto dopłacać do jakichś bajerów w tych urządzeniach (np. możliwość palenie pelletem czy klima działająca z wysokim COP przy -20*) - tu już zaczyna się pytanie o opłacalność dopłaty" Ale faktycznie jest jeszcze jeden aspekt - bez klimy i/lub kozy nie zmieściłbym się w limicie EP. Tyle, że koza mnie razem z kominem, klinkierem , doprowadzeniem powietrza kosztowała <5k zł. A nie ze 30k, jak wyszedłby hybrydowy z płaszczem, kominem, buforem, pompami itd. Za 25k różnicy mam prąd do grzania na kilkanaście lat uwzględniając ceny standardowe i ich wzrost. A jakby palić peletem, to cena kWh jest niewiele niższa, niż z prądu w g12 i nawet wyższa niż w g12as. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.02.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Panowie, proszę się trzymać tematu.Przypomnieć jaki dylemat miał autor wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Panowie, proszę się trzymać tematu. Przypomnieć jaki dylemat miał autor wątku? Gościu z doświadczeniem wali argumentami niemerytorycznymi to mus mu wtórować jak nie ma innego dojścia by KZPŁW hybrydowy jaki w założeniach miał autor stał się w części , małej ale stał jak jeden ze składowych OZE. Nie ma PC,PV,wiatraków i KS ma klime i prąd.Ekonomicznie wychodzi mu ,że lepiej jak wyżej pokazany prze zemnie jako przykład, kominek. To mu odpowiadam i nadal mnie nie przekonał co do istoty problemu autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.02.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Gościu /cyt./ wali /cyt./, iż bez sensu jest dublowanie rozbudowanych systemów grzewczych.Masz w swoim domu kocioł gazowy, kominek z płaszczem, solary i grzałkę w zbiorniku cwu, a w najbliższym czasie masz zamiar dołożyć PV i pompę ciepła. Coś pominąłem?Nie pytaj wiec innych, tylko sam, na swoim przykładzie, przekonaj do ekonomiki tego rodzaju rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Gościu /cyt./ wali /cyt./, iż bez sensu jest dublowanie rozbudowanych systemów grzewczych. Masz w swoim domu kocioł gazowy, kominek z płaszczem, solary i grzałkę w zbiorniku cwu, a w najbliższym czasie masz zamiar dołożyć PV i pompę ciepła. Coś pominąłem? Nie pytaj wiec innych, tylko sam, na swoim przykładzie, przekonaj do ekonomiki tego rodzaju rozwiązania. Nie lubię z Tobą dyskutować (zmieniam to ale nie lobię ) tym bardziej ,że jak można dyskutować z kimś i przedstawiać argumenty o ewentualnej zmianie jak się to jeszcze nie dokonało. Temat w który ścierają argumenty już teraz ekonomiczne, był stricte o post nr 1.Odeszło to j/z w bok bo są na FM ci którzy mają najlepiej rozwiązane bez użycia KZPŁW - hybrydowego jak w temacie ekonomiczne aspekty grzania innymi źródłami ciepła. Choć nie widzę i nie przekonuje manie klimy czy całej elektryki cieplnej ,przedstawiam co w starym domu by mi zmieniło zastosowanie w/w kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Ekonomicznie wychodzi mu ,że lepiej jak wyżej pokazany prze zemnie jako przykład, kominek. Podaj koszty rozbudowy systemu z kotłem elektrycznym o kominek hybrydowy z płaszczem i wykaż, kiedy ten nakład się zwróci w porównaniu ze zwykłym kominkiem i/lub piecokominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Podaj koszty rozbudowy systemu z kotłem elektrycznym o kominek hybrydowy z płaszczem i wykaż, kiedy ten nakład się zwróci. Pytasz mnie o rzecz bardzo nieistotną jak dla mnie.Nie interesuje mnie kocioł elektryczny bo nie jest w OZE. Tym bardziej koszt jego rozbudowy bo to inny temat ogrzewania.Wiele urządzeń ma długie nieprzewidywalne koszty i nakład za ich użytkowanie.Licz sobie jak chcesz. Ja w swoim domu mam i chce poprawić błędy przeszłości stosując bardziej ekonomiczne urządzenia. To ,że nie rozumiesz tego i jako argumenty piszesz j/w ,zostawiam tobie bo tak znamienitej i doświadczonej osoby nawracać nie mam zamiaru.Nie wliczałem w poprawę kotła elektrycznego to wybacz nie mam co wyliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Takie tam. Po obejrzeniu filmu stwierdzam, że nie ma sensu tego urządzenia montować w normalnych przypadkach. Kominek hybrydowy kosztuje ok. 16-17 tys zł z 23% VAT. Ile kosztuje cała dodatkowa oprawa instalacyjna w przypadku połączenia z wodną podłogówką? + 10.000 zł? Wizja ognia z pelletu ŻADNA. Co to jest ?? Koszty ogrzewania w którymś przykładzie 3 tony pelletu po 900 zł = 2.700 zł. Podobnie jak bezobsługowym kotle kondensacyjnym który kosztuje 5-10 tys. zł. Do tego obsługa - trzeba kupić i wnieść do dom 3 tony pelletu a później jeszcze go wsypać do zasobnika - widać tez na filmie jak to się robi wsypując worek na +150cm lub wyżej. Facet ma teraz może 40 lat a drugi +60 , jak będą mieli po +75 to będzie im się chciało wsypywać? Kominek hybrydowy ma dwie zalety - rozpalanie pelletu i rozpalanie drewna (w zasadzie to jedna zaleta) oraz podtrzymywanie oknia w czasie nieobecności w domu. Ale rozpalanie drewna jest od dołu