Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do domu

LukiElLuki

Recommended Posts

Tauron gliwicki.

A wychodzi, że mogę mieć jeszcze taniej :) Tylko opłaty stałe do góry pójdą, jednak cena za kWh to zrównoważy i da troszkę oszczędności przy ogólnym rozrachunku.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&p=7903023&viewfull=1#post7903023

To i tak jest taniej, u mnie PGE w taryfie g12w I -75 gr II - 41 gr

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olać sprawę pomp ciepła paneli itp bo nie startuj bez 60 tys , kupić porządny kocioł na ekogroszek w 5-tej klasie za 7 tysi i grzać za grosze , co nie jest zabronione to jest dozwolone , obsługa takiego kotła np skam-pv to 1 minuta co miesiąc na czyszczenie bo to potyrlanie dwiema wajchami i tyle oraz raz w tygodniu zasypać zasyp ależ mi to wysiłek i filozofia a cała ta kasa wyłożyć na docieplenie lub upiększenie domu ,

Niezupełnie sie zgodzę u mnie wymiana CO kosztuje ok 3k. klima i grzałka

W tym układzie koszt eksploatacji wyniósłby ok 2000zł chłodzenie w gratisie.

Dodatkowo zrobiłem kolektory, PV 4,49kwp i Zeminie bojler na pionowy 300l. Bez tych rzeczy dało by się obyć koszt realny 18-20k. Za to mam obniżony koszt grzania CWU o 60%, dogrzewanie basenu, Większy komfort CWU, obniżenie kosztów prądu bytowego, CO i CWU do 900-1200zł/rok

korzystając z tego kalkulatora zakładając styropian grafit

https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody

pustak porotherm 25 e3 25 + 12 cm grafit u=1951W/m2

Nie 25, a 24 jest w opisie. W grafit wątpię. I na pewno U nie wyjdzie kilkanaście setek W na metr kwadratowy. To w ogóle nie te jednostki (U jest w W/(m2*K) i nawet jak U=0,25 przemnożysz przez dT 50* to wyjdą pojedyncze waty, a nie kilkanaście setek. Coś źle liczysz.

tragedi nie ma za 35k PLN można zrobić ogrzewanie elektryczne które nie będzie drogie w eksploatacji do takiej powierzchni

Obstawiam (ale bez OZC to w kategoriach hazardu, a nie wiedzy) że będzie drogie. Raz, bo potrzeba będzie wiele kWh, dwa, przez duże straty znaczną ich część trzeba będzie produkować w czasie drogiej strefy.

niech autor odpali sobie cieplowlasciwie.pl pozna mniej więcej zapotrzebowanie na energie cieplną swojego domu

Stosowanie się do takich rad to jak stosowanie się do rad dra Zięby w leczeniu koronawirusa. Wg OZC na ogrzewanie potrzebuję 2010kWh - wg cieplowlasciwie ponad 8000kWh. Ten kalkulatorek nie uwzględnia zysków słonecznych i bytowych więc z ilością kWh trafia jak kulą w płot.

Liczenie OZC do najłatwiejszych chyba nie należy :-/ , dosyć szybko poległem na Kisan OZC

Dlatego parę setek kosztuje, jak ktoś to robi ;)

Ja bym na początek popytał u instalatorów PC co proponują i dlaczego. Później dopiero ewentualnie weryfikował ich wizje obliczając OZC.

Edytowane przez Pytajnick

Nie 25, a 24 jest w opisie. W grafit wątpię. I na pewno U nie wyjdzie kilkanaście setek W na metr kwadratowy. To w ogóle nie te jednostki (U jest w W/(m2*K) i nawet jak U=0,25 przemnożysz przez dT 50* to wyjdą pojedyncze waty, a nie kilkanaście setek. Coś źle liczysz.

licze ok zle wpisałem jednostke powinno tam byc jeszcze K. A wogole jest porotherm 24cm?

Tak się zastanawiam czy nie lepiej taką kwotę przeznaczyć na dobrą pompę ciepła zamiast na panele ?? Chodzi mi o tańsze koszty miesięczne ~~

Koszty mogą być wyższe lub niższe nigdy tańsze bo nie mają ceny,

Wybierając PC na pewno będziesz płacił za prąd, wybierając grzejniki elektryczne i pv nic nie będziesz płacił i wyjdzie to zdecydowanie taniej. Policz koszt centralnego ogrzewania+pc vs. panele pv +grzejniki i PC do cuw .

Edytowane przez gawel

Pompa jest o tyle pewniejszq, że mając prąd w gniazdku, ona będzie działać. Powiedzmy, źe o ile nie nastąpi ogolnoświatowy kataklizm to ten prąd będzie.

Mając panele, jesteś uzależniony od tego, czy Zakład Energetyczny (u mnie Tauron) będzie chciał kupić od Ciebie nadmiar energii elektrycznej.

Na razie, na jakiś czas, ZE są do tego zobligowane prawem. Ale ten czas minie, zreszta prawo można zmienić w jedną noc, bo Prezydent nie śpi :).

Poza tym, jeśli wkrótce ZE bedà mogły wyłączać instalację w godzinach szczytu, to zamiast sprawdzać produkcję w słoneczne dni, będziesz patrzył w wyłączony falownik. I nie naprodukujesz sobie odpowiedniego zapasu na zime...

Oczywiście - to pesymistyczne scenariusze i może nigdy się ziszczą, ale pewne ryzyko jest...

Pompa jest o tyle pewniejsze, że mając prąd gniazdko, one będzie działać. Powiedzmy, źe o ile nie nastąpi ogolnoświatowy kataklizm to ten pràc będzie.

Mając panele, jesteś uzależniony czy Zakład Energetyczny (u mnie Tauron) będzie chciał kupić od Ciebie nadmiar energii elektrycznej.

Na razie, na jakiś czas, ZE są do tego zobligowany prawem. Ale ten czas minie, zresztà prawo można zmienić w jedną noc, bo Prezydent nie śpi :).

Poza tym, jeśli wkrótce ZE bedà mogły wyłączać instalację w godzinach szczytu, to zamiast sprawdzacprodukcję w słoneczne dni, będziesz patrzył w wyłączony falownik. I nie naprodukujesz sobie odpowiedni3go zapasu...

Oczywiście - to pesymistyczne scenariusze i może nigdy się ziszczą, ale pewne ryzyko jest...

Ziszczą się ale za 10 lat jak w Niemczech z tym że tam nie wyłączono falowników bo to by pogorszyło sprawę jedynie odliczano -21 eurocentów za kwh zużycia.

Wg OZC na ogrzewanie potrzebuję 2010kWh - wg cieplowlasciwie ponad 8000kWh. Ten kalkulatorek nie uwzględnia zysków słonecznych i bytowych więc z ilością kWh trafia jak kulą w płot.

Proszę sobie zestawić stopień komplikacji oraz koszt OZC oraz tego kalkulatora. Nie wiem skąd w ogóle pomysł wymagania cudów od narzędzia prostego i darmowego.

Jego celem jest głównie wyliczenie mocy urządzenia i to z myślą głównie o kotłach na paliwa stałe. Z ilością kWh zawsze był rozjazd choćby z tego prozaicznego powodu, że OZC pewnie przyjmuje zupełnie inne moment początku/końca sezonu grzewczego.

Jeżeli dołożę zyski – jedni zaczną narzekać, że zrobiła się kobyła a drudzy zaczną narzekać, że te zyski też nie takie jak im OZC wylicza.

Proszę sobie zestawić stopień komplikacji oraz koszt OZC oraz tego kalkulatora. Nie wiem skąd w ogóle pomysł wymagania cudów od narzędzia prostego i darmowego.

Wymaganie nie wprowadzania w błąd to nie są cuda. Lepiej czegoś nie liczyć, niż pokazywać bzdury.

Są darmowe programy, co liczą realnie. Oczywiście, że dokładne obliczenia wymagają dokładnych danych i jak się podaje tak zgrubnie, jak np. w Heat Master, to i wyniki są zgrubne. A jak ktoś się przyłoży i poda dokładne dane w Build Desku czy Purmo OZC, to dostanie dokładne wyniki). Ale pomijanie zysków pokrywających w energooszczędnym domu 3/4 kWh to jest powód do krytyki.

Wg OZC na ogrzewanie potrzebuję 2010kWh - wg cieplowlasciwie ponad 8000kWh. Ten kalkulatorek nie uwzględnia zysków słonecznych i bytowych więc z ilością kWh trafia jak kulą w płot.

Absolutnie się nie czepiam, tylko wytłumacz:

CO 2010 kWh

bytowe w mieszkaniu miałeś 3500 kWh

na CWU ile?

reszta - co tu się zawiera?

--------------

razem ok. 10 MWh

Wymaganie nie wprowadzania w błąd to nie są cuda. Lepiej czegoś nie liczyć, niż pokazywać bzdury.

Są darmowe programy, co liczą realnie. Oczywiście, że dokładne obliczenia wymagają dokładnych danych i jak się podaje tak zgrubnie, jak np. w Heat Master, to i wyniki są zgrubne. A jak ktoś się przyłoży i poda dokładne dane w Build Desku czy Purmo OZC, to dostanie dokładne wyniki). Ale pomijanie zysków pokrywających w energooszczędnym domu 3/4 kWh to jest powód do krytyki.

A jak byś tak uzupełnił to proste i darmowe narzędzie o brakujące współczynniki. Przysłużył byś się społeczeństwu a i zapisane by ci to było.

Juzef coś kiedyś zrobił, bo zależy mu na świeżym powietrzu a przy okazji nikogo nie krytykuje ani nie przymusza do swojej mądrości.