ahonen 05.02.2020 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Potrzebne są 2 źródła ogrzewania. My mamy jeszcze kominek i klimatzyator. Klimatyzator w salonie będzie też na pewno. Pozatym kominek elektryczny z termogrzałką lub nawet zwykły-tu decyzja jeszcze nie zapadła. Za elektrykiem przemawiają dużo niższe koszty zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 05.02.2020 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 U mnie formularz zakończenia budowy wygląda 9tak. Pod EP podpisuje się inwestor a zmieniając grzanie na prąd drastycznie zmieniasz EP. Pewnie nikt tym się nie zainteresuje. Ale gdyby jednak, to konsekwencje mogą być poważne (włącznie z odpowiedzialnością karną). A tak technicznie, to maty mają tylko jedną zaletę względem kabli, nieistotną przy budowie nowego domu, można dać pod panele. A najistotniejszą wadą w tym momencie, że nie da się ich zalać wylewką a to znacząco podnosi koszty eksploatacji. Do tego są drogie, łatwo je uszkodzić, nie można rozstawem regulować mocy (a 220W to kosmos i kłopot z mocą i okablowaniem, jak w małym domku masz 25kW w podłodze). Skąd wziąłeś te 25 kW? Na mój dom maksymalna moc grzewcza to ok.11kW. Jeśli chodzi o folie red snake to mają tylko o mocy 220 lub 400 wat. Gwarancja 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) Skąd wziąłeś te 25 kW? Na mój dom maksymalna moc grzewcza to ok.11kW. Wziąłem powierzchnię swojego domu. U Ciebie 220W/m2*100m2=22KW Niezły durszlak - u mnie 3,5KW mocy jest juz z zapasem. Dałem 11kW żeby grzać tylko w taniej strefie a do tego tak było taniej, bo i tak c-c mam 20 cm (lepiej nie robić większych odstępów), a słabszy kabel musiałby być gęściej - byłby dłuższy i droższy. Jeśli chodzi o folie red snake to mają tylko o mocy 220 lub 400 wat. Gwarancja 25 lat. Tylko nigdzie nie znalazłem warunków tej gwarancji. Wiec obstawiam, że jest marketingowa, bo nie spełnisz warunków albo będą one drogie (jak np. przy blasze dachowej). Edytowane 5 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.02.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Pozatym kominek elektryczny z termogrzałką lub nawet zwykły-tu decyzja jeszcze nie zapadła. Za elektrykiem przemawiają dużo niższe koszty zakupu. To tak jakby podziwiać plastikowe rybki w akwarium Jak kominek to tylko z krwi i kości, w innym przypadku całkowicie out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 05.02.2020 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 To tak jakby podziwiać plastikowe rybki w akwarium Jak kominek to tylko z krwi i kości, w innym przypadku całkowicie out Ciekawe porównanie, ale bardzo trafne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 05.02.2020 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Wziąłem powierzchnię swojego domu. U Ciebie 220W/m2*100m2=22KW Tu akurat się mylisz, bo folie kładzie się na max 80% podłogi. Omija się zabudowę itp. Pozatym na poddaszu folie będą w suficie i tam będzie mniejsza moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 05.02.2020 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 To tak jakby podziwiać plastikowe rybki w akwarium Jak kominek to tylko z krwi i kości, w innym przypadku całkowicie out W sumie zawsze chciałem mieć kominek,ale wiąże się to z balaganem w salonie plus dodatkowe miejsce do sezonowania i przechowywania drewna. Tylko żebym po którymś roku nie rzucił tego w cholerę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.02.2020 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 W sumie zawsze chciałem mieć kominek,ale wiąże się to z balaganem w salonie plus dodatkowe miejsce do sezonowania i przechowywania drewna. Tylko żebym po którymś roku nie rzucił tego w cholerę Jakbym żonę słyszał "nie pal w kominku bo trzeba będzie sprzątać" Miejsca na drewienko nie trzeba dużo, u mnie 1mp to 1x1 pod wiatą na auto a to mi styka na dwa sezony A nie ma to jak w sobotę posiedzieć sobie przy filmie przy trzaskajacym drewienku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 05.02.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Kaizen palimy tez w kominku. Ale u nas jeszcze jest wykończeniówka w niektórych pomieszczeniach, to chodzą równiez rózne sprzęty np .piła do listew.Nasza płyta była równa. Kb wyliczył do 0.5 cm nierówności po całości, to nie musieliśmy jej równać ani szlifować.To są całościowe koszta. Ale jesteśmy we 2 osoby i nie chodzą jeszcze duze sprzęty do kuchni, bo jej jeszcze nie ma.Jedynie rekuperator chodzi. maz się zajmuje papierami...to moze jak wróci.... Co do montazu podłogówki, to wycenialiśmy rózne opcje i pamiętam, ze nie było duzych róznic cenowych. Wybraliśmy dla nas najlepszą opcję, bo duzo pracujemy poza domem i kiedy wracamy chcemy mieć szybko ciepło. Wtedy przez tel maz ją uaktywnia i kiedy jesteśmy na miejscu za ok 30min jest cieplutko. A tak to grzejemy w nocy w taryfie g12as. z tym, ze temperatura dla nas idealna to 18-19 st. W starym domu było 22-23st. ahonen jak masz robić kominek, to tylko akumulacyjny.Paliłam w nim ok 30 razy i jeszcze nie myłam szyby. Wszystko czyste, nie ma co sprzątać....jedynie 3 razy odkurzacz kominkowy wybierał popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 05.02.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Wziąłem powierzchnię swojego domu. U Ciebie 220W/m2*100m2=22KW Tu akurat się mylisz, bo folie kładzie się na max 80% podłogi. Omija się zabudowę itp. Pozatym na poddaszu folie będą w suficie i tam będzie mniejsza moc. Nie polecam na suficie....grzeje po głowach. Najlepiej jedź do róznych domów, co mają takie systemy i wtedy wybierz. My byliśmy w 3 domach. Po wizytach stwierdziliśmy, ze chcemy tylko na podłodze. W pomieszczeniach gdzie jest ceramika na podłodze, są maty. I tam nagrzewa się wolniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.02.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 ahonen jak masz robić kominek, to tylko akumulacyjny. Paliłam w nim ok 30 razy i jeszcze nie myłam szyby. Wszystko czyste, nie ma co sprzątać....jedynie 3 razy odkurzacz kominkowy wybierał popiół. Potwierdzam, każdy kto wchodzi to jest w szoku, czemu szyba nie jest zakopcona a tu od początku czyli od 7 lat ani razu nie była czyszczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 06.02.2020 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 A jeszcze jedno pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 06.02.2020 04:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Co lepsze folie czy piec elektryczny z wodną podlogowka? Bo ewentualnie zamiast foli myślałem o takim rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2020 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Co lepsze folie czy piec elektryczny z wodną podlogowka? Bo ewentualnie zamiast foli myślałem o takim rozwiązaniu Wg mnie te drugie rozwiązanie jest najlepsze jeśli chodzi o grzanie prądem. Masz możliwość grzania akumulacyjnego i stabilizację temp w pomieszczeniach a druga zaleta, że w każdej chwili możesz podpiąć pod podłogówkę pompę ciepła czym obniżysz rachunki za ogrzewanie 3-krotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 06.02.2020 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Wg mnie te drugie rozwiązanie jest najlepsze jeśli chodzi o grzanie prądem. Masz możliwość grzania akumulacyjnego i stabilizację temp w pomieszczeniach a druga zaleta, że w każdej chwili możesz podpiąć pod podłogówkę pompę ciepła czym obniżysz rachunki za ogrzewanie 3-krotnie Akurat rachunkami bym się nie martwił, bo i tak chce założyć fotowoltaike. Tylko gdyby folia wysiadla nie musiałbym płytę i skuwac itp,żeby ja wymienić (nawet w ramach gwarancji). Folie wydają się być super rozwiązaniem, tylko są u nas mało popularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.02.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Akurat rachunkami bym się nie martwił, bo i tak chce założyć fotowoltaike. Tylko gdyby folia wysiadla nie musiałbym płytę i skuwac itp,żeby ja wymienić (nawet w ramach gwarancji). Folie wydają się być super rozwiązaniem, tylko są u nas mało popularne. Do czasu jak się ustawa o PV nie zmieni będzie ładnie i pięknie.Później tym foliami będziesz zmuszony grzać w drogiej taryfie. Najważniejsze to budę na maksa ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 06.02.2020 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Sam sobie musisz na to odpowiedzieć.... W naszym przypadku , przy naszym trybie zycia nie wyobrazamy sobie nic innego...tylko folię. Najmniej inwazyjne, bez drogich pomp, szybko się zagrzewają i są całkowicie pod naszą kontrolą. ... nawet jak wyjezdzamy daleko, widzimy wszystko w telefonie i po powrocie czeka na nas ciepły domek. U nas akumulacyjność nie jest w niczym potrzebna, bo mamy zz nią kominek . No i przy ich rozkładaniu była zupełnia czysta praca, Ale tak jak napisałam wyzej...sam musisz podjąć decyzję, bo nie znamy Waszych zwyczajów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 06.02.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Do czasu jak się ustawa o PV nie zmieni będzie ładnie i pięknie.Później tym foliami będziesz zmuszony grzać w drogiej taryfie. Najważniejsze to budę na maksa ocieplić. To prawda, dom musi być bardzo ocieplony. Nasz jest dobrze, nie mega dobrze...ale dobrze. 25cm w płycie, 20 na ścianach i 35 wełny pod dachem. dopisek; A jak ma się ustawa zmienić? Co te gargamele znowu wymyśliły? Edytowane 6 Lutego 2020 przez ciężkiprzypadek dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahonen 06.02.2020 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 To prawda, dom musi być bardzo ocieplony. Nasz jest dobrze, nie mega dobrze...ale dobrze. 25cm w płycie, 20 na ścianach i 35 wełny pod dachem. dopisek; A jak ma się ustawa zmienić? Co te gargamele znowu wymyśliły? Nic nie słyszałem o możliwej zmianie przepisów. Póki co dopłacają do PV,ale po latach może coś wymyślą, tego nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts