dbx 04.02.2020 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Już po całości.Jaki koszt nowości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Zrobiłbym ogrzewanie wodne podłogowe po całośći i w największym pomieszczeniu dodatkowo mocno przewymiarowane grzejniki ze dwa. To wszystko podłączył do kupionego z odzysku zbiornika minimum 1000l. Koszt niewielki i można zrobić samemu. Do tego zbiornika podpinaj co zechcesz - gaz , prąd, glikol, PV trociniak zasypowiec i co tam jeszcze człowiek wymyslił do produkowania gorąca . Patrz pierwszy wpis w temacie. Ponawiam pytanie do każdego, kto proponuje ogrzewanie prądem; Jaka jest zainstalowana moc? Jaki jest czas grzania? Jaka cena za kW? ps. taryfa G13 jest dostępna na małym obszarze południowej Polski, przez 2 dostawców prądu. Pewna ilość ludzi, mieszka w innych rejonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 No jak sam zauważyłeś to nowa pompa i Daikin i na nowym czynniku także do tanich nie należał niestety.Weszły do sprzedaży w Polsce bodajże w kwietniu 2018 a ja kupowałem chyba w lipcu, wyszło 22,6 tysia i 1500 montaż linii chłodniczej z uruchomieniem, hydraulika po mojej stronie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 No jak sam zauważyłeś to nowa pompa i Daikin i na nowym czynniku także do tanich nie należał niestety. Weszły do sprzedaży w Polsce bodajże w kwietniu 2018 a ja kupowałem chyba w lipcu, wyszło 22,6 tysia i 1500 montaż linii chłodniczej z uruchomieniem, hydraulika po mojej stronie, Jeszcze do tego ponad 7 kW PV, i ile to razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Patrz pierwszy wpis w temacie. Ponawiam pytanie do każdego, kto proponuje ogrzewanie prądem; Jaka jest zainstalowana moc? Jaki jest czas grzania? Jaka cena za kW? ps. taryfa G13 jest dostępna na małym obszarze południowej Polski, przez 2 dostawców prądu. Pewna ilość ludzi, mieszka w innych rejonach. Ale taryfa G12 jest raczej dostępna u wszystkich operatorów. Taką posiadam. Nie piszesz jak grubą masz wylewke a od tego zależy czas grzania, jeśli chodzi o moc, to Ty jako inwestor powinieneś to wiedzieć. Dla ogrzewania akumulacyjnego stosuje się taki wzór na potrzebną moc grzewcza : Q=q*24/10 Gdzie q to wyliczone obciążenie cieplne domu. Na moim przykładzie Q=3,5*24/10=8,4kW Nie wiem jaka cena jest obecnie za 1kW mocy przyłączeniowej ale pewnie chodziło Ci o cenę nie kW tylko kWh. Poniżej masz mój ostatni rachunek za prąd, taryfa G12W. Edytowane 4 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) No cóż, ważne, że mi odpowiada i nie zamierzam pakować na dach ani solarow ani PV ani gazu, który pozostał za granicą działki Całkowicie z zamierzeniem i z pomyslunkiem na długo przed wbiciem pierwszej łopaty Całkowicie mi styka zużycie energii rocznej na poziomie 3200kWh za ogrzewanie i cwu Pobieżnie sprawdziłem zużycie energii u siebie. Można przyjąć, że to ok. 200kWh miesięcznie. Poprzednio pisałem 150kWh ale to zaniżone dane. Ogrzewanie i cwu jest z innego źródła. Porównaj z tym to, co piszesz. Ponawiam, podaj moc zainstalowaną i czas pracy. Wg. teorii i praktyki na tym forum opisywanej, dom weźmie tyle ile musi. Jeśli ogrzewanie uruchamia się w wybranych godzinach, wtedy następuje falowanie temperatury. Wersję o utrzymywaniu stałej -komfortowej- temperatury, w takim przypadku, można włożyć między kartony i plastik. edycja tak, chodzi o kWh. Przypomnij co steruje temperaturą ? Jaka jest temperatura posadzki? Edytowane 4 Lutego 2020 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeszcze do tego ponad 7 kW PV, i ile to razem? Za długo siedzę na forach i wiem do czego dążysz panele nie mają tu nic do zużycia prądu przez pompę, czy prąd weżniesz z paneli wiadomo że jest tylko wtedy kiedy słoneczko świeci czy prosto ze słupa to ilość tego prądu jaki zużyje pompa do ogrzania domu i ciepłej wody będzie identyczna, kapujesz? Chcesz wykazać jak drogo to wychodzi tak droga jest tylko pompa, kotłownie węglowe czy pelletowe również do tanich nie należą bo wiem jak to wygląda dokładnie i cały syf z tym związany, paliłem w różnych kotłach całe swoje życie, w groszkowcu chyba 11 lat i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Pobieżnie sprawdziłem zużycie energii u siebie. Można przyjąć, że to ok. 200kW miesięcznie. Poprzednio pisałem 150kW ale to zaniżone dane. Ogrzewanie i cwu jest z innego źródła. Porównaj z tym to, co piszesz. Ponawiam, podaj moc zainstalowaną i czas pracy. Wg. teorii i praktyki na tym forum opisywanej, dom weźmie tyle ile musi. Jeśli ogrzewanie uruchamia się w wybranych godzinach, wtedy następuje falowanie temperatury. Wersję o utrzymywaniu stałej -komfortowej- temperatury, w takim przypadku, można włożyć między kartony i plastik. Nie czytasz postów, zatem polecam czytanie,post wyżej masz dokładną odpowiedź na zadane pytanie. Przy odpowiedniej masie akumulacyjnej i odpowiedniej izolacji wahania temperatury między czasem grzania a czasem przerwy w grzaniu to max. 0,5st.C Ja c.o i cwu grzeje 100% w okienkach taniego prądu czyli 22-6 i 13-15. Nie znam czegoś takiego jak falowanie temperatury. Edytowane 4 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Aha, zapomniałem, obecnie mam już niecałe 10kWp i nie płacę w ogóle za prąd co nie oznacza że gdybym nie miał paneli to płacił bym za więcej a dokładnie za tyle samo co teraz zużyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Przypomnij co steruje temperaturą ? Jaka jest temperatura posadzki? Metodą prób i błędów temperatura steruje kilka czynników, po pierwsze wyregulowana odpowiednio podlogowka, po drugie krzywa grzewcza na pompie z wbudowanym czujnikiem pogodowym. Miałem sterownik pokojowy ale wyrzuciłem po pierwszym sezonie bo nie zdał egzaminu. Zielonego pojęcia nie mam ile wynosi temp. posadzki, nie interesuje mnie to. Ważna jest temp w pokojach a ta utrzymuje się w przedziale 22,5-23st.C Poniżej zależność grubości wylewki do czasu grzania :. Edytowane 4 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 A do takich małych domków to tylko bufor z grzałkami i odpowiednia taryfa jak koledzy Chris czy Arturo doradzają. Żeby bufor, pompy, rury, rozdzielacze i inne klamoty zajmowały cenne miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Heh , jest i druciarz, będzie przekonywał że jego jest najmojsze Chłopisko już teraz zgłupieje od tych rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 No jak sam zauważyłeś to nowa pompa i Daikin i na nowym czynniku także do tanich nie należał niestety. Weszły do sprzedaży w Polsce bodajże w kwietniu 2018 a ja kupowałem chyba w lipcu, wyszło 22,6 tysia i 1500 montaż linii chłodniczej z uruchomieniem, hydraulika po mojej stronie, Za długo siedzę na forach i wiem do czego dążysz panele nie mają tu nic do zużycia prądu przez pompę, czy prąd weżniesz z paneli wiadomo że jest tylko wtedy kiedy słoneczko świeci czy prosto ze słupa to ilość tego prądu jaki zużyje pompa do ogrzania domu i ciepłej wody będzie identyczna, kapujesz? Chcesz wykazać jak drogo to wychodzi tak droga jest tylko pompa, kotłownie węglowe czy pelletowe również do tanich nie należą bo wiem jak to wygląda dokładnie i cały syf z tym związany, paliłem w różnych kotłach całe swoje życie, w groszkowcu chyba 11 lat i wystarczy. Zadałem pytanie w kontekście ceny za PV. Ile razem PV z PC? Innymi słowy; 22,6 tys + 1500zł + ........? = ? Kapujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Metodą prób i błędów temperatura steruje kilka czynników, po pierwsze wyregulowana odpowiednio podlogowka, po drugie krzywa grzewcza na pompie z wbudowanym czujnikiem pogodowym. Miałem sterownik pokojowy ale wyrzuciłem po pierwszym sezonie bo nie zdał egzaminu. Zielonego pojęcia nie mam ile wynosi temp. posadzki, nie interesuje mnie to. Ważna jest temp w pokojach a ta utrzymuje się w przedziale 22,5-23st.C Poniżej zależność grubości wylewki do czasu grzania :. [ATTACH=CONFIG]440412[/ATTACH] fakt, opacznie założyłem, że masz kable w podłodze. Podpowiedz jakie masz ocieplenie pod płytą fundamentową? Edytowane 4 Lutego 2020 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Podpowiedz jakie masz ocieplenie pod płytą fundamentową? 20cm z lambda 0,036 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Heh , jest i druciarz, będzie przekonywał że jego jest najmojsze Jakoś to nie ja używam sformułowań typowych dla fanatyka " tylko bufor z grzałkami ". To Ty przekonujesz, że Twoje jest jedyne słuszne. Ja twierdzę, że nie jedyne i nie wiadomo, czy słuszne, bo argumentów nie przedstawiasz żadnych. Moje argumenty w powyższym poście i w sygnaturce (tutaj, jak ktoś nie wie, który link) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 04.02.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 20cm z lambda 0,036 Kaizen rozczarowujesz mnie, liczyłam na szybką reakcje na tą odpowiedz plus link do kapiącego xps-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 W międzyczasie, czy jest wam znany temat zastosowania Kospel EKCO.LN3 do co i cwu? Za i przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 dbx jeśli nie trafisz na kogoś kto chce Cię oskubać to powinieneś znaleźć ceny instalacji na dobrym sprzęcie w cenie około 4 tyięcy za 1kWp na gotowo ze wszystkim. Tylko proszę nie pisz że to dzięki instalacji PV grzanie wychodzi mi tanio czy mam za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 W międzyczasie, czy jest wam znany temat zastosowania Kospel EKCO.LN3 do co i cwu? Za i przeciw? Same "za", alternatywnie i taniej: https://hydrosferasklep.pl/technika-grzewcza/17381-major-9kw-elektryczny-kociol-wodny-jednofunkcyjny-elterm-ekw-9-aszn.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts