gawel 30.01.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) bo jest i pomaga. Jak wszystko może się zepsuć i zużyć. Dotyczy to zarówno Pompy Ciepła, Pieca gazowego, grzałki elektrycznej... Niestety w przypadku awarii drogiego sprzętu koszty naprawy idą w tysiące PLN. Zawsze też można kupic najtańsze konwektory czy frelki z allegro i płacić 1500pln/ miesiąc w sezonie zimowym grzejnik kosztuje 200 zł i ma trwałosc 50 lat a PC kosztuje 20 tys wymaga serwisu i po 20 ltach idzie na śmietnik ale nie to jest to samo weź się póknij Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Elfir słownictwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 a po co tam pc i wodny układ ? jaka jest idea wywalenia 20*30 tys na pc żeby oszczędzać prąd który jest za darmo jakoś nie rozumiem :confused::confused: Na ten dom zabraknie 20kkWh z bytowym i CWU. A to już są duże koszty przy zakupie pv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 31.01.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) grzejnik kosztuje 200 zł i ma trwałosc 50 lat a PC kosztuje 20 tys wymaga serwisu i po 20 ltach idzie na śmietnik ale nie to jest to samo weź się póknij a gdzie ja ci napisałem ze to jest to samo? Naucz się czytać ze zrozumieniem. jedno i drugie zasilane są prądem, jedno i drugie mają tylko jeden cel tzn ogrzac twój dom. Grzałka może się przepalic pompa ciepła ulec awarii. tyle Taki dom na rok bedzie miał zapotrzebowanie na energie na ciepło i cwu w okolicach 15MWh . Jak autor założy Pv 10Kwp to zapotrzebowanie spadnie na 5-6 MWh /rok a to już jest do przełknięcia grzejąc prądem. Zresztą skoro dom jest już wybudowany to znaczy ze dostał pozwolenie na budowe. W projekcie musi byc opisany proponowany system ogrzania domu. Do autora tematu: co tam wpisali? Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.01.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Na ten dom zabraknie 20kkWh z bytowym i CWU. A to już są duże koszty przy zakupie pv. Mogę jakoś bardziej zrozumiale prosić , bo nie bardzo rozumiem do 20 kkwh co to ma być? 20 000 kwh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Mogę jakoś bardziej zrozumiale prosić , bo nie bardzo rozumiem do 20 kkwh co to ma być? 20 000 kwh? Tak. 20 tys. kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 31.01.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Panele, mimo szeroko zakrojonej propagandy są miernym produktem, który na dodatek co rok traci na i tak małej wydajności, by po upływie lat 15 przestać działać. Wspomnę jeszcze o awariach i uszkodzeniach, których może doświadczyć w każdych warunkach eksploatacyjnych. Ty tak na poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2020 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Interesujące jest, jak można być zwolennikiem tego, co jest w posiadaniu innych ? Panele, mimo szeroko zakrojonej propagandy są miernym produktem, który na dodatek co rok traci na i tak małej wydajności, by po upływie lat 15 przestać działać. Wspomnę jeszcze o awariach i uszkodzeniach, których może doświadczyć w każdych warunkach eksploatacyjnych. . I kury za domem przestają jaja znosić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 31.01.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ty tak na poważnie? a co szkodzi ? masz inne poczucie humoru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.01.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Olać sprawę pomp ciepła paneli itp bo nie startuj bez 60 tys , kupić porządny kocioł na ekogroszek w 5-tej klasie za 7 tysi i grzać za grosze , co nie jest zabronione to jest dozwolone , obsługa takiego kotła np skam-pv to 1 minuta co miesiąc na czyszczenie bo to potyrlanie dwiema wajchami i tyle oraz raz w tygodniu zasypać zasyp ależ mi to wysiłek i filozofia a cała ta kasa wyłożyć na docieplenie lub upiększenie domu , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 31.01.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Olać sprawę pomp ciepła paneli itp bo nie startuj bez 60 tys , kupić porządny kocioł na ekogroszek w 5-tej klasie za 7 tysi i grzać za grosze , co nie jest zabronione to jest dozwolone , obsługa takiego kotła np skam-pv to 1 minuta co miesiąc na czyszczenie bo to potyrlanie dwiema wajchami i tyle oraz raz w tygodniu zasypać zasyp ależ mi to wysiłek i filozofia a cała ta kasa wyłożyć na docieplenie lub upiększenie domu , we Wrocławiu mamy ustawę antysmogową. Na chwile obecną nie można montowac kotłów na paliwa stałe od 2028 zakaz palenia jakimikolwiek paliwami stałymi oprócz gazu i lekkiego opału. https://www.wroclaw.pl/srodowisko/o-uchwale-antysmogowej wczesniej czy pozniej pozostałe miasta też wprowadzą Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 ^^^Polska, rok 2020.Nie do wiary.