klaudiusz_x 11.02.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 jprd sam do siebie pisze Znalazł wynik, więc podał. Normalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 13.10.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Czy będzie problem żeby ogrzewać dom i cwu tylko gazem budując w 2021? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Czy będzie problem żeby ogrzewać dom i cwu tylko gazem budując w 2021? Zależy, jak budując. Przy WG będzie problem (wg to chyba tylko z biomasą da radę uczciwie licząc EP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 13.10.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 No właśnie robi się ogromny problem bo nie widzę sensu pchania się w gaz skoro nie będę mógł ogrzewać domu i cwu jednocześnie. Różne głosy słyszę co do tych norm WT 2021 i EP. Jedni mówią, że to tylko liczby, a inni straszą, żeby się śpieszyć ze złożeniem wniosku bo mnie koszty zjedzą. Jak jest naprawdę? Czy ktoś mnie sprawdzi z jakim współczynnikiem zamontuje np. okna? Nie widzę kompletnie argumentów teraz, żeby wykonywać przyłącze gazu do domu. Właściwie to nie widzę żadnego taniego rozwiązania dla ogrzewania. Pompa ciepła ma współczynnik 3.0 więc chyba trzeba dołożyć kolektory? , gaz 0.8 wi z tego co widziałem w przykładach też się nie nada. Więc jak tu grzać -.-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Nie widzę kompletnie argumentów teraz, żeby wykonywać przyłącze gazu do domu. Właściwie to nie widzę żadnego taniego rozwiązania dla ogrzewania. Pompa ciepła ma współczynnik 3.0 więc chyba trzeba dołożyć kolektory? , gaz 0.8 wi z tego co widziałem w przykładach też się nie nada. Więc jak tu grzać -.-? Prąd ma 3 (w tym do PC). Sama PC PW ma COP 3 - więc 3/3=1. Gaz ma sprawność zależną od typu kotła i EP wychodzi niewiele większe, niż przy PC. Rekuperacja robi różnicę w EU - czyli w ilości faktycznie potrzebnych kWh ciepła. Biomasa robi różnicę w przeliczaniu faktycznych na EP, bo dzieli ich ilość przez 5. Klik na EP w sygnaturce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 19.10.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 cześć! Nie chcę zakładać nowego tematu więc podpytam tutaj, został zakończony etap układania podłogówki (sąsiad robił).Chciał bym się Was dopytać czy na Wasze oko wszystko jest tak jak być powinno? Będę wdzięczny za opinie, ja raczej słabo na tym się znam a wolę być pewny. Projekt domu: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-leszczynowcach-m511e472bd065c?gclid=Cj0KCQjw8rT8BRCbARIsALWiOvSQ7ygCdAq2ZaUn3FWBSLvCfo0MZBJPmHU7kvjp9ZyMXezQf1mWX9gaAl-LEALw_wcB Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Wykonane estetycznie i zapewne technicznie poprawne (bo nie wiadomo, jaka jest długość pętli, gdzie będą dylatacje i osłonki pod nie - na razie tego nie ma).Widać że projektu tu nie było i wszędzie nawalone co 10cm, no ale w końcu to Ty płaciłeś za materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 cześć! Nie chcę zakładać nowego tematu więc podpytam tutaj, został zakończony etap układania podłogówki (sąsiad robił).Chciał bym się Was dopytać czy na Wasze oko wszystko jest tak jak być powinno? Będę wdzięczny za opinie, ja raczej słabo na tym się znam a wolę być pewny. Nie jest. Grzac bedzie, ale po co w korytarzu gdzie mamy najmniejsze straty rozstaw co 10 cm?, jak słusznie zauwazył fotohobby nie zalezy Tobie na kosztach. Troche to dziwi bo tu na forum trwa niuustajacy konkurs "kto zrobi taniej", ale jak widac nie wszyscy chcą w nim uczestniczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Panowie robicie problem ze 150m rurki do ogrzewania za 200 PLN, ale na rozdzielaczu to pożałował 14 sekcji bez pompki, bez 3D, bez podmieszania i czym to będzie grzane? Kopciuchem na wungiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Kur.wa!ŚLICZNE!!!JEST za co zapłacić!Tylko...Dało się lepiej...Bo?- No, bo to ma DZIAŁAĆ a nie - wyglądać!Stało się...Rozpaczy nie ma bo jest tak, jak w większości domów!Zadziała i to dobrze.Będziesz Pan zadowolony... Można było zrobić i taniej i lepiej, ale to już historia...Ale - ładne jest! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Panowie robicie problem ze 150m rurki do ogrzewania za 200 PLN, ale na rozdzielaczu to pożałował 14 sekcji bez pompki, bez 3D, bez podmieszania i czym to będzie grzane? Kopciuchem na wungiel? A po co jeszcze 3D i podmieszanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 ... Ale - ładne jest! Ano... aż szkoda betonem zakrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Mam nadzieję, że rurka do rozdzielacza to nie jest 1/2" !!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 20.10.2020 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 (edytowane) zasilane będzie kotłem na gaz vaillant. A po co pompka skoro kocioł ma ją wbudowaną? Rurki miałem w cenach hurtowych wieć nie wiel bym na tym zaoszczędził. a co można było zrobić lepiej? PS: prawda jest taka że sąsiad pokazał mi jak układać i wiekszość podłogówki układałem sam, On tylko rozplanował pętle i podłączył rozdzielacz - więc koszta pracy minimalne. Edytowane 20 Października 2020 przez majmaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 zasilane będzie kotłem na gaz vaillant. A po co pompka skoro kocioł ma ją wbudowaną? Rurki miałem w cenach hurtowych wieć nie wiel bym na tym zaoszczędził. Przez rozstawy niedopasowane do obciążenia danego pomieszczenia będziesz musiał tłumić przepływy tam, gdzie obciążenie jest jest mniejsze. W połączeniu z niepotrzebnie zbyt dużą długością rur może się okazać, że wbudowana pompa tego nie uciągnie i potrzebne będzie sprzęgło i kolejna pompa albo i dwie. A przez tłumienie może też być tak, że podłoga będzie nagrzana tylko na początku pętli - a wtedy trzeba będzie robić grupy mieszające i dokładać automatykę. To nieprawda, że "za dużo nie zaszkodzi". https://forum.muratordom.pl/entry.php?131620-Pod%C5%82og%C3%B3wka-meandry-%C5%9Blimaki-i-podobne-przemy%C5%9Blenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 20.10.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Rozumiem, to jak coś dołoży się pompę i po problemie na szczęście do tego nie trzeba zdzierać całej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.10.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Ja bym zawczasu w podłogę wmontował sprzęgło hydrauliczne i ze 2 pompki tak na wszelki wypadek byle nie na środku salonu bo przez rurki będziesz się potykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.10.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Ja bym zawczasu w podłogę wmontował sprzęgło hydrauliczne i ze 2 pompki tak na wszelki wypadek byle nie na środku salonu bo przez rurki będziesz się potykał. w podłodze mam styropian, 2 pompki do roweru w garażu w salonie o nic się nie potykam, polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 20.10.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Fajne to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.10.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 no ba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts