Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość instalacji a możliwości kotła kondensacyjnego

tomekk167

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Jestem w trakcie budowy domu w którym będzie mieszkać 6 osób (2 dzieci + 2 dziadków + 2 rodziców:)). Dom to:

-prosta bryła prostokąt 10x16m parter + piętro dach dwuspadowy.

-porotherm + 20cm styropian

-rekuperacja 550m3

Po podłodze jest 280m2 (60m2 garaż + kotłownia; 220m2 powierzchnia użytkowa)

Planowany kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny, zbiornik 160l i podłogówka na całości.

Instalator wyliczył że długość instalacji podłogowej wyniesie około 1800m. Schemat który mi przedstawił jest prosty lecz logiczny tzn z pieca wychodzi zasilanie do rozdzielaczy ciepłej wody i z rozdzielaczy wraca woda "zimna" do pieca. Nadmienię, że za piecem nie ma żadnej pompy czy mieszacza! Instalator twierdzi że pompa w kotle (Termer Gold) wystarczy by przetoczyć wodę w instalacji

Pytanie jakie mam do Was to:

Czy taki schemat bez pompy jest poprawny?

Czy pompa zamontowana w kotle podoła tak długiej instalacji podłogowej (1800m rurek w podłogówce podzielone na 17 "obwodów-pętli") czy trzeba wspomóc jej działanie dodatkową pompą?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Jakiś już czas spędziłem na forum i dowiedziałem się z niego, że nie powinno się w obiegu instalować dodatkową pompę ze względu na to że te pompy nie pozostają bez wpływu na siebie tj któraś w końcu padnie. Stąd pytanie, czy pompa w kotle będzie na tyle sprawna by zabezpieczyć przepływ (co najmniej 1 - 1,5l/min na każdej pętli).

Jakiś już czas spędziłem na forum i dowiedziałem się z niego, że nie powinno się w obiegu instalować dodatkową pompę ze względu na to że te pompy nie pozostają bez wpływu na siebie tj któraś w końcu padnie. Stąd pytanie, czy pompa w kotle będzie na tyle sprawna by zabezpieczyć przepływ (co najmniej 1 - 1,5l/min na każdej pętli).

Nawet 0,5l nie uzyskasz a ile ta pompa w tym piecu daje L min. Bez obciążenia instalacjia?

No właśnie nie pisze w karcie produktu Termeta.

Z informacji na forum wynika, że kluczowym jest ilość wody w instalacji podłogowej x 2 krotność wymiany wody w instalacji by zachować właściwą sprawność, czy dobrze rozumiem?

Czy tylko w Termecie nie ma informacji co do wydajności pompy CO? Inne firmy zamieszczają taką wiadomość. Np. w "niemieckim" kotle jest informacja o 3 biegach kotła tj 400, 800 i 1200 l/h przetoczonej wody CO... Wie ktoś jak Termet pracuje?

Edytowane przez tomekk167

Jak nie ma jak jest(patrz załącznik)Czy pompa w kotle wydoli zależy od globalnego przepływu i oporu obiegu krytycznego.Ale aby uzyskać te dwie wartości to trzeba najpierw zrobić projekt OZC a na jego podstawie projekt podłogówki.A jak nie da rady to sprzęgło hydrauliczne i mocniejsza pompa za nim

Pompa Termet Gold.jpg

No właśnie nie pisze w karcie produktu Termeta.

Z informacji na forum wynika, że kluczowym jest ilość wody w instalacji podłogowej x 2 krotność wymiany wody w instalacji by zachować właściwą sprawność, czy dobrze rozumiem?

Czy tylko w Termecie nie ma informacji co do wydajności pompy CO? Inne firmy zamieszczają taką wiadomość. Np. w "niemieckim" kotle jest informacja o 3 biegach kotła tj 400, 800 i 1200 l/h przetoczonej wody CO... Wie ktoś jak Termet pracuje?

Wychodzi 1,1l min bez obciążenia instalacjia przy tych Max.1200lh biorąc pod uwagę jeszcze długość twoich pętli ponad 100mb to rotametry ledwo dygna .

Po podłodze jest 280m2 (60m2 garaż + kotłownia; 220m2 powierzchnia użytkowa)

Planowany kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny, zbiornik 160l i podłogówka na całości.

.

280 m2 / 17 pętli = 16,5m2 = 100 - 115mb

Podtrzymuję swoje i zgadzam się z romano78@ Jeśli pomieszczenia były by równe a pętle rozkładane co 15cm to już wychodzi średnio 115mb długości.

Przeprojektować instalację do minimum 2 x 12 pętle.

Edytowane przez Mareks77

280 m2 / 17 pętli = 16,5m2 = 100 - 115mb

Podtrzymuję swoje i zgadzam się z romano78@ Jeśli pomieszczenia były by równe a pętle rozkładane co 15cm to już wychodzi średnio 115mb długości.

Przeprojektować instalację do minimum 2 x 12 pętle.

Oczywiście żadnych grup pompowych z zaworami mieszającymi przy rozdzielaczach nie dajesz. Kocioł powinien mieć czujnik sprzęgła i sam dobierać temperaturę wody wychodzącej ze sprzęgła na instalację.