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.01.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ogólnie to był mój pierwszy pomysł i stwierdziłem że najbardziej ekologiczny + najmniejsze koszty miesięcznie, ale trochę zgłupiałem jeśli chodzi o ceny pomp ciepła, są za 8, są za 30tyś i nie mam pojęcia, która powinna być do takiej instalacji Gdzie jak gdzie, ale we Wrocku i okolicach to na pewno jest się kogo zapytać o ofertę w temacie PC. Za 8k to do takiego domu PC PW nie kupisz. Ja na połowę mniejszy domek o wiele lepiej ocieplony mam wycenę za kompletną kotłownię i PC 6kW - 22,500 najtańszą a najwyższą 32 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 01.02.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 We Wrocławiu jest drogo i za 35k pln wątpie że uda mu się znaleźć porządną ekipę która mu całą instalację z kotłownią wykona do tak dużego domu. Co innego jakby to było 100m2 a tam jest 180. Sama porządna pompa w okolicach 12 kw to według cen internetowych oklice 24k PLn do tego instalacja robocizna podłączenie. Sam próbowałem ugryźć temat i pompy i reku i temat jak na razie odpuściłem i skupiam się na darmowym prądzie do zasilenia grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Tak. 20 tys. kWh. Hm to bardzo dużo albo masz dom o powierzchni 350m2 +6 osób albo kopalnię bitkojnów, skąd takie zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 We Wrocławiu jest drogo i za 35k pln wątpie że uda mu się znaleźć porządną ekipę która mu całą instalację z kotłownią wykona do tak dużego domu. Co innego jakby to było 100m2 a tam jest 180. Sama porządna pompa w okolicach 12 kw to według cen internetowych oklice 24k PLn do tego instalacja robocizna podłączenie. Sam próbowałem ugryźć temat i pompy i reku i temat jak na razie odpuściłem i skupiam się na darmowym prądzie do zasilenia grzejników. niekoniecznie https://www.youtube.com/watch?v=gyr6qlILFL0 zerknij na notatki pod filmikiem i na cały kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 01.02.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 widziałem już tych panów. Wszystko fajnie i pięknie tylko nigdy w życiu nie wezmę i nikomu nie polecam wzięcia kogoś nie z mojego miasta albo okolicy do takiej roboty. Chodzi mi tylko i wyłącznie o serwis. A że już taki błąd popełniłem bo kupiłem okna w brzesku będąc z Wrocławia ( połasiłem się o pare PLN ) to wiem jak wygląda serwis " na odległość" Jak możesz polec kogoś z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.02.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Hm to bardzo dużo albo masz dom o powierzchni 350m2 +6 osób albo kopalnię bitkojnów, skąd takie zużycie? Odniosłem się do domu z pierwszego postu, czyli 180m2 plus 12cm styro na elewacji i propozycji zbilansowania prądu pv. Ja aktualnie zużywam 10tys kWh na rok za całość i płaciłem 3200zł z faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 widziałem już tych panów. Wszystko fajnie i pięknie tylko nigdy w życiu nie wezmę i nikomu nie polecam wzięcia kogoś nie z mojego miasta albo okolicy do takiej roboty. Chodzi mi tylko i wyłącznie o serwis. A że już taki błąd popełniłem bo kupiłem okna w brzesku będąc z Wrocławia ( połasiłem się o pare PLN ) to wiem jak wygląda serwis " na odległość" Jak możesz polec kogoś z Wrocławia no u nich pc wychodzi 8 tys a nie 30 tys ta różnica to nie jest parę złotych poza tym jeżdżą do Krakowa to może do Wrocławia też się wybiorą. Na razie nie widziałem niezadowolonych z ich usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Odniosłem się do domu z pierwszego postu, czyli 180m2 plus 12cm styro na elewacji i propozycji zbilansowania prądu pv. Ja aktualnie zużywam 10tys kWh na rok za całość i płaciłem 3200zł z faktur. Spore zużycie ale koszt super czyżby Tauron gliwicki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.02.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 (edytowane) Spore zużycie ale koszt super czyżby Tauron gliwicki? Tauron gliwicki. A wychodzi, że mogę mieć jeszcze taniej Tylko opłaty stałe do góry pójdą, jednak cena za kWh to zrównoważy i da troszkę oszczędności przy ogólnym rozrachunku. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&p=7903023&viewfull=1#post7903023 Edytowane 1 Lutego 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts