Bartek666 31.01.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego kondens. Dodatkowo zasobnik 100/120 litrów. Na piec + zasobnik chciałbym przeznaczyć do 6/ 6,5 tys. Wszędzie planuje ogrzewanie podłogowe. Wybór jest ogromny, naprawdę nie wiem na co (poza dobrym serwisem) zwracać uwagę ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.01.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Sugeruje Termet Ecocondens Gold a czy dodatkowo będzie potrzebne sprzęgło+dodatkowa pompa zależy jak duża jest ta podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 31.01.2020 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Sugeruje Termet Ecocondens Gold a czy dodatkowo będzie potrzebne sprzęgło+dodatkowa pompa zależy jak duża jest ta podłogówka Dziekuję za odpowiedź. Powierzchnia na której będzie podłogówka jest około 110 m (parter i piętro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 31.01.2020 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 użytkuje ktoś może Vailanta lub Dietricha jednofunkcyjnego ze zbiornikiem i może się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 31.01.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ja używam Vaillanta 256/5-5 wszystko w najlepszym porządku. U Ciebie proponuję 146/5-5 ze względu na niższą modulację oraz powierzchnie podłogi, do tego sterownik multimatic 700/5 z pogodówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.01.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) A ja nadal dałbym Termeta .DeDietricha szerokim łukiem(wysoka moc minimalna ponad 5kW to jakaś porażka,że też w dzisiejszych czasach produkują takie archaiczne kotły)Pompa w Vailancie moze nie dać rady bezpośrednio z kotła a Termet ma mocną pompę i przy tej powierzchni da radę.Vaillant będzie sporo droższy Termet ok. 3500zł.Wskazany projekt podłogówki Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 31.01.2020 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 A ja nadal dałbym Termeta .DeDietricha szerokim łukiem(wysoka moc minimalna ponad 5kW to jakaś porażka,że też w dzisiejszych czasach produkują takie archaiczne kotły)Pompa w Vailancie moze nie dać rady bezpośrednio z kotła a Termet ma mocną pompę i przy tej powierzchni da radę.Vaillant będzie sporo droższy Termet ok. 3500zł.Wskazany projekt podłogówki Projektu niestety nie posiadam, w projekcie miałem grzejniki Czy jedna pompa wystarczy na taką powierzchnię? od czego to zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.01.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 To się liczy czy wystarczy pompa w kotle.Zależy od globalnego przepływu i oporu obiegu krytycznego.Mając te dwa parametry patrzysz na wykres charakterystyki pompy zamontowanej w danym kotle.Jak z obliczeń wychodzi że kotłowa nie da rady to wtedy trzeba sprzęgło i mocniejszą pompę za sprzęgłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 02.02.2020 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 To się liczy czy wystarczy pompa w kotle.Zależy od globalnego przepływu i oporu obiegu krytycznego.Mając te dwa parametry patrzysz na wykres charakterystyki pompy zamontowanej w danym kotle.Jak z obliczeń wychodzi że kotłowa nie da rady to wtedy trzeba sprzęgło i mocniejszą pompę za sprzęgłem. Witaj, a podpowiesz coś jeszcze jak wyliczyć te dane ? samemu jestem w stanie to zrobić? Albo czy da rade samemu chociaż z grubsza zaprojektować podłogówkę. W łazience i garażu (na wszelki wypadek i głównie do suszenia) planuje jeszcze grzejniki drabinkowe. Na pewno chce żeby miały grzałki elektryczne, pytanie czy jest sens włączyć je w obieg podłogówki, albo puścić na osobnym obiegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) ... samemu jestem w stanie to zrobić? Albo czy da rade samemu chociaż z grubsza zaprojektować podłogówkę. ... Taki projekt "z grubsza" moze zaprojektowac kazdy. Przepis jest prosty, dla wszystkich pętli jednakowy rozstaw 10 cm. Nie przekraczac dlugosci petli dla PEX16 100 m, jedna petla nie powinna obejmowac kilku pomieszczen i to w zasadzie tyle. Działac bedzie, inwestycyjnie bedzie drozsze, wiecej zabawy z regulacją przepływów rotametrami, ale satysfakcja z samodzielnego projektowania bezcenna. Niestety,do obliczen wydajnosci pompy kotłowej czy koniecznosci doboru sprzegla i dodatkowej pompy taki projekt z grubsza nie pomoze Edytowane 2 Lutego 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.02.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Witaj, a podpowiesz coś jeszcze jak wyliczyć te dane ? samemu jestem w stanie to zrobić? Albo czy da rade samemu chociaż z grubsza zaprojektować podłogówkę. W łazience i garażu (na wszelki wypadek i głównie do suszenia) planuje jeszcze grzejniki drabinkowe. Na pewno chce żeby miały grzałki elektryczne, pytanie czy jest sens włączyć je w obieg podłogówki, albo puścić na osobnym obiegu ? Planować możesz wszystko, tylko o ile chcesz jakiejkolwiek porady to najpierw zamieść chociaż podstawowe dane nowo budowanego domu typu powierzchnia, grubość ocieplania i np. nazwę projektu. Odnośnie projektowania to raczej zostaw to zatrudnionym przez siebie specjalistom lub instalatorowi który mając trochę oleju w głowie i kilkadziesiąt położonych instalacji za sobą zrobi to bez niego. Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego kondens. Dodatkowo zasobnik 100/120 litrów. Na piec + zasobnik chciałbym przeznaczyć do 6/ 6,5 tys. Wszędzie planuje ogrzewanie podłogowe. Wybór jest ogromny, naprawdę nie wiem na co (poza dobrym serwisem) zwracać uwagę ;/ O ile suma przeznaczona na kocioł była by w granicach 8 - 10tyś to przy dzisiejszym zakresie modulacji dane na temat domu o których wspominam są po części zbędne natomiast z Twoim budżetem to jednak lepiej żeby one zaistniały Edytowane 2 Lutego 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 02.02.2020 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Planować możesz wszystko, tylko o ile chcesz jakiejkolwiek porady to najpierw zamieść chociaż podstawowe dane nowo budowanego domu typu powierzchnia, grubość ocieplania i np. nazwę projektu. Odnośnie projektowania to raczej zostaw to zatrudnionym przez siebie specjalistom lub instalatorowi który mając trochę oleju w głowie i kilkadziesiąt położonych instalacji za sobą zrobi to bez niego. Jasne więc tak; Projekt Katania 2 Jednak nanieśliśmy trochę zmian dwie najważniejsze to podniesienie ścianki kolankowej, przez to powierzchnia użytkowa wzrosła do 85 m2. Ściany nośne to beton komórkowy 24 cm (500) + styropian 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 .. Odnośnie projektowania to raczej zostaw to zatrudnionym przez siebie specjalistom lub instalatorowi który mając trochę oleju w głowie i kilkadziesiąt położonych instalacji za sobą zrobi to bez niego. Mam sporo zgloszen o poprawę (naprawe) nie do konca prawidłowo działajacych instalacji OP wykonanych przez tych którzy połozyli kilkadziesiat instalacji. Duza praktyka instalacyjna nie gwarantuje prawidłowego zaprojektowania podłogówki. Projektowanie zostawmy projektantom, podstawowym zadaniem instalatora jest wykonanie instalacji zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.02.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) O projekt instalacji uderz do Kol. asolt @ Dobrze że Dąbrowa Tarnowska jest daleko od Lubuskiego , chociaż jeden poprawiający więcej też by się wyżywił Odnośnie kotła to rozglądaj się raczej po mocach rzędu 12 - 14kW bo mniejszych gazowych już nie uświadczysz. Przykładem może być np. Immergas Victrix 12 TT z mocą 1.9 - 12 kW. Vaillant 146 dla tak małego domku ma troszkę kiepską moc minimalną ale także mógłby być. Zasobnik 120 l. Reszta jest uzależniona od wizji inwestora. Edytowane 2 Lutego 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 ... Dobrze że Dąbrowa Tarnowska jest daleko od Lubuskiego W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 02.02.2020 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 ...Podepnę się pod wasze dyskusje... Domek nowy, 48m2 w rzucie, parter z poddaszem użytkowym, stropodach drewniany z pełnym deskowaniem, ocieplony styropianem 20cm, posadzka parteru ocieplona 10cm styropian lub XPS, strop nad parterem z płyty kanałowej, ściany zewnętrzne suporeks 24, ocieplenie ścian zewnętrznych 15cm styropian, stolarka okienna 3 szyby. Planowane ogrzewanie tylko podłogowe parter i poddasze, w łazience drabinka z pętli podłogi. Jakie ogrzewanie byście zrobili, jakie źródło, jakie pomysły? Kominka i komina brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.02.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 ...Podepnę się pod wasze dyskusje... Domek nowy, 48m2 w rzucie, parter z poddaszem użytkowym.... Jakie ogrzewanie byście zrobili, jakie źródło, jakie pomysły? Kominka i komina brak To nie są nasze dyskusje tylko porady dla pytającego. A czy koło tej 48 m-etrowej altanki idzie jakaś rura z gazem? Ogrzewanie podłogowe wodne już rozłożone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 To nie są nasze dyskusje tylko porady dla pytającego. A czy koło tej 48 m-etrowej altanki idzie jakaś rura z gazem? Ogrzewanie podłogowe wodne już rozłożone? A po co gaz do 48 m2, stosunkowo niezle ocieplonych? Prąd nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.02.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) A po co gaz do 48 m2, stosunkowo niezle ocieplonych? Prąd nie wystarczy? Kol asolt@ Nie szukaj bez potrzeby zaczepki jak ja tego nie czynię. Zauważ że pytałem też czy podłogówka wodna już rozłożona, chociaż 10 cm styro to trochę minimalnie kiepsko. Poza tym z kol.@ dbx pisałem na temat rozwiązania domu z poddaszem użytkowym więc albo robi remont u babci albo podpala zapałkę w naszej dyskusji Edytowane 2 Lutego 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 02.02.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 De Dietrich ma moc min. 3.7kw a nie 5kw. Mój model to Mpx Lumea 2F 20/24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts