Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła kondensacyjnego

Bartek666

Recommended Posts

To nie są nasze dyskusje tylko porady dla pytającego.

A czy koło tej 48 m-etrowej altanki idzie jakaś rura z gazem?

Ogrzewanie podłogowe wodne już rozłożone?

Dom w fazie projektu.

Gaz może być z butli.

...

Dom dla staruszków, dziadków, to inna sprawa inny temat.

Edytowane przez dbx

Kol asolt@ Nie szukaj bez potrzeby zaczepki jak ja tego nie czynię.

Zauważ że pytałem też czy podłogówka wodna już rozłożona, chociaż 10 cm styro to trochę minimalnie kiepsko.

Poza tym z kol.@ dbx pisałem na temat rozwiązania domu z poddaszem użytkowym więc albo robi remont u babci albo podpala zapałkę w naszej dyskusji :)

Nie szukam zaczepki, to ze podłogówka jest rozłozona nie oznacza ze musi byc grzana gazem, pytam jeszcze raz czemu nie prąd w postaci kotła elektrycznego i G12w. Nie mozna ogrzac tak małego domu niczym innym niz gazem?

Nie szukam zaczepki, to ze podłogówka jest rozłozona nie oznacza ze musi byc grzana gazem, pytam jeszcze raz czemu nie prąd w postaci kotła elektrycznego i G12w. Nie można ogrzać tak małego domu niczym innym niz gazem?

Nie musi. Może być pompa ciepła lub jak wspomniałeś kocioł elektryczny?

Jeśli jednak dom jest z fazie projektu to radzę poprawić trochę jego założenia i choćby w podłodze dać minimum 15cm styro.

Da mniejsze straty ciepła. Przy takiej powierzchni koszt jest niewielki a pożytek spory.

Zorientuj się nad ogrzewaniem za pomocą energii elektrycznej. Może być to zarówno kocioł elektryczny i ogrzewanie wodne podłogowe ale również elektryczne maty grzejne zatopione w kleju pod płytkami i kładzione pod panelami.

Co do kotła elektrycznego jestem jego przeciwnikiem a ponieważ każde przekazywanie energii niesie za sobą pewne straty to po co przekazywać ciepło wodzie która następnie przekaże ją posadzce jeżeli można to zrobić bezpośrednio.

Przyjrzał bym się też dokładnie stropowi kanałowemu.

Jest to wygodne rozwiązanie ale z drugiej strony kawał zimnego betonu pochłaniającego dużo energii. Rozpatrywanie tego jest uzależnione od ewentualnego poddasza ( użytkowe - czy nie ). W tym względzie raczej jestem zwolennikiem Teriwy z pustakami keramzytowymi 8 lub 12 kanałów

Mała pompa ciepła także będzie Ok, i jeśli działka ma trochę powierzchni to dolne źródło może być powierzchniowe bez wiercenia

Edytowane przez Mareks77

• 1 month później...
Już byłem praktycznie zdecydowany na Termet Gold, ale nie podoba mi się w nim forma gwarancji tzn żeby uzyskać gwarancje na 7 lat trzeba wymienić przez te lata części za około 1600 zł... Może ktoś polecić coś dobrego w podobnej cenie?

Poważnie? Nie wierzę w takie coś przecież to byłby totalny bezsens u mnie junkers działa 10lat bez żadnego przeglądu olalem gwarancjie i serwisy bo stwierdziłem ze jak padnie to będę grzal prądem w taniej taryfie ale niewiem kiedy przetestujie ten prąd ale pewnie nie szybko.

Poważnie? Nie wierzę w takie coś przecież to byłby totalny bezsens u mnie junkers działa 10lat bez żadnego przeglądu olalem gwarancjie i serwisy bo stwierdziłem ze jak padnie to będę grzal prądem w taniej taryfie ale niewiem kiedy przetestujie ten prąd ale pewnie nie szybko.

Cześć, a jaki to konkretnie model ten Junkers i jaki masz zasobnik?

Cześć, a jaki to konkretnie model ten Junkers i jaki masz zasobnik?

Ten Najbardziej chodliwy cerapur smart. A zbiornik by Romano czyli własnej produkcji.

A z tym Termetem to prawda czy se jaja robisz bo jaki byłby sens wymieniać części które nadal są dobre przecież niedosc ze to chore to jeszcze mało ekologiczne.

Już byłem praktycznie zdecydowany na Termet Gold, ale nie podoba mi się w nim forma gwarancji tzn żeby uzyskać gwarancje na 7 lat trzeba wymienić przez te lata części za około 1600 zł... Może ktoś polecić coś dobrego w podobnej cenie?

Nie znam innych kotłów z tak długą (7 lat) gwarancją. Według mnie spokojnie wystarczy ta 5 letnia, a do niej nie trzeba robić nic specjalnego. Sam kocioł jest ok.