Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacje - czy wystarczające na dom energooszczędny?

Jeremies

Recommended Posts

Mam ofertę na wykończenie obecnego SSO do SSZ. I do tego przyrzeczenie, że osiągnę standard energooszczędny :confused:

Posadzki: izolacja 12cm styropian EPS100

Dach: wełna mineralna 30cm z lambdą poniżej 0,040

Elewacje: styropian EPS70 gr. 20cm z lambdą 0,040

Jak dla mnie powinno przynajmniej być tak:

Posadzki: izolacja 12cm styropian EPS100 // grafitowy

Dach: wełna mineralna 30cm z lambdą poniżej 0,035

Elewacje: styropian grafitowy gr. 20cm z lambdą 0,033 lub mniej

Proszę o opinię bo cena już jest kosmiczna a gdzie jeszcze dopłata za "ulepszenia".

Mam ofertę na wykończenie obecnego SSO do SSZ. I do tego przyrzeczenie, że osiągnę standard energooszczędny :confused:

Proszę o opinię bo cena już jest kosmiczna a gdzie jeszcze dopłata za "ulepszenia".

Tak z ciekawości wpisz sobie te dano do kalkulatorka http://cieplowlasciwie.pl/start i tam Ci napiszą czy masz energooszczędny a może średnio energooszczędny itp. bo nie dla każdego to to samo.

Edytowane przez Pytajnick

teraz jest zimowa promocja na styropiany,np swisspor lambda white 20 cm 0.031 w cenie 200 zl/m3 , a swisspor max fasada 0.032 za niecałe 150 zl/m3,

ja zamówiłem knaufa etixx po 205.5 zl/m3 20 cm 0.031 , czekam na dostawę .

Nie ma co się zastanawiać nad białym styropianem, zrobić raz a dobrze.

Na podłogę zamówiłem termoorganikę gold coś tam grafit EPS 100 lambda 0.031 a do garażu EPS150 też termoorganiki.

• 2 weeks później...
Gość Arturo72
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ustalić warstwy posadzki? Chodzi mi raczej o grubość i prawidłowość (kolejność) warstw.

[ATTACH=CONFIG]440519[/ATTACH]

Zależy jak leży :)

Gdybym to ja budował to byłoby 20cm izolacji na betonie

a jastrych 10cm :)

A mam tak :

Scan0004 (1).jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Masakra. Po co ta stopa pseudofundamentowa pod ścianami? W jakim celu 20 cm styroduru pod płytą?

Nie XPS tylko EPS 200 :)

W jakim celu aż tyle czy wogole w jakim celu?

W celu odizolowania domu od gruntu i likwidacji mostków cieplnych, druga sprawa, dla większej pojemności cieplnej domu jest pod a nie nad :)

Pod ścianami to zabezpieczenie na szkody górnicze,pod domem fedruja węgiel na haldy bo PIS ma układ z Putinem czyli zniszczenie Polski i UE :D

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Pod płytę daje sie 10cm, lepiej dac 15-20 na płycie [pod wylewkę która akumuluje ciepło a nie płyta

Jestem innego zdania, specjalnie nie chciałem dać izolacji na płytę, żeby zwiększyć akumulacje.

Witaj. W moim projekcie mam dokładnie te same wytyczne co do izolacji.

Na cieplowlasciwie wychodzi mi kolo 75-80 kWh/m2 tylko ze tam wpisujesz sama grubość izolacji bez jej parametrów. Według tej strony wychodzi ze jest to domek srednioenergooszczedny.Sam nie wiem jak to się zmieni po zastosowaniu izolacji z najwyższymi parametrami. W projekcie mam 77kwh/m2.

Jedyne nad czym myśle to zastosowanie grubszej izolacji podłogi na gruncie.

• 3 weeks później...

Kilka dni temu rozmawiałem z szefem firmy wykonującej (prawdopodobnie) stan deweloperski domu. Na moje pytanie czemu na fasadę nie jest proponowany styropian grafitowy usłyszałem, że z punktu widzenia izolacji cieplnej nie ma dużej różnicy pomiędzy styropianem białym (lambda 0,040) a grafitowym (0,033 lub niżej) :wtf:. Według mojego kierbuda - wynika to z faktu, że łatwiej obrobić biały a z grafitowym trzeba kilka minut więcej poświęcić.

Na podłogę mam oferowany EPS100 a jako że firma pracuje z Termoorganiką to jedyny jaki mi u nich wychodzi to GOLD (jakie są o nim Wasze opinie?).

teraz jest zimowa promocja na styropiany,np swisspor lambda white 20 cm 0.031 w cenie 200 zl/m3 , a swisspor max fasada 0.032 za niecałe 150 zl/m3,

ja zamówiłem knaufa etixx po 205.5 zl/m3 20 cm 0.031 , czekam na dostawę .

Nie ma co się zastanawiać nad białym styropianem, zrobić raz a dobrze.

Na podłogę zamówiłem termoorganikę gold coś tam grafit EPS 100 lambda 0.031 a do garażu EPS150 też termoorganiki.

Chyba ostatni dzwonek na kupno styropianu przed sezonem, wczoraj właśnie przyjechał do mnie swisspor 0,032.

Gdybym ja się teraz budował to dałbym podłoga, dach - 40-50cm, ściany 30cm. Lub mniej jeśli już pir obłaskawili z tynkiem.

Obłaskawili https://www.izolacjepir.pl/pdf/DOP/ETICS/Wytyczne-dla-ETICS-System-ocieplen-termPIR.pdf

Tylko ja nakupiłem styropianu za wcześnie, bo tak miałbym PIR na ścianie min. 16cm

Takie jeszcze pytanie w kwestii izolacji podłogi

1/ Posadzki

obecnie podłoga na gruncie - mam 20cm do wykonania --> zgodnie z projektem na to ma być folia, styropian EPS 100 gr. 2 x 6cm, jastrych 6cm (ogrzewanie podłogowe) i gres (ew, panele)

Jakie materiały polecacie np. zamiast folii - papę a jeśli zostac przy folii to jaka grubość? No i kwestia styropianu - EPS 100 wykonawca proponuje Termoorganikę EPS 100 GOLD dach-podłoga - może lepiej zmienić na grafitowy Termonium Plus EPS100?