Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo to prawda. Właśnie w tamtym roku dostaliśmy dofinansowanie i Pnb równiez w tamtym roku.

Jak chcesz mogę podać nr. tel do męza na pw, on to lepiej wyjaśni....o ogrzewaniu równiez. Moje odczucia są takie, ze nic nie robimy a mamy ciepło, bardzo tanio i wszystkie pomieszczenia pod kontrolą w telefonie.

Jedynie, to iz szybko się nagrzewa uwazam za wadę, bo podłoga prawie przez cały czas jest zimna.

I tu widzę szkopuł. Jesteś pierwszą osobą od której słyszę,że podloga jest zimna. Przede wszystkim zależy mi na ciepłej podłodze, bo w obecnym mieszkaniu mam wręcz lodowatą. Jeśli chodzi o dofinansowanie to muszę udać się jeszcze raz do urzędu i może kogoś innego wypytac. Jeśli możesz to wyślij mi na priv nr męża. Ile czasu korzystacie z tego ogrzewania?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
I tu widzę szkopuł. Jesteś pierwszą osobą od której słyszę,że podloga jest zimna. Przede wszystkim zależy mi na ciepłej podłodze, bo w obecnym mieszkaniu mam wręcz lodowatą.

Myślę, że był to skrót myślowy :)

Chodziło o to, że ciepło szybko zostaje oddane do pomieszczenia a później nie trzeba grzać i podłogi stają się zimne :)

To są uroki, raz, że nowych domów, dwa wada braku akumulacji podłogi.

Gdyby kable czy maty miały nad sobą odpowiednią ilość wylewki nie byłoby uczucia gorącej podłogi ale takiej przyjemnej w dotyku bosa stopą i to przez długi czas :)

Chodziło o to, że ciepło szybko zostaje oddane do pomieszczenia a później nie trzeba grzać i podłogi stają się zimne :)

Gdyby kable czy maty miały nad sobą odpowiednią ilość wylewki nie byłoby uczucia gorącej podłogi ale takiej przyjemnej w dotyku bosa stopą i to przez długi czas :)

Dokładnie tak jest!

Maksymalne natężenie pola magnetycznego bezpośrednio nad powierzchnią folii (w odległości 5cm) nie przekroczyło w żadnym przypadku 1,45A/m.

To wygrywa tylko z transformatorem i kuchenką mikrofalową - nawet z indukcją przegrywają:

http://szkodliwepromieniowanie.pl/typowe-wartosci-pem-dla-wybranych-zrodel-promieniowania/

Zmierzone natężenia pola są porównywalne z polem w otoczeniu typowych urządzeń powszechnego użytku zasilanych z sieci elektroenergetycznej, jak np. suszarka do włosów, czajnik elektryczny, grzejniki elektryczne, termowentylatory itp.

I to ma niby być dobrze? Jak urządzenia, gdzie jest drucik dwustronnie zasilany zwinięty w sprężynkę? To same urządzenia grzejne generujące

Ciekawe też, że podali pomiary pól elektrycznego i magnetycznego - a nie elektromagnetycznego (ich wypadkową), które tak naprawdę jest istotne. Czyżby elektromagnetyczne wypadły słabo?

Do tego czemu z odległości aż 5cm kiedy maty się montuje góra 2cm od stóp?

Maksymalne natężenie pola magnetycznego bezpośrednio nad powierzchnią folii (w odległości 5cm) nie przekroczyło w żadnym przypadku 1,45A/m.

To wygrywa tylko z transformatorem i kuchenką mikrofalową - nawet z indukcją przegrywają:

http://szkodliwepromieniowanie.pl/typowe-wartosci-pem-dla-wybranych-zrodel-promieniowania/

Zmierzone natężenia pola są porównywalne z polem w otoczeniu typowych urządzeń powszechnego użytku zasilanych z sieci elektroenergetycznej, jak np. suszarka do włosów, czajnik elektryczny, grzejniki elektryczne, termowentylatory itp.

I to ma niby być dobrze? Jak urządzenia, gdzie jest drucik dwustronnie zasilany zwinięty w sprężynkę? To same urządzenia grzejne generujące

Ciekawe też, że podali pomiary pól elektrycznego i magnetycznego - a nie elektromagnetycznego (ich wypadkową), które tak naprawdę jest istotne. Czyżby elektromagnetyczne wypadły słabo?

Do tego czemu z odległości aż 5cm kiedy maty się montuje góra 2cm od stóp?

Jak zawsze na Ciebie mozna liczyć jak jest jakieś gdybanie ...:bye:..

Nie uwazasz, że powinieneś korzystać z nowszych informacji a nie przestarzałych?

Proponuję byś sam to sprawdził o czym napisałeś:popcorn:

I inne jeszcze Twoje wywody ....

Masz duzo czasu i zapał ...Dasz radę!

A tak powaznie, zycie to nie tabelki ....wyluzuj trochę i zobacz dookoła jak świat jest piękny!

Jak ktoś myśli zbyt racjonalnie, to nie zauwaza prostych i pięknych rzeczy...zbyt jest skupiony na wyszukiwaniu wad we wszystkim.

Jakby tak patrzeć wg. Twojego rozumowania, to wszystko jest szkodliwe, truje i zabija.

Edytowane przez ciężkiprzypadek
  • Like 1

Proponuję byś sam to sprawdził o czym napisałeś:popcorn:

Oczywiście, że pole elktromagnetyczne kabli sprawdzałem (dwa filmiki w pierwszym poście wątku o kablach z sygnaturki). Mat nie zamierzam montować, więc nie sprawdzę. Sprawdzisz?

Jak zawsze na Ciebie mozna liczyć jak jest jakieś gdybanie ...:bye:.

Radzę nie dyskutować z tym bałwanem.

Ciekawi mnie jak on korzysta z budynków użyteczności publicznej, w których są folie, promienniki nad głowami i inne urządzenia generujące duże (w ocenie jego główki) pole magnetyczne. Ciekawi mnie jak z podgrzewaniem tyłka w aucie, czy używa. A nie, sorry, przecież ogrzewanie foteli w aucie jest zbędnym wydatkiem w filozofii dobrej zmiany (kaizen), nie kalkuluje się. Sorki.

prędzej kipniecie na raka mózgu czy jąder od rozmów przez tel komórkowy czy trzymania go w kieszeni niż coś wam się stanie podczas korzystania z mat. Robicie czarny PR niedużej firemce która zaczęła coś produkować bo coś wam się wydaje. Mam nadzieje ze producent tych mat zobaczy kiedyś ten wątek i dobierze się do tyłków hejterom za robienie czarnego PR. Bo można coś bezkarnie hejtowac pod jednym warunkiem - kiedy macie jakiekolwiek dowody potwierdzające wasze gdybania. W przeciwnym wypadku to co robicie jest karalne.
Gość Arturo72
prędzej kipniecie na raka mózgu czy jąder od rozmów przez tel komórkowy czy trzymania go w kieszeni niż coś wam się stanie podczas korzystania z mat. Robicie czarny PR niedużej firemce która zaczęła coś produkować bo coś wam się wydaje. Mam nadzieje ze producent tych mat zobaczy kiedyś ten wątek i dobierze się do tyłków hejterom za robienie czarnego PR. Bo można coś bezkarnie hejtowac pod jednym warunkiem - kiedy macie jakiekolwiek dowody potwierdzające wasze gdybania. W przeciwnym wypadku to co robicie jest karalne.

Nie no, nie przesadzaj, maty grzewcze są znane i stosowane od bardzo dawna.

Co nie zmienia faktu, że ktoś kto pisze o ich szkodliwości opowiada bzdury.

To jest coś w stylu szkodliwych "żył wodnych" przy podlogowce :D

Robicie czarny PR niedużej firemce która zaczęła coś produkować bo coś wam się wydaje.

Gdzie mają fabrykę?

To nie z tej wyjeżdżają ich folie:

?

Mam nadzieje ze producent tych mat zobaczy kiedyś ten wątek i dobierze się do tyłków hejterom za robienie czarnego PR. Bo można coś bezkarnie hejtowac pod jednym warunkiem - kiedy macie jakiekolwiek dowody potwierdzające wasze gdybania. W przeciwnym wypadku to co robicie jest karalne.

Co konkretnie kwestionujesz? Wyniki badań pól, którymi sami się chwalą?

Projekt wpadał już w WT2017 czy nie, bo to robi różnicę?

Pytałem dzisiaj projektanta i KB,nie będzie problemu ze zmianą sposobu ogrzewania domu. Wystarczy wprowadzone zmiany umieścić w Książkę Budowy.

Rozumiem. W takim razie nie ma się czego obawiać

Gość Arturo72
Pytałem dzisiaj projektanta i KB,nie będzie problemu ze zmianą sposobu ogrzewania domu. Wystarczy wprowadzone zmiany umieścić w Książkę Budowy.

Oj, nie jestem pewien czy tak do końca jest jeśli chodzi o prąd jako jedyne źródło ciepła w domu.

Ale moze ostatnio zmieniły się przepisy.

Oj, nie jestem pewien czy tak do końca jest jeśli chodzi o prąd jako jedyne źródło ciepła w domu.

Kłócić się nie będę, ale taką odpowiedź dzisiaj dostałem. Ewentualnie mogę jeszcze w urzędzie zapytać.

Ogólnie jest git, ktoś kupił działkę, inny ktoś mu pozwolił się na niej pobudować i ten ktoś, być może pozwoli ogrzewać się jak będzie zimno w sposób, w jaki pozwoli.

A właściciel działki i domu myśli, że jest u siebie...aha, jak zamarzy mu się dodatkowy schodek przed wejściem, pewnie pobiegnie do urzędu zapytać czy może....

Edytowane przez dbx

Potrzebne są 2 źródła ogrzewania. My mamy jeszcze kominek i klimatzyator.

U mnie formularz zakończenia budowy wygląda tak.

Pod EP podpisuje się inwestor a zmieniając grzanie na prąd drastycznie zmieniasz EP. Pewnie nikt tym się nie zainteresuje. Ale gdyby jednak, to konsekwencje mogą być poważne (włącznie z odpowiedzialnością karną).

A tak technicznie, to maty mają tylko jedną zaletę względem kabli, nieistotną przy budowie nowego domu, można dać pod panele. A najistotniejszą wadą w tym momencie, że nie da się ich zalać wylewką a to znacząco podnosi koszty eksploatacji. Do tego są drogie, łatwo je uszkodzić, nie można rozstawem regulować mocy (a 220W to kosmos i kłopot z mocą i okablowaniem, jak w małym domku masz 25kW w podłodze).

U mnie formularz zakończenia budowy wygląda tak.

Pod EP podpisuje się inwestor a zmieniając grzanie na prąd drastycznie zmieniasz EP. Pewnie nikt tym się nie zainteresuje. Ale gdyby jednak, to konsekwencje mogą być poważne (włącznie z odpowiedzialnością karną).

A tak technicznie, to maty mają tylko jedną zaletę względem kabli, nieistotną przy budowie nowego domu, można dać pod panele. A najistotniejszą wadą w tym momencie, że nie da się ich zalać wylewką a to znacząco podnosi koszty eksploatacji. Do tego są drogie, łatwo je uszkodzić, nie można rozstawem regulować mocy (a 220W to kosmos i kłopot z mocą i okablowaniem, jak w małym domku masz 25kW w podłodze).

Tak, mamy bezpośrednio pod panelami.

Koszty mamy bardzo niskie ok 2-4zł dziennie a wylewka jest droga. Płyta fundamentowa jest poziomem zero.

Kosztują podobnie jak zwykłe kable, chyba 30 lat gwarancji( nie pamiętam dobrze....albo 50) i jak jedno małe pole nie działa to pozostałe pracują normalnie.

Mozna regulować moc, mocą mat i foli...są rózne

My mamy 70Wat na 1m2

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Koszty mamy bardzo niskie ok 2-4zł dziennie a wylewka jest droga. Płyta fundamentowa jest poziomem zero.

Czyli jeszcze podkładem odizolowaliście się od betonu rezygnując praktycznie całkiem z akumulacji podłogi?

Niejedna osoba ma grzewczą płytę (np Annatulipanna). Też ciepło o tym długo myślałem, bo tylko pozazdrościć akumulacji. Większość jednak robi wylewki nawet na płycie, bo jest nierówna i to wychodzi taniej, niż szlifowanie.

Macie te koszty opomiarowane? Ile z tego w drogiej strefie?

Ile dostarczają inne źródła ciepła? Bo jak ktoś uwierzy, że grzejesz dom tylko matami z takie pieniądze to mocno się zdziwi. To trochę nieuczciwe podawanie częściowych kosztów. Mógłbym wychwalać kozę, że grzeję za darmo. Tyle, że dostarczyła ona w tym sezonie może z 5-10% ciepła w tym sezonie.

Albo ogrzewanie farelką kosztuje mnie 0zł (bo nie odpaliłem ani razu).

Kosztują podobnie jak zwykłe kable, chyba 30 lat gwarancji( nie pamiętam dobrze....albo 50) i jak jedno małe pole nie działa to pozostałe pracują normalnie.

Dasz linka do warunków gwarancji?

Ile kosztowały? Mnie kable kosztowały z robocizną 5900 zł za 11kW (w tym dwa razy pomiary wymagane w gwarancji).

Mozna regulować moc, mocą mat i foli...są rózne

My mamy 70Wat na 1m2

Pisałem o RedSnake - faktycznie, mają wybór. 220 albo 400W/m2.

Edytowane przez Kaizen