Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek

dbx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłbym ogrzewanie wodne podłogowe po całośći i w największym pomieszczeniu dodatkowo mocno przewymiarowane grzejniki ze dwa. To wszystko podłączył do kupionego z odzysku zbiornika minimum 1000l. Koszt niewielki i można zrobić samemu.

Do tego zbiornika podpinaj co zechcesz - gaz , prąd, glikol, PV trociniak zasypowiec i co tam jeszcze człowiek wymyslił do produkowania gorąca .

Patrz pierwszy wpis w temacie.

Ponawiam pytanie do każdego, kto proponuje ogrzewanie prądem;

Jaka jest zainstalowana moc? Jaki jest czas grzania? Jaka cena za kW?

ps. taryfa G13 jest dostępna na małym obszarze południowej Polski, przez 2 dostawców prądu.

Pewna ilość ludzi, mieszka w innych rejonach.

No jak sam zauważyłeś to nowa pompa i Daikin i na nowym czynniku także do tanich nie należał niestety.

Weszły do sprzedaży w Polsce bodajże w kwietniu 2018 a ja kupowałem chyba w lipcu, wyszło 22,6 tysia i 1500 montaż linii chłodniczej z uruchomieniem, hydraulika po mojej stronie,

Jeszcze do tego ponad 7 kW PV, i ile to razem?

Gość Arturo72
Patrz pierwszy wpis w temacie.

Ponawiam pytanie do każdego, kto proponuje ogrzewanie prądem;

Jaka jest zainstalowana moc? Jaki jest czas grzania? Jaka cena za kW?

ps. taryfa G13 jest dostępna na małym obszarze południowej Polski, przez 2 dostawców prądu.

Pewna ilość ludzi, mieszka w innych rejonach.

Ale taryfa G12 jest raczej dostępna u wszystkich operatorów.

Taką posiadam.

Nie piszesz jak grubą masz wylewke a od tego zależy czas grzania, jeśli chodzi o moc, to Ty jako inwestor powinieneś to wiedzieć.

Dla ogrzewania akumulacyjnego stosuje się taki wzór na potrzebną moc grzewcza :

Q=q*24/10

Gdzie q to wyliczone obciążenie cieplne domu.

Na moim przykładzie

Q=3,5*24/10=8,4kW

Nie wiem jaka cena jest obecnie za 1kW mocy przyłączeniowej ale pewnie chodziło Ci o cenę nie kW tylko kWh.

Poniżej masz mój ostatni rachunek za prąd, taryfa G12W.

20200204_125248.jpg

Edytowane przez Arturo72

No cóż, ważne, że mi odpowiada i nie zamierzam pakować na dach ani solarow ani PV ani gazu, który pozostał za granicą działki :D

Całkowicie z zamierzeniem i z pomyslunkiem na długo przed wbiciem pierwszej łopaty :)

Całkowicie mi styka zużycie energii rocznej na poziomie 3200kWh za ogrzewanie i cwu :D

Pobieżnie sprawdziłem zużycie energii u siebie. Można przyjąć, że to ok. 200kWh miesięcznie. Poprzednio pisałem 150kWh ale to zaniżone dane. Ogrzewanie i cwu jest z innego źródła.

Porównaj z tym to, co piszesz. Ponawiam, podaj moc zainstalowaną i czas pracy.

Wg. teorii i praktyki na tym forum opisywanej, dom weźmie tyle ile musi. Jeśli ogrzewanie uruchamia się w wybranych godzinach, wtedy następuje falowanie temperatury. Wersję o utrzymywaniu stałej -komfortowej- temperatury, w takim przypadku, można włożyć między kartony i plastik.

edycja

tak, chodzi o kWh.

Przypomnij co steruje temperaturą ? Jaka jest temperatura posadzki?

Edytowane przez dbx

Jeszcze do tego ponad 7 kW PV, i ile to razem?

Za długo siedzę na forach i wiem do czego dążysz :)

panele nie mają tu nic do zużycia prądu przez pompę, czy prąd weżniesz z paneli wiadomo że jest tylko wtedy kiedy słoneczko świeci czy prosto ze słupa to ilość tego prądu jaki zużyje pompa do ogrzania domu i ciepłej wody będzie identyczna, kapujesz?

Chcesz wykazać jak drogo to wychodzi :) tak droga jest tylko pompa, kotłownie węglowe czy pelletowe również do tanich nie należą bo wiem jak to wygląda dokładnie i cały syf z tym związany, paliłem w różnych kotłach całe swoje życie, w groszkowcu chyba 11 lat i wystarczy.

Gość Arturo72
Pobieżnie sprawdziłem zużycie energii u siebie. Można przyjąć, że to ok. 200kW miesięcznie. Poprzednio pisałem 150kW ale to zaniżone dane. Ogrzewanie i cwu jest z innego źródła.

Porównaj z tym to, co piszesz. Ponawiam, podaj moc zainstalowaną i czas pracy.

Wg. teorii i praktyki na tym forum opisywanej, dom weźmie tyle ile musi. Jeśli ogrzewanie uruchamia się w wybranych godzinach, wtedy następuje falowanie temperatury. Wersję o utrzymywaniu stałej -komfortowej- temperatury, w takim przypadku, można włożyć między kartony i plastik.

Nie czytasz postów, zatem polecam czytanie,post wyżej masz dokładną odpowiedź na zadane pytanie.

Przy odpowiedniej masie akumulacyjnej i odpowiedniej izolacji wahania temperatury między czasem grzania a czasem przerwy w grzaniu to max. 0,5st.C

Ja c.o i cwu grzeje 100% w okienkach taniego prądu czyli 22-6 i 13-15.

Nie znam czegoś takiego jak falowanie temperatury.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Przypomnij co steruje temperaturą ? Jaka jest temperatura posadzki?

Metodą prób i błędów temperatura steruje kilka czynników, po pierwsze wyregulowana odpowiednio podlogowka, po drugie krzywa grzewcza na pompie z wbudowanym czujnikiem pogodowym. Miałem sterownik pokojowy ale wyrzuciłem po pierwszym sezonie bo nie zdał egzaminu.

Zielonego pojęcia nie mam ile wynosi temp. posadzki, nie interesuje mnie to.

Ważna jest temp w pokojach a ta utrzymuje się w przedziale 22,5-23st.C

Poniżej zależność grubości wylewki do czasu grzania :.

unnamed.jpg

Edytowane przez Arturo72

No jak sam zauważyłeś to nowa pompa i Daikin i na nowym czynniku także do tanich nie należał niestety.

Weszły do sprzedaży w Polsce bodajże w kwietniu 2018 a ja kupowałem chyba w lipcu, wyszło 22,6 tysia i 1500 montaż linii chłodniczej z uruchomieniem, hydraulika po mojej stronie,

Za długo siedzę na forach i wiem do czego dążysz :)

panele nie mają tu nic do zużycia prądu przez pompę, czy prąd weżniesz z paneli wiadomo że jest tylko wtedy kiedy słoneczko świeci czy prosto ze słupa to ilość tego prądu jaki zużyje pompa do ogrzania domu i ciepłej wody będzie identyczna, kapujesz?

Chcesz wykazać jak drogo to wychodzi :) tak droga jest tylko pompa, kotłownie węglowe czy pelletowe również do tanich nie należą bo wiem jak to wygląda dokładnie i cały syf z tym związany, paliłem w różnych kotłach całe swoje życie, w groszkowcu chyba 11 lat i wystarczy.

Zadałem pytanie w kontekście ceny za PV.

Ile razem PV z PC?

Innymi słowy; 22,6 tys + 1500zł + ........? = ?

Kapujesz?

Metodą prób i błędów temperatura steruje kilka czynników, po pierwsze wyregulowana odpowiednio podlogowka, po drugie krzywa grzewcza na pompie z wbudowanym czujnikiem pogodowym. Miałem sterownik pokojowy ale wyrzuciłem po pierwszym sezonie bo nie zdał egzaminu.

Zielonego pojęcia nie mam ile wynosi temp. posadzki, nie interesuje mnie to.

Ważna jest temp w pokojach a ta utrzymuje się w przedziale 22,5-23st.C

Poniżej zależność grubości wylewki do czasu grzania :.

[ATTACH=CONFIG]440412[/ATTACH]

fakt, opacznie założyłem, że masz kable w podłodze.

Podpowiedz jakie masz ocieplenie pod płytą fundamentową?

Edytowane przez dbx

Heh , jest i druciarz, będzie przekonywał że jego jest najmojsze :)

Jakoś to nie ja używam sformułowań typowych dla fanatyka " tylko bufor z grzałkami ".

To Ty przekonujesz, że Twoje jest jedyne słuszne. Ja twierdzę, że nie jedyne i nie wiadomo, czy słuszne, bo argumentów nie przedstawiasz żadnych.

Moje argumenty w powyższym poście i w sygnaturce (tutaj, jak ktoś nie wie, który link)