Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe ściany nośne

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie czy jest możliwość wymurowania dodatkowych ścian nośnych na chudziaku ponieważ aktualnie wydaje mi się konstrukcja zbyt wątła chociaż jest zgodna z projektem. Budynek posiada już ściany nośne strop i dach lecz nie ma jeszcze działowych. Czy jest możliwość postawienia ich na chudziaku ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam. Mam pytanie czy jest możliwość wymurowania dodatkowych ścian nośnych na chudziaku ponieważ aktualnie wydaje mi się konstrukcja zbyt wątła chociaż jest zgodna z projektem. Budynek posiada już ściany nośne strop i dach lecz nie ma jeszcze działowych. Czy jest możliwość postawienia ich na chudziaku ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jaka jest podstawa takiego stwierdzenia

aktualnie wydaje mi się konstrukcja zbyt wątła chociaż jest zgodna z projektem

??

Ściany nośne muruje się na ławach. czasami szerokość ławy = szerokość ściany.

Właśnie myślałem żeby na chudziaku zrobić na wysokość i szerokość pustaka szalunki dać zbrojenie i zalać betonem ?

Minimalna głębokość posadowienia wynosi 50cm.

Mniejsza musi być uzasadniona.

Sądząc z zadanego pytania to nie znasz się na budownictwie.

Powtórzę więc wcześniejsze pytanie

Jaka jest podstawa takiego stwierdzenia

aktualnie wydaje mi się konstrukcja zbyt wątła chociaż jest zgodna z projektem

??

Dom jest według projektu tylko chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość. Jedno pomieszczenie gdzie ma być korytarz 2 pokoje i łazienka ma jakieś 4.7m na 14 chciałbym w tym miejscu mieć grubsze ściany ze względu na instalację łazienkę i z czasem żeby spokojnie mógł się oprzeć strop. Może ktoś ma jakiś pomysł ?