AnetaZu 28.01.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Witam, posiadam działkę rolną ok 12 ar - łąka, III i IV kl. Nie jestem rolnikiem. Działka nie ma dostępu do drogi, dlatego napisałam o możliwość wykupu, bądź służebności niewielkiego kawałka na drogę konieczną do właściciela czyli gminy. Niestety dostałam odmowę, gdyż nie ma planu zagospodarowania - zatwierdzone jest studium na którym, nie przewidziano drogi do mojej działki... Do drogi wew. gminnej dzieli mnie jedna niewielka działka gminna nie przeznaczona do sprzedaży ani pod zabudowę - oznaczona jako strefa buforowa.? Pisać o zmianę przeznaczenia mojej działki - pod zabudowę i wnioskować o drogę ponownie? Bardzo proszę o podpowiedzi, chcę zdążyć coś zdziałać zanim zatwierdzą mpzp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 28.01.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 co przewiduje studium dla twojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaZu 29.01.2020 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) co przewiduje studium dla twojej działki? Zdaje się że jest to strefa strefa zieleni i wód powierzchniowych, skoro dostałam odmowę z miasta dotyczącą drogi - mam pisać do sądu o ustanowienie służebności? Edytowane 29 Stycznia 2020 przez AnetaZu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 29.01.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 twój wniosek o zmianę planu zostanie odrzucony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaZu 30.01.2020 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Z pewnością, ale co w takim razie mozna zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 30.01.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 a co byś chciała zrobić na tej działce? budować dom? raczej poszukaj innej działki. możesz wnioskować o zmiana studium a potem planu, i może się to powieść, taka zmiana może trwać od 2 do 20lat, przeciętnie 8-10. ale wcale nie musi zakończyć się po twojej myśli; strefa zieleni i wód powierzchniowych zapewne obejmuje większy obszar i samej twojej działki urbaniści z tego nie wyłączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie ma planu - nie ma co zmieniać.Studium nie jest aktem prawa miejscowego i nie ma żadnego znaczenia dla właściciela działki. To jedynie wytyczne dla gminy przy sporządzaniu MPZP.Droga konieczna nie jest uzależniona od zapisu MPZP - do łąki czy lasu też trzeba dojechać.Wniosek o ustanowienie drogi koniecznej złożyłeś w sądzie rejonowym? Czy tylko jakieś pisemko dostarczyłeś gminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaZu 31.01.2020 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Nie ma planu - nie ma co zmieniać. Studium nie jest aktem prawa miejscowego i nie ma żadnego znaczenia dla właściciela działki. To jedynie wytyczne dla gminy przy sporządzaniu MPZP. Droga konieczna nie jest uzależniona od zapisu MPZP - do łąki czy lasu też trzeba dojechać. Wniosek o ustanowienie drogi koniecznej złożyłeś w sądzie rejonowym? Czy tylko jakieś pisemko dostarczyłeś gminie? Pisałam do gminy o możliwość wykupu pasa z przeznaczeniem na drogę konieczną - odpowiedź odmowna, sądu jeszcze nie poruszałam, więc będę działać dziękuję za odpowiedź, tego mi było trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaZu 31.01.2020 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 a co byś chciała zrobić na tej działce? budować dom? raczej poszukaj innej działki. możesz wnioskować o zmiana studium a potem planu, i może się to powieść, taka zmiana może trwać od 2 do 20lat, przeciętnie 8-10. ale wcale nie musi zakończyć się po twojej myśli; strefa zieleni i wód powierzchniowych zapewne obejmuje większy obszar i samej twojej działki urbaniści z tego nie wyłączą. Nie chcę szukać innej. Tak, budowa może kiedyś... teren się powiększa, wokół powstają domki jak grzyby po deszczu.. moją działkę od najbliższych zabudowań dzieli po jednej działce ok 15 ar z dwóch stron. Następnie stoi tam duża firma, domy jednorodzinne i nawet szeregówka), pozostałe dwie to pole i nieduża rzeka (potok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotelany 09.02.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Nie chcę szukać innej. Tak, budowa może kiedyś... teren się powiększa, wokół powstają domki jak grzyby po deszczu.. moją działkę od najbliższych zabudowań dzieli po jednej działce ok 15 ar z dwóch stron. Następnie stoi tam duża firma, domy jednorodzinne i nawet szeregówka), pozostałe dwie to pole i nieduża rzeka (potok). Jeżeli chcesz mieć szansę na wybudowanie tam domu, to pilnuj ogłoszeń o zmianie studium. Wbrew temu co ktoś wyżej napisał, dla ciebie jako właściciela studium to obecnie najważniejszy dokument. Musisz dopilnować, by zmiana studium ustaliła budowlane przeznaczenie twojej działki. Jak tylko zaczną się prace nad zmianą studium, co może nastąpić za rok, 10 albo i 20 lat, pisz wnioski o zmianę przeznaczenia działki. Chodź na spotkania i konsultacje. Bez zmiany studium nigdy nie zostanie uchwalony plan pozwalający na zabudowę twojej działki. I odpuść sobie ustanawianie drogi koniecznej, w tej chwili to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaZu 10.02.2020 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeżeli chcesz mieć szansę na wybudowanie tam domu, to pilnuj ogłoszeń o zmianie studium. Wbrew temu co ktoś wyżej napisał, dla ciebie jako właściciela studium to obecnie najważniejszy dokument. Musisz dopilnować, by zmiana studium ustaliła budowlane przeznaczenie twojej działki. Jak tylko zaczną się prace nad zmianą studium, co może nastąpić za rok, 10 albo i 20 lat, pisz wnioski o zmianę przeznaczenia działki. Chodź na spotkania i konsultacje. Bez zmiany studium nigdy nie zostanie uchwalony plan pozwalający na zabudowę twojej działki. I odpuść sobie ustanawianie drogi koniecznej, w tej chwili to bez sensu. Właśnie studium zostało zatwierdzone chyba w 2017, teraz są w trakcie zatwierdzania planu i wstrzymali wydawanie WZ. Moje wnioski o zmianę studium teraz nic nie dadzą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotelany 10.02.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Właśnie studium zostało zatwierdzone chyba w 2017, teraz są w trakcie zatwierdzania planu i wstrzymali wydawanie WZ. Moje wnioski o zmianę studium teraz nic nie dadzą ??? Na pewno nie. Zmiana studium to taki sam proces jak zmiana planu zagospodarowania, z tą różnicą, że plan sporządza się na podstawie studium i dlatego plan można co kilka lat zmieniać a studium nie. Jeśli studium uchwalono w 2017, to moim zdaniem nie ma szans by zmieniono je prędzej niż za jakieś 10 lat. A i wtedy nie masz żadnej gwarancji, że zmiana będzie dla ciebie korzystna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts