Hartke1985 04.02.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Witam Chciałbym zapytać, bo może źle mi się wydaję ;/ Ekipa wymurowała mi ścianki działowe na piętrze, ale jakie było moje dziwienie gdy zobaczyłem to : Wyczytałem, że stanowczo odradza się podpierania czegokolwiek na ścianie działowej, nawet tej wymurowanej z silikatów. Zastanawiam się tylko po co tak to zrobili, skoro płatwie ładnie leżą na jętkach, widać, że specjalnie dodali te kilka 2-3 pustaki by to wszystko złączyć. Wiem, że wystarczy tylko większy młotek i będzie po sprawie, ale chciałbym się upewnić, bo może o czymś nie wiem i tak ma być ;/ Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Powinien zostać luz między górą ścianki a dołem konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartke1985 04.02.2020 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 No właśnie się dziwiłem, bo luz między ściankami działowymi a jętkami jest.Tylko specjalnie wypuścili do góry te klika pustaków by podeprzeć płatwie, nie mam pojęcia po co, jak i tak leżą na jętkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 04.02.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 No właśnie się dziwiłem, bo luz między ściankami działowymi a jętkami jest. Tylko specjalnie wypuścili do góry te klika pustaków by podeprzeć płatwie, nie mam pojęcia po co, jak i tak leżą na jętkach. Chcieli usztywnić ściankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 04.02.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Bo Ty nie zrozumiałeś ich koncepcji. To jest system wczesnego ostrzegania. Jak Ci się dach zacznie uginać pod śniegiem czy np. Świętym Mikołajem to płatew naciśnie na bloczki które jak karateka rozbija poniższe i zrobią Ci rysę na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 04.02.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Podłączam się pod temat. Też mam płatwie oparte o jętki ale oprócz tego mam 4 słupy drewniane. Tutaj widzę, że słupów może nie być więc wykorzystali ściany. Czy na takie ściany w związku z tym że płatew leż na jętkach działają duże siły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 04.02.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Na ścianach działowych nie można opierać elementów konstrukcyjnych dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 04.02.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeżeli ta ściana na fotografii stoi na ścianie nośnej kondygnacji parteru to wydaje mi się że można. Poza tym ona jest z silki. W tym wypadku nie pełni funkcji ściany działowej ale jest ściana nośna. To jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Nawet jak ścianka działowa stoi na ścianie nośnej a nie jest w założeniu nośna a działowa to nie powinno się na niej opierać odpowiedzialnej konstrukcji. 4 słupy są nośne i nie wolno ich usuwać bez przeprojektowania konstrukcji dachu przez projektanta konstrukcji. Porady na FM nie są projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 04.02.2020 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Może w projekcie tak gość ma. A te płatwie nad jętkami pomagają odciążyć słup lub ścianę knstrukcyjną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2020 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Raczej nie ale to zależy jak "działają" w praktyce, jak są umieszczenie i połączone w konstrukcji więźby dachu.Można uznać że usztywniają całą więźbę dachu i zapewniają bardziej równomierne oddziaływanie poszczególnych układów jętkowych.Dach z tymi płatwiami powinien być lepszy niż dach bez tych płatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartke1985 05.02.2020 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Dzięki. Będzie KB na budowie to jeszcze zapytam, ale pewnie młotek pójdzie w ruch. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.02.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Porady na FM nie są projektem Ta oczywista prawda, jakoś z trudem jest przyswajana przez niektórych namolnych dyskutantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.02.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Harte 1985 i co ci kierownik powiedział na temat ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartke1985 12.02.2020 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Jeszcze go nie było na budowie, będzie dopiero jak ułożą dachówkę. W projekcie nie mam żadnych takich wynalazków, słupów itp., płatwie nie są niczym podparte, leżą tylko na jętkach, tak więc pewnie wywalę te pustaki młotkiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 13.02.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Miałem w projekcie 4 słupy do podparcia płatew, w rzeczywistości są 2 a w 2 miejscach płątew jest podparta na scianach działowych, stoi tak już ponad 15 lat. Ważne jest czy strop pod ścianką jest wzmocniony aby przejać obciążęnie płatwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 25.02.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Duży boban z jakie materiału masz te ścianki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartke1985 20.03.2020 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Tak jak myślałem, KB kazał wywalić podparcie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts