Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do domu

LukiElLuki

Recommended Posts

bo jest i pomaga. Jak wszystko może się zepsuć i zużyć. Dotyczy to zarówno Pompy Ciepła, Pieca gazowego, grzałki elektrycznej... Niestety w przypadku awarii drogiego sprzętu koszty naprawy idą w tysiące PLN.

Zawsze też można kupic najtańsze konwektory czy frelki z allegro i płacić 1500pln/ miesiąc w sezonie zimowym :wiggle:

grzejnik kosztuje 200 zł i ma trwałosc 50 lat a PC kosztuje 20 tys wymaga serwisu i po 20 ltach idzie na śmietnik ale nie to jest to samo weź się póknij

Edytowane przez Elfir
słownictwo!

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grzejnik kosztuje 200 zł i ma trwałosc 50 lat a PC kosztuje 20 tys wymaga serwisu i po 20 ltach idzie na śmietnik ale nie to jest to samo weź się póknij

a gdzie ja ci napisałem ze to jest to samo? Naucz się czytać ze zrozumieniem.

jedno i drugie zasilane są prądem, jedno i drugie mają tylko jeden cel tzn ogrzac twój dom. Grzałka może się przepalic pompa ciepła ulec awarii. tyle

Taki dom na rok bedzie miał zapotrzebowanie na energie na ciepło i cwu w okolicach 15MWh . Jak autor założy Pv 10Kwp to zapotrzebowanie spadnie na 5-6 MWh /rok a to już jest do przełknięcia grzejąc prądem. Zresztą skoro dom jest już wybudowany to znaczy ze dostał pozwolenie na budowe. W projekcie musi byc opisany proponowany system ogrzania domu. Do autora tematu: co tam wpisali?

Edytowane przez Elfir

Panele, mimo szeroko zakrojonej propagandy są miernym produktem, który na dodatek co rok traci na i tak małej wydajności, by po upływie lat 15 przestać działać. Wspomnę jeszcze o awariach i uszkodzeniach, których może doświadczyć w każdych warunkach eksploatacyjnych.

Ty tak na poważnie? :lol2:

Interesujące jest, jak można być zwolennikiem tego, co jest w posiadaniu innych ? Panele, mimo szeroko zakrojonej propagandy są miernym produktem, który na dodatek co rok traci na i tak małej wydajności, by po upływie lat 15 przestać działać. Wspomnę jeszcze o awariach i uszkodzeniach, których może doświadczyć w każdych warunkach eksploatacyjnych.

.

I kury za domem przestają jaja znosić :) :)

Olać sprawę pomp ciepła paneli itp bo nie startuj bez 60 tys , kupić porządny kocioł na ekogroszek w 5-tej klasie za 7 tysi i grzać za grosze , co nie jest zabronione to jest dozwolone , obsługa takiego kotła np skam-pv to 1 minuta co miesiąc na czyszczenie bo to potyrlanie dwiema wajchami i tyle oraz raz w tygodniu zasypać zasyp ależ mi to wysiłek i filozofia a cała ta kasa wyłożyć na docieplenie lub upiększenie domu ,

Olać sprawę pomp ciepła paneli itp bo nie startuj bez 60 tys , kupić porządny kocioł na ekogroszek w 5-tej klasie za 7 tysi i grzać za grosze , co nie jest zabronione to jest dozwolone , obsługa takiego kotła np skam-pv to 1 minuta co miesiąc na czyszczenie bo to potyrlanie dwiema wajchami i tyle oraz raz w tygodniu zasypać zasyp ależ mi to wysiłek i filozofia a cała ta kasa wyłożyć na docieplenie lub upiększenie domu ,

we Wrocławiu mamy ustawę antysmogową. Na chwile obecną nie można montowac kotłów na paliwa stałe od 2028 zakaz palenia jakimikolwiek paliwami stałymi oprócz gazu i lekkiego opału.

https://www.wroclaw.pl/srodowisko/o-uchwale-antysmogowej

wczesniej czy pozniej pozostałe miasta też wprowadzą

Edytowane przez Karasso

Ogólnie to był mój pierwszy pomysł i stwierdziłem że najbardziej ekologiczny + najmniejsze koszty miesięcznie, ale trochę zgłupiałem jeśli chodzi o ceny pomp ciepła, są za 8, są za 30tyś i nie mam pojęcia, która powinna być do takiej instalacji ;)

Gdzie jak gdzie, ale we Wrocku i okolicach to na pewno jest się kogo zapytać o ofertę w temacie PC.

Za 8k to do takiego domu PC PW nie kupisz. Ja na połowę mniejszy domek o wiele lepiej ocieplony mam wycenę za kompletną kotłownię i PC 6kW - 22,500 najtańszą a najwyższą 32 000.

We Wrocławiu jest drogo i za 35k pln wątpie że uda mu się znaleźć porządną ekipę która mu całą instalację z kotłownią wykona do tak dużego domu. Co innego jakby to było 100m2 a tam jest 180. Sama porządna pompa w okolicach 12 kw to według cen internetowych oklice 24k PLn do tego instalacja robocizna podłączenie. Sam próbowałem ugryźć temat i pompy i reku i temat jak na razie odpuściłem i skupiam się na darmowym prądzie do zasilenia grzejników.

We Wrocławiu jest drogo i za 35k pln wątpie że uda mu się znaleźć porządną ekipę która mu całą instalację z kotłownią wykona do tak dużego domu. Co innego jakby to było 100m2 a tam jest 180. Sama porządna pompa w okolicach 12 kw to według cen internetowych oklice 24k PLn do tego instalacja robocizna podłączenie. Sam próbowałem ugryźć temat i pompy i reku i temat jak na razie odpuściłem i skupiam się na darmowym prądzie do zasilenia grzejników.

niekoniecznie https://www.youtube.com/watch?v=gyr6qlILFL0 zerknij na notatki pod filmikiem i na cały kanał

widziałem już tych panów. Wszystko fajnie i pięknie tylko nigdy w życiu nie wezmę i nikomu nie polecam wzięcia kogoś nie z mojego miasta albo okolicy do takiej roboty. Chodzi mi tylko i wyłącznie o serwis. A że już taki błąd popełniłem bo kupiłem okna w brzesku będąc z Wrocławia ( połasiłem się o pare PLN ) to wiem jak wygląda serwis " na odległość" Jak możesz polec kogoś z Wrocławia

Hm to bardzo dużo albo masz dom o powierzchni 350m2 +6 osób albo kopalnię bitkojnów, skąd takie zużycie?

Odniosłem się do domu z pierwszego postu, czyli 180m2 plus 12cm styro na elewacji i propozycji zbilansowania prądu pv.

Ja aktualnie zużywam 10tys kWh na rok za całość i płaciłem 3200zł z faktur.

widziałem już tych panów. Wszystko fajnie i pięknie tylko nigdy w życiu nie wezmę i nikomu nie polecam wzięcia kogoś nie z mojego miasta albo okolicy do takiej roboty. Chodzi mi tylko i wyłącznie o serwis. A że już taki błąd popełniłem bo kupiłem okna w brzesku będąc z Wrocławia ( połasiłem się o pare PLN ) to wiem jak wygląda serwis " na odległość" Jak możesz polec kogoś z Wrocławia

no u nich pc wychodzi 8 tys a nie 30 tys ta różnica to nie jest parę złotych poza tym jeżdżą do Krakowa to może do Wrocławia też się wybiorą. Na razie nie widziałem niezadowolonych z ich usług.

Odniosłem się do domu z pierwszego postu, czyli 180m2 plus 12cm styro na elewacji i propozycji zbilansowania prądu pv.

Ja aktualnie zużywam 10tys kWh na rok za całość i płaciłem 3200zł z faktur.

Spore zużycie ale koszt super czyżby Tauron gliwicki?

Spore zużycie ale koszt super czyżby Tauron gliwicki?

Tauron gliwicki.

A wychodzi, że mogę mieć jeszcze taniej :) Tylko opłaty stałe do góry pójdą, jednak cena za kWh to zrównoważy i da troszkę oszczędności przy ogólnym rozrachunku.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&p=7903023&viewfull=1#post7903023

Edytowane przez klaudiusz_x