czyli nie jest eko Jest też negatywna opinia użytkownika na temat palenia w normalnym kominku - gaśnie i jest zimno i trzeba dokładać i dlatego zamontował taki hybrydowy. PS Jest to moja osobista opia i nikogo do niczego nie namawiam ani nie zniechęcam Nie posiadam KZPŁW ani kominka hybrydowego ani pelletowego. Edytowane 3 Lutego 2020 przez d7d PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Pytasz mnie o rzecz bardzo nieistotną jak dla mnie.Nie interesuje mnie kocioł elektryczny bo nie jest w OZE. Nie dyskutujemy tutaj o Twoich maniach czy fobiach, tylko o Nie - nawet zdecydowanie nie. Ponieważ planuję fotowoltaikę rozważam grzanie elektryczne (niski koszt kotła) albo pompę ciepła (ale tu nie jestem pewiem czy buidżet mi się zepnie) To jego budżet ma się spiąć, więc poprzyj swoją deklarację wiary w opłacalność takiego rozwiązania wyliczeniami. Do tego czasu z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 03.02.2020 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Gościu /cyt./ wali /cyt./, iż bez sensu jest dublowanie rozbudowanych systemów grzewczych. Masz w swoim domu kocioł gazowy, kominek z płaszczem, solary i grzałkę w zbiorniku cwu, a w najbliższym czasie masz zamiar dołożyć PV i pompę ciepła. Coś pominąłem? Nie pytaj wiec innych, tylko sam, na swoim przykładzie, przekonaj do ekonomiki tego rodzaju rozwiązania. Zależy co i jak. Mam kominek, pellet, solary, PV i grzałkę w buforze. Mi się opłaca. Jak padnie pellet to będzie gutnówka, a gdzie kalafiory klimakonwertery. Jak policzę tak jak niektórzy to w tym roku PV praktycznie się "zwrócą". Trzeba mieć łeb na karku. Gazu nie mam bo to przeżytek. Już dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.02.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Nie dyskutujemy tutaj o Twoich maniach czy fobiach, tylko o To jego budżet ma się spiąć, więc poprzyj swoją deklarację wiary w opłacalność takiego rozwiązania wyliczeniami. Do tego czasu z mojej strony EOT. Co mam wyliczyć? Tak jak Ty tabelki z sieci ? Komu te wyliczanki mają służyć ? Pytkowi ? Pytek pytał: Do nowobudowanego domu szukam kominka z płaszczem wodnym (tak do 8kW najlepiej). z lenistwa myślałem o kominku na pellet ale czasami lubię popatrzeć na płonące drewno... Gdzieś widziałem kominki hybrydowe - na pellet z możliwością palenia drewnem. Czy ktoś ma? podzieli się opiniami/wrażeniami? Coś podpowie, poleci? Podałem przykłady i jak inni sobie z tym radzą opowiadają. To wiedza praktyków którzy mają i doświadczają to urządzenie. Posłużę twoimi ideologiami............ manie,fobie nie związane z tematem topiku bo masz klimę i elektrykę.To co możesz powiedzieć o kominku hybrydowym. Tak jak ja sieć.Co mam mu wyliczyć na twoich kolubrynach bez użycia KZPŁW - hybrydowego? Podałem przykład ,ze może w w/w kominku palić drewnem bo chce klimatu .Znalazłem kominek dla Ekoprojektu. To puszczasz tu bo prosiłem o coś innego wyliczanki jak ci ciepło i dobrze bez kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokee 04.02.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 heh. 4 strony wątku a konkretnych odpowiedzi na moje pytania też może ze 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Temat kontrowersyjny więc nie masz się co dziwić.Ci co maja i są zadowoleni to chwalą. Ci co nie maja takiego rozwiązania to widzą to zupełnie inaczej.Ja Tobie dobrze radzę a decyzja należy do Ciebie.Zrób kalkulację ekonomiczną i rozważ częstotliwość rozpalania kominka dla przyjemności oglądania wizji ognia.Spalanie pelletu nie ma żadnej wizji ognia. PS Obecnie masz kominek i często rozpalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.02.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Jaki zaraz kontrowersyjny. Po prostu niektórzy piszą nie na temat.Padły konkretne pytania i pytek nawet z tych 4 postów o których pisze ma już szczątkowa wiedzę (ale ma) na temat kominka hybrydowego z płaszczem wodnym, jak i czym palić , że nie będzie priorytetowym źródłem pozyskiwania ciepła , że chce palić biomasą i drewnem sezonowanym . W ciągu zdarzeń i podpowiedzi dowiedzieliśmy się także ,że może zmienic zdanie i czy jest sens łączyć kominek z płaszczem wodnym z ogrzewaniem podłogowym? czy lepiej nie pchac się w to i kupić kominek bez płaszcza wodnego? Niezdecydowanie doprowadziło ,że chce jeszcze zastosować : planuję fotowoltaikę rozważam grzanie elektryczne (niski koszt kotła) albo pompę ciepła (ale tu nie jestem pewiem czy buidżet mi się zepnie) Połączyc to chyba w jeden system z KZPŁW lub bez PW - hybrydowym ma sens nawet gdyby aspekt ekonomiczny był zachwiany.Dlaczego ? Bo nie tylko ekonomia rządzi w naszych marzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Jeżeli Autor tematu chciałby dzięki takiej instalacji zrealizować swoje marzenie o montażu takiej instalacji to niech montuje.Będzie zadowolony, przynajmniej na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts