Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Niebawem rozpoczynam budowę domu 100m2,parter plus poddasze użytkowe. Myślałem o gazie,ale przyłącze miałoby z ok 70 m i kosztowało ok. 8 tysi bez prac ziemnych. Ostatecznie stanęło na foliach grzewczych red snake dół podloga i poddasze folia w suficie. Do tego ok. 8,5-9 kW fotowoltaiki. Czy takie rozwiązanie jest dobre i trwałe? Może ktoś używa tych folii jakiś czas i jest w stanie coś podpowiedzieć? Dzięki za pomoc
https://forum.murator.pl/topic/252322-dom-100m2-ogrzewanie-folie-grzewcze-red-snake-plus-fotowoltaika/

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Klima też na pewno będzie. Zawsze marzył mi się kominek na drewno,ale chyba z tego zrezygnuje i ewentualnie założę kominek elektryczny z termogrzałką. Panele będą to można korzystać
Te folie podczas pracy generują pole elektromagnetyczne potocznie nazywane "zupa elektromagnetyczna".

Jak lubisz chodzić po takim polu to takie grzanie jest dla Ciebie.

Następny znawca tematu:jawdrop: doktor teoretyk:bye:

Do autora tematu ...

Jak masz ochotę i mozliwość zapraszam do nas pod Kielce. Mamy takie folie w domu.

Następny znawca tematu:jawdrop: doktor teoretyk:bye:

Do autora tematu ...

Jak masz ochotę i mozliwość zapraszam do nas pod Kielce. Mamy takie folie w domu.

Jak się spisują te folie? Ile pobierają prądu itp,bo nie wiem czy zakładane 8,5 kW starczy na folię+dom. Dzięki za zaproszenie, trochę daleko mam do Kielc

Jak lubisz mieszkać w zupie elektromagnetycznej to będziesz bardzo zadowolony. :)

ty tak na poważnie? Jeżeli tak to rozumiem że nie masz prądu w domu , nie korzystasz z telefonii GMS i mieszkasz w klatce Farday'a . Jesteś Amiszem?

A przejdzie ten system grzania w PINB? Ja miałem mieć kable, KB jeszcze dwa miesiące temu mówił, że nie będzie problemu ale niedawno przyszedł i powiedział, żebym co innego wymyślił, bo "jedna pani poszła na emeryturę, przyszła młoda, wszystko sprawdza i do wszystkiego się czepia"
Jak nie widzisz różnicy, to nie mamy o czym rozmawiać.

Zdrowia życzę.

dziękuje również zdrówka życzę i czekam na wyjaśnienie czym różni się zupa elektromagnetyczna wytwarzane przez kable które masz w ścianie, wytwarzana przez BST' y telefonii komórkowej , twój tel komórkowy od zupey elektromagnetycznej wytwarzane przez folie grzewcze. Podaj konkretne liczby

A przejdzie ten system grzania w PINB? Ja miałem mieć kable, KB jeszcze dwa miesiące temu mówił, że nie będzie problemu ale niedawno przyszedł i powiedział, żebym co innego wymyślił, bo "jedna pani poszła na emeryturę, przyszła młoda, wszystko sprawdza i do wszystkiego się czepia"

Trochę to dziwne. Z jednej strony karzą stawiać na ekologię itp a u Ciebie takie problemy. Mam nadzieję, że problemu nie będzie,choć projekt zakładał całkiem inny model grzewczy. Muszę popytać zawczasu mojego projektanta i KB.

Trochę to dziwne. Z jednej strony karzą stawiać na ekologię itp a u Ciebie takie problemy. Mam nadzieję, że problemu nie będzie,choć projekt zakładał całkiem inny model grzewczy. Muszę popytać zawczasu mojego projektanta i KB.

No właśnie przez ekologię takie szopki. Jak masz wpisane w projekcie ile energii budynek może zużywać to jest problem ;/

punkt 3.1.3

http://www.warsztatarchitekta.pl/doc/legislacja/2014-11-04-rozp-ws-metodologii-obliczania-charakterystyki-energetycznej.pdf

Edytowane przez Pytajnick
No właśnie przez ekologię takie szopki. Jak masz wpisane w projekcie ile energii budynek może zużywać to jest problem ;/

punkt 3.1.3

http://www.warsztatarchitekta.pl/doc/legislacja/2014-11-04-rozp-ws-metodologii-obliczania-charakterystyki-energetycznej.pdf

To mnie teraz zaniepokoiles. Muszę jutro dzwonić do projektanta i urzędu.

Dostaliśmy Pnb bez problemu nawet dostaliśmy tez dofinansowanie w programie ,,czyste powietrze''

więcej potem napiszę, bo jadę autem;)

Właśnie słyszałem, że można też liczyć na dofinansowanie z tego programu. Ile % zwracają? Bo jak u mnie w urzędzie pytałem to dostałem odpowiedź, że na nowy budynek to tylko dofinansowanie na pompę ciepła.

Dostaliśmy Pnb bez problemu nawet dostaliśmy tez dofinansowanie w programie ,,czyste powietrze''

więcej potem napiszę, bo jadę autem;)

Projekt wpadał już w WT2017 czy nie, bo to robi różnicę?

Właśnie słyszałem, że można też liczyć na dofinansowanie z tego programu. Ile % zwracają? Bo jak u mnie w urzędzie pytałem to dostałem odpowiedź, że na nowy budynek to tylko dofinansowanie na pompę ciepła.

Nieźle... mnie dotychczas wszyscy mówią że dotacja na PC w nowych domach była tylko w zeszłym roku.

Nieźle... mnie dotychczas wszyscy mówią że dotacja na PC w nowych domach była tylko w zeszłym roku.

Bo to prawda. Właśnie w tamtym roku dostaliśmy dofinansowanie i Pnb równiez w tamtym roku.

Jak chcesz mogę podać nr. tel do męza na pw, on to lepiej wyjaśni....o ogrzewaniu równiez. Moje odczucia są takie, ze nic nie robimy a mamy ciepło, bardzo tanio i wszystkie pomieszczenia pod kontrolą w telefonie.

Jedynie, to iz szybko się nagrzewa uwazam za wadę, bo podłoga prawie przez cały czas jest zimna.